Een zeer ingewikkelde erfenis

mistax
Topic Starter
Berichten: 7

Een zeer ingewikkelde erfenis

#1 , 13 mei 2008 23:56

Hallo, hulp gevraagd.

De feiten:

Man en vrouw getrouwd met scheiding van goederen.
Kinderen van vader : 3 ( 1 uit huwelijk met huidige echtgenote, 2 uit huwelijk met vorige echtgenote)
1 van deze kinderen is mentaal en fysisch gehandicapt.

De erfenis:
Eigen naam:

2,5 onroerende goederen op zijn naam
0,5 hiervan is de woning van de grootvader en dus vruchtgebruik voor grootvader
Op 1 van deze goederen heeft de grootvader recht op vruchtgebruik uit notariele akte
Op een ander heeft de grootvader recht op 1/3 vruchtgebruik uit notariele akte.


Erfenis:
Gemeenschappelijk :

2 onroerende goederen op naam van beide echtgenoten( behoren beiden tot gezinswoning )

Schulden die zowel op beide echtgenoten hun naam stond.
Roerende goederen

Mogelijke problemen:

erfenis gehandicapt kind ( wat zijn de mogelijkheden hierrond ) ?
Sinds deze erfenis uiteindelijk grotendeels naar de staat zou gaan

vruchtgebruik ( wie krijgt welk vruchtgebruik ?,wat kost dit, wie moet waarop vruchtgebruik betalen , en welke succiesrechtenpercentages staan hierop )

echtgenoot heeft weining of geen middelen maar onroerende goederen op gemeenschappelijke naam zijn deel van eigen woonst.


Wie kan me hiermee helpen , of welke tips geven jullie mij ?

Alvast bedankt

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#2 , 14 mei 2008 09:35

Kinderen erven van hun ouders, voor mindervaliden is dat niet anders.

Afhankelijk van (g)een juridischstatuut kan het kind de erfenis ofwel zelf aanvaarden/verwerpen ofwel zal tussenkomst van de voogd/bewindvoerder, na goedkeuring van de rechter, nodig zijn.


Art. 487bis. art. 1. Een minderjarige van wie gebleken is dat hij wegens ernstige geestelijke achterlijkheid ongeschikt is en schijnt te zullen blijven om zichzelf te leiden en zijn goederen te beheren, kan in staat van verlengde minderjarigheid worden verklaard....Hij die in staat van verlengde minderjarigheid is verklaard, wordt ten aanzien van zijn persoon en zijn goederen(=voogdijwet) gelijkgesteld met een minderjarige beneden de vijftien jaar.(B.W.=Burgerlijk wetboek)

Art. 410. § 1. De vrederechter moet de voogd bijzondere machtiging verlenen om :5° een nalatenschap, een algemeen legaat of een legaat onder algemene titel te verwerpen of te aanvaarden, wat slechts onder voorrecht van boedelbeschrijving kan geschieden;(B.W.)

Art. 488bis. F, §3. Bij gebreke van aanwijzingen in de in artikel 488bis, c), bedoelde beschikking, vertegenwoordigt de voorlopige bewindvoerder de beschermde persoon in alle rechtshandelingen en procedures als eiser en als verweerder.
Evenwel kan hij slechts krachtens een bijzondere machtiging van de vrederechter :e) een nalatenschap, een algemeen legaat of een legaat onder algemene titel verwerpen of aanvaarden, wat slechts onder voorrecht van boedelbeschrijving kan geschieden;(B.W.)

mistax
Topic Starter
Berichten: 7

#3 , 14 mei 2008 23:26

Alvast bedankt.

Is het dan niet beter om via de vrederechter de erfenis te weigeren voor het mindervalide kind ?Sinds dit kind de schulden niet zou kunnen betalen en niets zou kunnen doen met de onroerende goederen ?

Wordt dit meestal aanvaard door de vrederechter ?

Hoe zit het met de succiessirechten op het vruchtgebruik ?

En de schatting van de onroerende goederen , klopt het dat de waarde van de brandverzekering als norm genomen wordt ?

nogmaals bedankt .

Reclame

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#4 , 15 mei 2008 11:08

Alvast bedankt.

Is het dan niet beter om via de vrederechter de erfenis te weigeren voor het mindervalide kind ?Sinds dit kind de schulden niet zou kunnen betalen en niets zou kunnen doen met de onroerende goederen ?
Er zijn toch heel wat onroerende goederen te verdelen tussen de kinderen?
De verkoop zal de resterende schulden, als die er nog zullen zijn, teniet doen gaan.
De naakte eigenaars kunnen de verkoop eisen, met uitzondering van de gezinswoning.
Wordt dit meestal aanvaard door de vrederechter?
Aanvaarden/verwerpen kan pas na boedelbeschrijving. Met zoveel onroerende goederen lijkt me verwerping UITGESLOTEN!
Hoe zit het met de succiessirechten op het vruchtgebruik ?
De vruchtgebruiker moet de successierechten betalen op de waarde van het vruchtgebruik. De blote eigenaar op de rest (waarde onroerende goederen-vruchtgebruik).
De mindervalide die in VLAANDEREN successierechten moet betalen krijgt vermindering.

