ongeval op parking supermarkt, gedeelde aansprakelijkheid

sreg
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

ongeval op parking supermarkt, gedeelde aansprakelijkheid

#1 , 13 sep 2016 08:14

Hallo,

Een drietal weken geleden heb ik een aanrijding gehad op de parking van een supermarkt. Ik stond uit een parkeerplaats, klaar om vooruit te vertrekken toen vanuit een parkeerplaats aan de overkant de andere bestuurder achteruit begon te rijden en mij naar eigen zeggen niet had gezien. Gevolg is dat ze met haar achterkant tegen die van mij reed, beide met schade aan de bestuurderszijde aangezien we niet rechtover elkaar geparkeerd stonden maar schuinover elkaar.

Toen we het EAF dezelfde dag gingen afgeven bij ons verzekeringskantoor werd ons nog aangeraden door een medewerkster van het verzekeringskantoor om bij 'opmerkingen' onderaan duidelijk te vermelden dat ik stilstond en de tegenpartij achteruit reed. We hebben gebeld naar de tegenpartij, dit verteld en zijn samen overeen gekomen om een blanco exemplaar samen in te vullen volgens de raad van het verzekeringskantoor.

Bij het afgeven van het EAF, is alles overlopen en was alles correct en duidelijk ingevuld volgens de medewerkster van het kantoor. Ik vroeg haar nog of de tekening duidelijk genoeg was, aangezien dit de allereerste keer was dat ik dit heb ingevuld en de tegenpartij ook geen flauw idee had van wat er precies moest ingevuld worden en waar. Volgens haar was alles duidelijk.

Enkele dagen later krijgen wij een email van het hoofdkantoor van onze autoverzekering waarin vermeld wordt dat ze onze ongevalsaangifte goed hebben ontvangen, wat ons dossiernummer is voor de communicatie rond deze aangifte, en waarbij letterlijk staat 'op basis van de gegevens waarover wij beschikken, blijkt dat de tegenpartij aansprakelijk is.'
Verder werd in deze mail nog gevraagd om het bestek en de gegevens van de herstelgarage te bezorgen.

Bestek is opgemaakt, doorgegeven aan de verzekering, de expert is langsgekomen bij de garage en het expertiseverslag is doorgegeven aan de verzekering na verschillende aanpassingen gevraagd door de herstelgarage.

Nu krijgen we gisteren een email van de verzekering dat ze ons dienen te melden dat we slechts voor 50% in recht zijn in dit dossier omdat ik op de aangifte blijkbaar heb aangeduid dat ik achteruit reed en ook dat ik stilstond, met als opmerking dat ik stilstond. Ik neem die fout op mij want dit was een fout van mijn kant en ik weet ook niet waarom ik heb aangeduid dat ik achteruit reed want ik stond stil. Waarschijnlijk is dit gebeurd in alle verwarring rondom de aanrijding, het was de allereerste keer dat ik een aanrijding had.

Dit hadden ze toch moeten zien voor ze ons lieten weten in die eerste email dat de tegenpartij aansprakelijk bleek uit de gegevens die zij beschikbaar hadden, want het EAF hadden ze toen al binnengekregen!

Mijn man is langsgegaan op het verzekeringskantoor om uitleg te gaan vragen rondom die email, en toen werd ook gezegd dat het vakje 'opmerkingen' niet in overweging genomen wordt en dat de tekening helemaal niet duidelijk was. Dit bovenop het vakje dat verkeerd aangekruist was.

Dus toen we aangifte gingen doen van het ongeval, werd ons aangeraden om 'opmerkingen' in te vullen, en de tekening was duidelijk en nu plots niet meer. In de eerste mail werd duidelijk vermeld dat de tegenpartij aansprakelijk is, nu opeens niet meer.

Aan mijn kant van het EAF staan slechts 2 kruisjes, 'stond stil' en 'reed achteruit'. Vanzelfsprekend spreekt dit elkaar tegen. Maar bij 'opmerkingen' staat duidelijk vermeld aan mijn kant dat ik stilstond, en aan de kant van de tegenpartij dat zij achteruit reed. En dit is ook ondertekend door beide partijen.

