“Art.2.Deze wet verstaat onder "
loon" :...3° de in geld waardeerbare voordelen waarop de werknemer ingevolge zijn dienstbetrekking recht heeft
ten laste van de werkgever. De Koning kan, op voorstel van de Nationale Arbeidsraad, het begrip "loon", zoals omschreven in het eerste lid, uitbreiden. Voor de toepassing van deze wet, moeten evenwel niet als loon worden beschouwd :1° de vergoedingen rechtstreeks of onrechtstreeks door de werkgever betaald :...c) die moeten worden beschouwd als een aanvulling van de voordelen toegekend voor de verschillende takken van de sociale zekerheid...In afwijking van het vorige lid, 1°, c), kan de Koning*, na advies van de Nationale Arbeidsraad, overeenkomstig de modaliteiten en voorwaarden bepaald bij een in Ministerraad overlegd besluit, evenwel als loon beschouwen, de vergoedingen, rechtstreeks of onrechtstreeks door de werkgever betaald als een aanvulling bij alle of sommige uitkeringen van sociale zekerheid.”(12 APRIL 1965. - Wet betreffende de bescherming van het loon der werknemers).
*
Zie zelf : 29 MAART 2010. - Koninklijk besluit tot uitvoering van het hoofdstuk 6 van Titel XI van de wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen (1), betreffende de socialezekerheidsbijdragen en de inhoudingen verschuldigd in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, op aanvullende vergoedingen bij sommige socialezekerheidsuitkeringen en op invaliditeitsuitkeringen.
“Art.23.De sociale zekerheidsbijdragen worden berekend op basis van het loon van de werknemer. Het
begrip loon wordt bepaald bij artikel 2 van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon der werknemers. Evenwel kan de Koning het aldus bepaalde begrip, bij een in Ministerraad overlegd besluit, verruimen of beperken. Art.38.§ 1. De sociale zekerheidsbijdragen worden berekend op grond van het volledig loon van de werknemer, bedoeld bij artikel 23. § 2. De bijdragevoeten van de werknemersbijdragen worden vastgesteld als volgt : 1° 7,5 pct. van het bedrag van zijn loon, voor de werknemers onderworpen aan de rust- en overlevingspensioenregeling van de werknemers...2° 1,15 pct. van het bedrag van zijn loon,voor de werknemers onderworpen aan de regeling voor verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering sector van de uitkeringen...3° 0,87 pct. van het bedrag van zijn loon,voor de werknemers onderworpen aan de regeling inzake arbeidsvoorziening en werkloosheid...4° 3,55 pct. van het bedrag van zijn loon, voor de werknemers onderworpen aan de regeling voor verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering sector van de geneeskundige verzorging...”(29 juni 1981. Wet houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers).
‘moet ik nog wel de 6,5 % RSZ bijdrage betalen op de volledige som van werkgeverstoeslag + normale werkloosheidsuitkering hoewel ik deze laatste dus niet meer ontvang’.
Krachtens voornoemd art.2 Wet betreffende de bescherming van het loon der werknemers is die
normale werkloosheidsuitkering geen ‘loon’ waarop u recht hebt ten laste van uw werkgever ingevolge uw dienstbetrekking en is er
dus evenmin RSZ door u op verschuldigd.
Leg
desnoods klacht neer bij Sociale inspectie:
http://www.socialsecurity.fgov.be/nl/ov ... pectie.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/