Meer info in het Wetboek successierechten http://www.fisconet.fgov.be/nl/?frame.d ... =sucvl!INH&
En de schatting van de onroerende goederen , klopt het dat de waarde van de brandverzekering als norm genomen wordt ?

nogmaals bedankt .
De rechter zal een deskundige aanstellen en nagaan of een minnelijke verdeling mogelijk is, zoniet zal eht een openbare verkoop worden.

Vaoke
Berichten: 400

#5 , 15 mei 2008 13:06

In de bovenstaande postings lees ik o.m. "gehandicapt kind" en "mindervalide kind"; het is maar zeer vraag wat wij hier onder moeten verstaan?!
En daarenboven.. is bedoeld kind nog minderjarig?
Enfin, als het niet meer minderjarig is.. dan stelt zich vervolgens de vraag of bedoeld kind z'n goederen kan beheren? Neen? Dan dient men zeer dringend "een voorlopige bewindvoerder" te laten aanstellen en als het de meerderjarigheid gaat bereiken.. dan hoort men bij hoogdringendheid om de verlengde minderjarigheid (statuut < 15 jarige) te verzoeken via de Rechtbank van Eerste Aanleg!!!
Leeft alsnog één van de ouders.. dan blijft deze de ouderlijke macht uitoefenen.. tenzij deze daartoe ook niet meer bekwaam is.. dan kan men (andermaal via een procedure langs de R.E.A. en het Vredegerecht) de ouderlijke macht (gezag) laten vervangen door de voogdij.
Hoe dan ook, kinderen (de gewone minderjarigen, de verlengd minderjarigen.. de zwaksten onder ons) MOETEN beschermd worden en dat is maar goed ook!
In voorkomend geval zal de verkoop "openbaar" geschieden via een notaris aangesteld door de Vrederechter.
Best dringend een advocaat raadplegen om deze of gene procedure op gang te trekken!

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#6 , 15 mei 2008 13:41

In voorkomend geval zal de verkoop "openbaar" geschieden via een notaris aangesteld door de Vrederechter.

Art. 745sexies. § 1. Indien alle blote eigenaars en de langstlevende echtgenoot meerderjarig en handelingsbekwaam zijn, kunnen zij in iedere stand van de zaak, in onderlinge overeenstemming en op de wijze die zij hebben vastgesteld, overgaan tot de omzetting of tot de overdracht van de blote eigendom van de goederen bedoeld in artikel 745quater, § 4.Indien een van hen minderjarig of anderszins onbekwaam is, wordt gehandeld overeenkomstig artikel 1206 van het Gerechtelijk Wetboek.(B.W.)

Art. 410.§ 2. De verkoop van de roerende of onroerende goederen van de minderjarige gebeurt openbaar. Aan de voogd kan evenwel machtiging worden verleend om de roerende of onroerende goederen onderhands te verkopen.... (B.W.)

Art. 1206. Indien er onder de medeëigenaars een minderjarige is, geschiedt de verdeling door een notaris, onder voorzitterschap en met goedkeuring van de vrederechter.
Alle medeëigenaars moeten erbij tegenwoordig zijn in persoon, bij gemachtigde of in voorkomend geval door hun wettelijke vertegenwoordiger. De curator van de ontvoogde minderjarige en de toeziende voogd zijn eveneens tegenwoordig, zonder dat de strijdigheid van belangen tussen hen en de minderjarigen grond oplevert tot vervanging.
Wanneer de rechter het nodig acht, kan hij een of meer deskundigen benoemen, die op gezamenlijk verzoek van de partijen advies zullen geven over het vormen van de kavels. De kavels van de minderjarigen kunnen ten dele en zelfs voor het geheel worden samengesteld uit wat eenvoudig opgelegd wordt.
De aldus gevormde kavels worden aan de deelgenoten toegewezen, hetzij rechtstreeks, hetzij bij loting; in de akte van verdeling wordt daarvan melding gemaakt.
De vrederechter waakt voor de bescherming van de belangen der minderjarigen en voor de belegging, overeenkomstig de wet, van de sommen en waarden die hun zullen worden toegekend.
Indien de rechter op een verzoekschrift dat de partijen hem voorleggen, zijn goedkeuring weigert stelt hij dit vast bij een met redenen omklede beschikking, waartegen voor alle partijen gezamenlijk hoger beroep openstaat. Bij gebreke van goedkeuring kan de verdeling niet worden voortgezet dan in de vorm van de gerechtelijke verdeling.(Ger. w.)

