Algemene verkoopsvoorwaarden

locusta74
Topic Starter
Berichten: 11

Algemene verkoopsvoorwaarden

#1 , 16 okt 2013 22:07

Kan een klant zomaar de algemene verkoopsvoorwaarden verwerpen, onder het mom dat hij er pas kennis van genomen heeft bij ontvangst van de eerste factuur? Is hier rechtspraak van bekend?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Redrum
Berichten: 574

#2 , 17 okt 2013 10:36

- particuliere of b2b klant?
- wanneer en hoe heeft hij er voordien wel kennis van genomen?

ddanck
Berichten: 1517
Locatie: Antwerpen
Contacteer: Website

#3 , 17 okt 2013 14:10

In ieder geval dient degene die de algemene voorwaarden inroept, te bewijzen dat de tegenpartij deze aanvaardde.

Dit kan stilzwijgend of uitdrukkelijk.

Van stilzwijgende aanvaarding is er sprake wanneer de voorwaarden voor het eerst worden vermeld op de factuur.

Zulke stilzwijgende aanvaarding kan echter enkel bij handelaars en enkel wanneer er al een langdurige handelsrelaties bestond.

Particuliere klanten genieten een nog verder gaande bescherming. Iedere clausule Kijk mar naar artikel 74, 26° van de Wet Marktpraktijken:

In de overeenkomsten gesloten tussen een onderneming en een consument zijn in elk geval onrechtmatig, de bedingen en voorwaarden of de combinaties van bedingen en voorwaarden die ertoe strekken op onweerlegbare wijze de instemming van de consument vast te stellen met bedingen waarvan deze niet daadwerkelijk kennis heeft kunnen nemen vóór het sluiten van de overeenkomst;
Gratis je verkeersboete berekenen - www.overtreding.be
Verzoekschrift eerherstel - www.eerherstel.be
Hoeveel loonbeslag kan er bij jou gelegd worden? www.beslagcalculator.be

Reclame

Jurist2014
Berichten: 7

#4 , 15 feb 2014 14:02

Ik ben een onderzoek aan het doen naar de verschillen tussen de battle of forms-regelingen van België, Nederland en Duitsland.
Een battle of forms doet zich voor als bijv. zowel Bedrijf A als Bedrijf B naar haar eigen algemene voorwaarden verwijst en de vraag is dan wiens algemene voorwaarden van toepassing zijn.

In Nederland kent men art. 6:225 lid 3 van het Burgerlijke Wetboek dat zegt dat de algemene voorwaarden van het bedrijf dat als eerste ernaar verwijst van toepassing zijn (first shot theory).
In Duitsland kent men art. 306 van het Bürgerliches Gesetzbuch dat zegt dat de knock-out theory geldt.

In de Belgische wetgeving kan ik een soortgelijk artikel echter niet vinden. Kan iemand mij vertellen hoe de battle of forms in de Belgische wet is geregeld c.q. welke wetsartikelen hierover gaan? Wellicht ook jurisprudentie?

Merci!

Terug naar “Handelspraktijken”