Fiscale en sociale opzoekingen bij aankoop woning (notaris)?

Woozywoop
Topic Starter
Berichten: 9

Fiscale en sociale opzoekingen bij aankoop woning (notaris)?

#1 , 02 mei 2014 15:19

Eind deze maand heb ik een afspraak met de notaris voor de aankoop van een woning. Ik kijk er erg naar uit.

Nu was ik zo eens aan het kijken wat een notaris doet in de voorbereiding van de aankoop van een woning. Een onderdeel hiervan is "fiscale en sociale opzoekingen". Wie gaat men hier onderzoeken? De verkoper of ook de koper?

Niet dat ik - zover ik weet - ergens achterstand of schulden heb, maar ben gewoon benieuwd.
Laatst gewijzigd door Woozywoop op 03 mei 2014 20:55, 1 keer totaal gewijzigd.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
KimSe
Berichten: 697

#2 , 02 mei 2014 15:26

Indien de koper een krediet aangaat zal men ook tegen de koper deze opzoekingen doen...
Men gaat uit van het principe: wie geldt ontvangt (hetzij van de bank, hetzij van de koper) moet deze gelden eerst aanwenden voor het betalen van een eventuele schuld.

Deze opzoekingen gebeuren via een online applicatie waardoor men in 1 klap alle overheidsinstanties (BTW, Sociale Zekerheid, Provincie en Gemeente, ...) bereikt.

Woozywoop
Topic Starter
Berichten: 9

#3 , 02 mei 2014 15:58

Is het mogelijk om inzage te krijgen in je eigen status van deze applicatie? Of is dit dezelfde database als de fiscale balans uit MyMinFin?

Ik las ook ergens dat de Notaris al deze instanties moet aanschrijven. Dit is niet meer nodig sinds deze applicatie?

Reclame

KimSe
Berichten: 697

#4 , 04 mei 2014 09:24

Voor zover ik weet moeten enkel nog de provincie en de gemeente via aangetekend schrijven gevraagd worden. Enkel bij positief bericht (dus wanneer er een openstaande schuld zou zijn) wordt de cliënt ingelicht.

Woozywoop
Topic Starter
Berichten: 9

#5 , 04 mei 2014 09:37

Ah ok bedankt!

Woozywoop
Topic Starter
Berichten: 9

#6 , 05 mei 2014 19:34

Is er een manier om zelf te controleren of je nog openstaande schulden hebt ergens?

Betreft dit enkel de huidige woonplaats van de kredietnemer of alle vorige woonplaatsen? Ook in het buitenland?

Excuses voor de velen vragen. Eind deze maand moet ik mijn notariële akte gaan tekenen. Ik zou niet willen dat er nog iets in de weg komt te staan. Desondanks zou ik absoluut niet weten waar ik ooit nog schulden zou hebben, maar misschien overzie ik iets en dat zou sneu zijn!

KimSe
Berichten: 697

#7 , 06 mei 2014 08:52

Volgens mij is er niet echt een manier om dit zelf te controleren...
En voor zover ik weet betreft het enkel de huidige woonplaats van de betrokkene... Buitenland wordt niet opgevraagd, tenzij betrokkene op dit moment in het buitenland gedomicilieerd is...

Als je je echt zorgen maakt over het resultaat van deze opzoekingen zou ik gewoon zeggen: informeer eens bij je notaris of het resultaat van deze opzoekingen al gekend is.
(het resultaat van deze opzoekingen moet bij de notaris gekend zijn uiterlijk 2 weken nadat de opzoeking werd uitgevoerd.)

basejumper
Berichten: 5173
Locatie: Diest

#8 , 07 mei 2014 22:39

Uiteraard weet je dat. Jij krijgt immers de factuur... Voorbeeld : je krijgt in februari aanslag personenbelasting en je moet bvb 1400 euro betalen. Die aanslag ontvang je via de post. je hebt doorgaans 2 maand om te betalen. MAAR : als je in maart woning koopt en hypotheek verleent aan de bank zal je onmiddellijk die 1400 euro moeten betalen in plaats van eind april. Immers : stel dat bank hypotheek neemt in maart en jij betaalt eind april je belasting niet, dan kan de belasting ambtshalve hypotheek nemen met ingang op datum van inkohiering belasting (dus begin februari) Daardoor realiseert belasting voorrecht op de betrokken bank. Notaris zal dat vermijden door schuld te betalen.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Woozywoop
Topic Starter
Berichten: 9

#9 , 20 mei 2014 12:13

Ahh ok bedankt!

Moet er effectief een schuld zijn bewezen? Kan het gebrek van een boekhoudkundige verplichting ook een probleem zijn? Het is namelijk zo dat ik mijn BTW-nummer heb stopgezet eind vorig jaar. Inmiddels kreeg ik een melding van de BTW dat ze naar aanleiding van mijn afsluiting een bijzondere rekening gaan opmaken van mijn rekening courant. Te meer ook omdat mijn boekhouder blijkbaar het 4de trimester niet heeft aangegeven (vergeten). Misschien moet ik bij betalen, misschien krijg ik terug. De opmaak van deze rekening moet nog gebeuren blijkbaar en tot dus ver is geen schuld bekend.

Kan dit enig effect hebben bij het ondertekening van mijn notariële akte van volgende week dinsdag?

Alvast bedankt!

KimSe
Berichten: 697

#10 , 20 mei 2014 12:16

Als de schuld nog niet gekend is zal dit geen hinderpaal vormen voor de akte van volgende week dinsdag.
Bovendien zou je notaris nu ook al op de hoogte moeten zijn van eventuele notificaties, als je hier nog niets van hebt vernomen zou ik geneigd zijn om te zeggen dat er geen zijn.

Woozywoop
Topic Starter
Berichten: 9

#11 , 20 mei 2014 12:36

Bedankt wederom KimSe!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”