alles voor mama?

de jongste
Topic Starter
Berichten: 6

alles voor mama?

#1 , 15 jul 2007 22:47

Vader is vorige maand overleden, ik veronderstel dat het geld op de bank voor de helft voor moeder is, de andere helft wordt verdeeld onder moeder en de 6 kinderen...6 kinderen betalen hier mijns inziens successierechten op... Alle 6 kinderen vinden echter dat dit geld toebehoort aan mijn moeder, wij zullen ons deel wel krijgen als moeder ooit sterft...Kan dit echter??? Kunnen de 6 kinderen afstand doen van de erfenis zodat mama verder kan rentenieren?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 16 jul 2007 17:18

In het wettelijk stelsel erft de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik en de kinderen - voor een gelijk deel- verdelen de blote eigendom. Voor onroerend goed wordt die verdeling door de Registratie en het Kadaster genoteerd. Voor roerende goederen moet men dat zelf organiseren. Zet het geld (deel van vader) op naam van de kinderen , elk 1/6 -in blote eigendom met vruchtgebruik voor moeder. Elke bank kan dit regelen. Indien moeder overlijdt beschikt U over dit geld in volle eigendom. Indien U alles aan moeder laat en die overlijdt binnen enkele jaren zelf , betaalt U nogmaals successierechten op uw eigen geld , net zoals U dat nu zal moeten doen.
Let op en spreek eventueel met een notaris.

Groeten.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 16 jul 2007 19:40

U kunt afstand doen van de erfenis... maar uw moeder zal hoe dan ook m??r erfenisrechten betalen NU. En U zessen, zoals W. al schreef, zullen m??r rechten betalen bij het tweede overlijden.

Weinig mensen geloven het, maar het wettelijk stelsel van erfenisvervalling (en van vereffening van een gemeenschappelijk vermogen) is het goedkoopste wat er bestaat. Of met andere woorden: voordelen in een huwelijkscontract van de ene echtgenoot aan de andere of voordelen in een testament kosten altijd m??r (soms zelfs v???l meer). Dus huppekee naar de bank voor zo een gemengde rekening: vruchtgebruik voor moeder; blote eigendom voor de kinderen.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 17 jul 2007 10:50

Bij afwezigheid van huwelijksovereenkomst,testament,eigen vermogen van vader geldt:?Art.745?Zij(=de kinderen) erven voor gelijke delen en bij hoofden?Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap??(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Moeder behoudt de helft in volle eigendom van de HELE ontbonden huwelijksgemeenschap(inclusief het geld op de bank) plus het vruchtgebruik op vaders helft.De kinderen erven dan elk ??n zesde van de blote eigendom van vaders nalatenschap.

Allen die erven zijn in principe successierechten verschuldigd op hun deel van de nalatenschap.

?Art.745ter.Niettegenstaande enig andersluidend beding kan ieder die de blote eigendom verkrijgt, eisen dat voor alle met vruchtgebruik belaste goederen een boedelbeschrijving van de roerende en een staat van de onroerende worden opgemaakt, dat de geldsommen worden belegd en dat de effecten aan toonder, naar keuze van de langstlevende echtgenoot, worden omgezet in inschrijvingen op naam of gedeponeerd op een gemeenschappelijke bankrekening.?(B.W.).

De blote eigenaars kunnen dus niet eisen dat hun erfenis belast met vruchtgebruik hun wordt OVERHANDIGD.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”