Waaruit leidt u af dat een 'openbare verkoop' een vereiste zou zijn?

Vaoke
Berichten: 400

#7 , 15 mei 2008 14:14

Ik ga de rest van art. 410 § 2 hier niet herhalen.. dat zou mij te ver leiden; maar met de omschrijving "KAN" wordt veel gezegd.. dat is niet "moet" hé ?!
Ik neem aan dat bepaalde prularia met enige emotionele waarde het voorwerp van een bijv. interne besloten onderhandse verkoop gaat uitmaken.. dat kan ik best aannemen en ook nog aanvaarden!
Maar de onroerende goederen.. neen toch?!
De alinea van art. 410 § 2 zegt eigenlijk alles en ik citeer letterlijk: "In elk geval wordt de minderjarige die over het vereiste onderscheidingsvermogen beschikt uitgenodigd om, indien hij dit wenst, gehoord te worden vooraleer machtiging kan worden verleend"!!!
Ik dacht dat een "verlengd minderjarige" niet over dat onderscheidingsvermogen beschikt.. u toch ook of niet soms ?!
Stel dat de Vrederechter daar anders over zou beslissen.. dan opent hij de poort voor bedrog en begeleid hij in weze de verzoeker op een frauduleus circuit.. en dat als openbare gezagdrager!
Waar is men dan in godsnaam mee bezig.. de bescherming van de zwaksten onder ons.. neen toch?!
Mij verbaast het intussen al niet meer dat de wet op de voogdij ANDERMAAL moet en zal worden bijgestuurd.

mistax
Topic Starter
Berichten: 7

#8 , 15 mei 2008 20:29

De mindervalide is onbekwaam verklaard en word aanzien als een minderjarige.
Hij is boven de 30 maar volledig mentaal en fysisch mindervalide.
Hij valt onder voogdijschap van de oudste van de kinderen van de overledene.

Hij wordt verzorgd in een tehuis voor mindervaliden sinds thuiszorg in zijn geval onmogelijk is.

Indien hij iets erft zal hijzelf er nooit mee wat kunnen aanvangen en zal deze erfenis vroeg of laat weer verdeeld worden onder zijn broers wie er dan weer succiessierechten op gaan betalen.

Is het niet mogelijk dat de erfenis verworpen wordt door de voogd van de mindervalide en dat de broers de erfenis ( zowel schulden als onroerende goederen ) dan krijgen en op het volledige bedrag dan ook de succiessierechten betalen ?

Ik heb me laten vertellen dat dit mogelijk is als er een overblijfsel is van de erfenis die minimaal 1/4 van de waarde inhoudt naar de mindervalide toe.

Alvast bedankt iedereen.

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#9 , 15 mei 2008 23:40

Ik vrees dat die vlieger zal niet opgaan!

T'is niet omdat die jongen vandaag geen centen nodig heeft dat hij ze volgend jaar niet zal kunnen gebruiken.

Wat als hij over pakweg 10 jaar een dure medische behandeling moet ondergaan?
Wat dan? Gaan de broers dan financieel bij springen?

77. Voortaan hoeft de voogd enkel voor volgende handelingen machtiging nodig:5° Verwerping of beneficiaire aanvaarding van een nalatenschap...(F.Swennen; Het nieuwe voogdijrecht, R.W. 2001-02,15)

Zodra er een positief saldo zal men de erfenis (moeten) aanvaarden.

mistax
Topic Starter
Berichten: 7

#10 , 16 mei 2008 22:15

--------------------------------------------------------------------------------
Ook niet als er een onderhandse overeenkomst gemaakt word dat de broers instaan voor de mindervalide ?

mistax
Topic Starter
Berichten: 7

#11 , 16 mei 2008 22:35

De echtgenote is de echtgenote uit tweede huwelijk en is 53 jaar.
Ze zijn samen 26 jaar getrouwd .
De oudste zoon uit het uit het eerste huwelijk is 38 jaar.

Hoe zit dat met de berekening van successierechten voor het vruchtgebruik van de echtgenote uit het tweede huwelijk of naar de omzetting van de waarde van het vruchtgebruik in volle eigendom ?

Men heeft me verteld dat er een bepaald verschil in leeftijd moet zijn tussen de oudste zoon uit het eerste huwelijk en de ouderdom van de echtgenote in het tweede huwelijk om de normale percentages te behouden. Is dit niet het geval zou er een andere regeling van toepassing zijn . Wat is deze regeling ?

Alvast bedankt

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”