We krijgen nu enkel de helft van de herstelkosten aan onze wagen terug omdat de tegenpartij de andere helft kan opeisen. Als wij voor 50% aansprakelijk zijn, dan is de tegenpartij dit vanzelf ook toch? Dus in theorie zouden wij dan ook de helft van onze herstelkosten kunnen opeisen bij de verzekering van de tegenpartij?

De herstelkosten van onze wagen zijn vrij hoog aangezien onze parkeersensor stuk is en onze bumper gebarsten, en dan nog alle werkuren en het herspuiten. De kosten liggen rond de 1000 euro voor onze wagen. En niemand heeft zin om een dure herstelling te betalen voor iets waarvoor je in principe niet in fout bent, zoals werdt vermeld in de eerste mail van de verzekering.

Het is mij nu helemaal niet duidelijk wat we hieraan nog kunnen doen, en of er eigenlijk zelf nog iets aan te doen is? De parking van de supermarkt, is geen openbare weg want er staat een hekken dat 's avonds gesloten wordt bij sluiting van de winkel, dus ik denk dat dit privé terrein is. Dan geldt de voorrang van rechts volgens hetgene dat ik al heb opgezocht op internet. Zij kwam voor mij van rechts, maar toen ik uit mijn parkeerplaats reed was de weg vrij. De tegenpartij is beginnen achteruitrijden toen ik al klaar stond om vooruit te rijden. Dus naar mijn idee, op het moment dat ik achteruit reed uit mijn parkeerplaats kon ik geen voorrang verlenen aangezien er niemand bezig was om achteruit te rijden/passeren/...

Iemand enig idee?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Blaatpraat
Berichten: 3890

#2 , 13 sep 2016 09:30

Heb je rechtsbijstand?
Ik zou deze inschakelen, en ze het kopie van je EAF laten opvragen.

Ik weet niet of het mogelijk is om een nieuw EAF in te vullen (je hebt immers de gegevens van de tegenpartij).

Als laatste een kleine off-topic opmerking:
1000 euro voor een bumper, parkeersensor en herspuiten is goedkoop.
Ik betaal nu 1300 euro puur voor herspuiten van 1 zijde van mijn wagen (of eerder: de verzekering betaalt dit).

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#3 , 13 sep 2016 11:35

1. Hoe gaat u bewijzen wat u vertelt? Uw bewering dat u stilstond is geen bewijs.
2. Belangrijk is niet of u stilstond op het ogenblik van de aanrijding, maar hoelang u al stilstond. Als u tot stilstand komt juist voor de aanrijding, voerde u een manoeuvre uit waarbij u de tegenpartij hinderde. Enkel als u al voldoende lang stilstond, zodat de tegenpartij dit kon zien en kon stoppen om een aanrijding te vermijden, bent u een voorzienbare hindernis. Maar hoe gaat u dat bewijzen?
3. U kruiste aan 'stond stil' en 'reed achteruit'. De kans is groot dat de rechter dit niet als tegenstrijdig ziet maar dit als volgt interpreteert: u reed achteruit en op het ogenblik van de aanrijding stond u stil. Dan kan de rechter oordelen dat u alleen aansprakelijk bent voor het ongeval en krijgt u niets. Is het dan niet beter nu 50% te aanvaarden?

Reclame

sreg
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#4 , 13 sep 2016 11:41

We hebben rechtsbijstand.

Nieuw aanrijdingsformulier kan niet meer ingevuld worden volgens de verzekering omdat dit een wettelijk bewijsstuk is en dit al is afgegeven. We hebben een kopie van ons EAF gekregen en daar staat effectief op aangekruist dat ik achteruit reed, maar wel 2x tegengesproken door het aankruisen van het vakje 'stond stil' en bij opmerkingen nog eens genoteerd dat ik stilstond..

1000 euro kan best goedkoop zijn maar op dit moment voor ons is de helft van die herstelling zelf ophoesten nogal een dure kost die niet echt gelegen komt.

sreg
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 13 sep 2016 11:48

Ik stond al stil vooraleer de tegenpartij vertrok uit haar parkeerplaats maar het probleem is inderdaad dat dit niet te bewijzen valt. Tegenpartij heeft ook grif toegegeven dat ze geen achteruitkijkspiegels gebruikt maar dit is niet vermeld op het aanrijdingsformulier. Wederom niet te bewijzen dus. Dom van mij van dit niet te vermelden maar daar is het nu te laat voor..

Terug naar “Verkeersongevallen”