uitkopen ex partner in 2015

mrb2
Topic Starter
Berichten: 65

uitkopen ex partner in 2015

#1 , 03 nov 2014 12:16

Hallo,

UIt wat bestaan de extra kosten indien men in 2015 t.g.v. een scheiding/verefffening verdeling de ex partner uitkoopt met betrekking tot de woning en er bovendien een hypothecair krediet zal aangegaan worden bij een andere bank dan diegene waarbij het huidige hypothecair behoort? Bestaat dit enkel uit notariskosten en registratierechten? Hoeveel bedragen deze registratierechten? Zijn deze registratierechten hetzelfde als de misserietaks?

Dient men ook 10% te betalen bij de ondertekening van het compromis cfr. de aankoop van een woning in normale situatie (=niet uitkopen ex maar een gewone aankoop van derden)?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Kriekeboom
Berichten: 16

#2 , 13 mei 2015 09:25

geen reacties op dit bericht?

ik ben ook op zoek naar antwoord op de vraag of in geval van uitkoop partner:
a) een compromis dient getekend
b) 10% vd uitkoopsom bij compromis dient betaald

bedankt!

Hof van Commerce
Berichten: 47

#3 , 30 mei 2015 15:43

Op een "uitkoop" van een woning betaalt u verdelingsrechten. In principe is dit 2,5 procent op de waarde van de volledige woning. Ingevolge artikel 2.10.4.0.1. V.C.F. zou u echter inderdaad in aanmerking moeten komen voor het tarief van 1% op de (volledige) waarde van de woning. De zogenaamde "miserietaks" dus.

U betaalt ook registratierechten voor de herfinanciering: 1% op het bedrag van de hypotheekvestiging.

Daarnaast dient de oude hypothecaire inschrijving ook geschrapt te worden (tenzij het louter een hypothecaire volmacht betrof), wat eveneens een notariële akte met kosten met zich meebrengt.

Wat een eventuele compromis betreft. Aangezien u gehuwd bent en in de veronderstelling dat u nog steeds gehuwd bent, en dat de uitonverdeeldheidtreding aldus gebeurt in het kader van een echtscheiding (door onderlinge toestemming), wordt dit in principe niet geregeld bij wijze van een "compromis" maar wel bij wijze van een "regelingsakte", op te maken door een notaris, op basis van welke akte de rechter de echtscheiding zal uitspreken. Dergelijke regelingsakte heeft natuurlijk hetzelfde effect als een compromis. Nadat het vonnis van de rechter is overgeschreven op de registers van de burgerlijke stand kan er een "bevestigende akte" verleden worden bij de notaris waarbij het goed aan u toebedeeld wordt. Op dit ogenblik gebeurt de herfinanciering eveneens. Een voorschot van 10 procent is bij dit alles niet gebruikelijk, nee.

Uitgaande van heel wat veronderstellingen stevent U dus af op 4 notariële akten: 1/ regelingsakte en ca. 6 maanden later: 2/ kredietakte, 3/ bevestigende akte en 4/ akte handlichting. Mocht U reeds gescheiden zijn en houdt u het goed aan in onverdeeldheid met uw ex-partner, dan is al het bovenstaande niet van toepassing.

Reclame

Terug naar “Kopen”