teruggave teveel betaalde successierechten

rivale
Topic Starter
Berichten: 8
Locatie: Vl-Brabant

teruggave teveel betaalde successierechten

#1 , 22 dec 2007 23:33

Teneinde nalatigheidsintresten op successierechten te vermijden na een overlijden werd door één van de erfgenamen een provisie gestort bij de registratie.
Na voorafgaandelijke schatting van de goederen en aangifte van successie, blijkt uit de berekening van het registratiekantoor dat er teveel betaald werd!
Bij de vraag tot terruggave van het teveel betaalde zegt de administratie dat ze dit voorlopig inhouden omdat alle erfgenamen hoofdelijk aansprakelijk zijn.

Is de stelling van de administratie juist ?
Is de administratie dan ook niet verplicht om wettelijke intrest te betalen op dit teveel betaalde (hetgeen zij ondertussen al meer dan 12 maanden in hun bezit hebben)?

Vriendelijke groeten en alvast bedankt voor het antwoord.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 23 dec 2007 15:13

Is de stelling van de administratie juist ?
Neen. Erfgenamen zijn niet hoofdelijk aansprakelijk (waarom zou U moeten betalen voor uw broer of zus; U krijgt zijn erfdeel toch ook niet? Hoofdelijk aansprakelijk betekent dat elke betrokkene gehouden is tot het geheel) Lees de wettekst onderaan (uit wetboek der Successierechten).
Let op: de zaak verandert als degene die nog niet betaalde, geen erfgenaam is maar een legataris ten algemene titel of een bijzonder legataris.
Als U nog een telefoneert, vraag dan eens op welk artikel van het Wetboek de Ontvanger zich baseert...

Is de administratie dan ook niet verplicht om wettelijke intrest te betalen op dit teveel betaalde (hetgeen zij ondertussen al meer dan 12 maanden in hun bezit hebben)?
Ja; vanaf het ogenblik dat U ze in gebreke stelt, moeten ze interesten betalen. Wellicht heeft U tot nu toe enkel getelefoneerd en/of een gewone brief geschreven.
Stuur de bevoegde ontvanger een aangetekende en gedateerde brief, stel hem/haar in gebreke en eis schadevergoeding door moratoire interesten aan 7% (= de wettelijke interestvoet).

Afdeling I : Verplichting
Artikel 70
De erfgenamen, legatarissen en begiftigden zijn tegenover de Staat aansprakelijk voor de rechten van successie of van overgang bij het overlijden en voor de interesten, ieder voor het door hem verkregene.

Bovendien, zijn de erfgenamen, algemene legatarissen en begiftigden in de nalatenschap van een Rijksinwoner samen aansprakelijk, ieder in verhouding van zijn erfdeel, voor de gezamenlijke rechten en interesten verschuldigd door de legatarissen en begiftigden onder algemene titel of onder bijzondere titel. Deze regel is niet van toepassing op de rechten en interesten verschuldigd op de in artikel 37 voorziene nieuwe aangiften, wanneer het op hen niet berust deze aangiften in te leveren.

Afdeling II : Bijdrage
Artikel 75
In zoverre er geen andersluidende beschikkingen bestaan, worden de rechten van successie en van overgang bij overlijden gedragen door de erfgenamen, legatarissen en begiftigden, ieder voor datgeen wat door hem verkregen wordt.

rivale
Topic Starter
Berichten: 8
Locatie: Vl-Brabant

#3 , 12 feb 2008 19:07

De administratie weigert teruggave van de teveel betaalde provisie op grond van art 136 Succ.

Heeft de ontvanger gelijk?

Reclame

wolf2
Berichten: 2071

#4 , 12 feb 2008 19:40

Op de voorlaatste en laatste pagina van het hoofdstuk hierna:

http://www.fisconet.fgov.be/nl/vakcursus/sucFE-I-15.pdf

lees je waaraan de ontvanger zich moet houden inzake art. 136 WS.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”