Loontrekkende versus Zelfstandige statuut

clement
Topic Starter
Berichten: 2

Loontrekkende versus Zelfstandige statuut

#1 , 24 jul 2007 10:30

Ik ben zelfstandig consultant, gespecialiseerd in organizatie ontwikkeling, leren, HRM, enz... en heb een BVBA waar ik zaakvoerder en eigenaar van ben. Ik stel ??n medewerker te werk en we bestaan nu drie jaar. Volgend jaar ga ik een doceeropdracht opnemen in HRM in een Hogeschool. Ikzelf zou willen dat die opdracht gekwalificeerd wordt als een consulting opdracht en niet als een arbeidscontract omdat dat voor mij fiscaal en administratief de dingen erg ingewikkeld maakt. Al mijn kosten en middelen zitten namelijk in de BVBA en nu zou ik plots met '??n van mijn klanten' (die Hogeschool) een arbeidscontract hebben. De personeelsdienst van die Hogeschool heeft echter schrik dat de RSZ dit als schijnzelfstandigheid zal bekijken. Het gaat om een 30% opdracht, in de realiteit 1 dag per week, ongeveer 30 dagen op jaarbasis. (ik blijf dus zelfstandige in hoofdberoep). Een deel ervan is lesgeven, er zijn ook residentiele seminaries bij en studenten begeleiding. Dus dat valt allemaal onder de normale activiteit van de BVBA. (ik heb trouwens vroeger al stagebegeleiding voor scholen gedaan en dat gewoon gefactureerd) De wetgeving is volgens mijn sociaal secretariaat aan't wijzigen en als beide partijen dat willen zou een consulting contract hier perfect moeten kunnen. Zou u mij daar een adivies kunnen over geven en vooral 'teksten' die ik in mijn discussie met de hogeschool zou kunnen gebruiken. Ze willen wel, maar willen op papier zien dat het kan en dat de RSZ hen achteraf niet pakt. Nog een belangrijke vraag : wat zouden de gevolgen zijn als de RSZ achteraf toch wil herkwalificeren en er een arbeidscontract van maken ?

Bedankt

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 26 jul 2007 10:28

?Art.3.?1.Dit besluit verstaat onder zelfstandige ieder natuurlijk persoon,die in Belgi? een beroepsbezigheid uitoefent uit hoofde waarvan hij niet door een arbeidsovereenkomst of door een statuut verbonden is...?(Sociaal Statuut der Zelfstandigen 27 juli 1967).

?Art.3.De arbeidsovereenkomst voor bedienden is de overeenkomst waarbij een werknemer, de bediende, zich verbindt, tegen loon, onder gezag,van een werkgever in hoofdzaak hoofdarbeid te verrichten.?(3 JULI 1978. - Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten).

?Enkel in geval van bedrog,dwaling of tegenstrijdigheid met dwingende wetsbepaligen,kan en moet de rechter de door de partijen gegeven kwalificering wijzigen?(Cass. 16 januari 1978,R.W. 1977-78,2596).

?Uit de feitelijk vastgestelde gegevens(=bepaalde zelf zijn dagen activiteit en zijn werkrooster,weliswaar mits akkoord;de deeltijdse functie belette niet een eigen medische praktijk te hebben;ontving een forfaitaire vergoeding per uur,'honorarium' genaamd,op basis van zelf opgestelde activiteitsstaten;dat die activiteit plaats had onder 'controle' en dat nota's werden verzonden m.b.t. de juiste toepassing van geldende beschikkingen is niet doorslaggevend),inzonderheid uit het feit dat de belanghebbende zijn activiteit zelf organiseerde,leidt het Arbh. wettig af dat tussen partijen geen gezagsverhouding bestond?(Cass. 9 mei 1988,R.W. 1988-89,677-678).

?Het feit dat de prestaties van een directeur maandelijks werden gefactureerd en hij zich in de uitvoering van zijn taak als zelfstandige heeft gedragen,zowel t.a.v. de sociale zekerheidsinstellingen als t.a.v. het bestuur der belastingen,is irrelevant m.b.t. de bestaansvereisten van een arbeidsovereenkomst(loon, gezagsverhouding en arbeid).Het arrest dat hieruit afleidt dat de partijen door een arbeidsovereenkomst verbonden waren,schendt art.3?(Cass. 13 april 1992,J.T.T. 1992,217).

?De gezagsverhouding,kenmerkend voor de arbeidsovereenkomst,bestaat zodra iemand in feite gezag KAN uitoefenen over andermans handelen.?(Cass. 14 november 1994,R.W. 1995-96,154.).

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

djanodive
Berichten: 326

#3 , 13 apr 2008 21:22

Als de rsz je achteraf pakt, mag je een klein monsterboetje verwachten van achterstallige rsz en bijhorende boete.

Ga dit gewoon eens navragen bij de RSZ zelf. Ze zullen u daar vermoedleijk een eerlijk antwoord in geven, want als je het vraagt aan het sociaal secretariaat en blijkt dat het toch niet kan...mmmm

Reclame

Terug naar “Andere”