vervroegde inning anticipatieve heffing

gebruiker
Topic Starter
Berichten: 713
Locatie: Aalst

vervroegde inning anticipatieve heffing

#1 , 10 sep 2012 11:33

De Programmawet van 22/06/2012 voorziet een extra anticipatieve heffing van 6.5% op individuele levensverzekeringen en spaarrekeningen/pensioensparen (door de verzekeringsmaatschappijen af te houden en door te storten uiterlijk 1/10/2012) en dit naast de reeds voorziene 10% anticipatieve heffing voor dezelfde producten, te betalen voor de verzekeringsnemer 60 jaar wordt.
Afdeling 3. - Taks op het lange termijnsparen

Art. 69. § 1. Er wordt een eenmalige taks gevestigd van 6,5 pct. op de theoretische afkoopwaarde van de individueel gesloten levensverzekeringcontracten, samengesteld door de premies of bijdragen gestort vóór 1 januari 1993 en waarvan de verzekeringnemer een vrijstelling, vermindering of aftrek inzake inkomstenbelastingen heeft verkregen krachtens de bepalingen van toepassing vóór het aanslagjaar 1993 of een belastingvermindering verleend bij artikel 1451, 2°, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992.

§ 2. Er wordt een eenmalige taks gevestigd van 6,5 pct. op de theoretische afkoopwaarde van de individueel gesloten levensverzekeringscontracten of de spaartegoeden geplaatst op een collectieve of individuele spaarrekening, samengesteld door de premies, bijdragen of stortingen betaald vóór 1 januari 1993 en waarvan de verzekeringnemer of de houder een vrijstelling, vermindering of aftrek heeft verkregen krachtens de bepalingen van toepassing vóór het aanslagjaar 1993 of een belastingvermindering verleend bij artikel 1451, 5°, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992.

Art. 70. De taks opeisbaar krachtens artikel 69 wordt berekend :

1° wat levensverzekeringcontracten betreft, op het bedrag van de theoretische afkoopwaarde, samengesteld door premies, bijdragen of stortingen betaald vóór 1 januari 1993, vastgesteld op 1 januari 2012. Onder theoretische afkoopwaarde wordt verstaan de reserve bij de verzekeringsonderneming gevormd door de kapitalisatie van de betaalde premies, rekening houdend met de verbruikte sommen;

2° wat de spaarrekeningen betreft, op het spaartegoed geplaatst op dergelijke rekeningen vóór 1 januari 1993, vastgesteld op 1 januari 2012 overeenkomstig artikel 34, § 3, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 zoals het bestond voordat het door artikel 75 van de wet van 28 december 1992 werd gewijzigd.
Terwijl deze anticipatieve heffing wel degelijk als een taks aangewezen staat, wordt deze heffing gekoppeld aan het wetboek diverse rechten en taksen (art. 185 wat betreft de 10% anticipatieve heffing voor een verzekerde 60 jaar wordt).

Het gevolg van dit toepasselijk maken van het wetboek rechten en taksen is - volgens de Belgische belastingadministratie - dat dit geen belasting zou uitmaken zoals voorzien in dubbelbelastingverdragen ter vermijding van dubbele belasting.

Maw een niet-belgisch rijksinwoner die binnen België een levensverzekeringscontract lopen heeft die gaat 6.5% van zijn kapitaal afgehouden worden ten bate van de belgische staat en allen die geen Belgisch rijksinwoner zijn op voor dat ze de leeftijd van 60 jaar bereiken die werden hoe dan ook 10% taks afgehouden - eveneens van zijn gevormd kapitaal - terwijl deze personen in hun eigen woonstland belastbaar zijn op de genoten uitkeringen van de levensverzekeringen op het ogenblik dat ze (courant) 65 jaar worden.

Kan de belgische staat een afhouding verrichten van levensverzekeringscontracten waar de genieter géén belgisch rijksinwoner is, met de bijkomende verklaring dat door deze anticipatieve heffing er geen verdere belasting meer verschuldigd is bij de uitbetaling op de vervaldag ervan?

Vormt dit - in tegenstelling tot hun poging van dit als géén belasting te bepalen - geen overtreding van het beginsel dat iemand zijn belasting verschuldigd is in zijn woonststaat (op basis van een toepasselijk dubbelbelastingverdrag)?

Frankrijk laat niet-Fransen een 'sociale bijdrage' betalen op meerwaarden bij verkoop van in Frankrijk gelegen tweede verblijven, België gaat een belasting inkleden als diverse taksen om toch niet-belgen laten een belastingvorm te betalen, kan dit zomaar?
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10079
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 10 sep 2012 17:48

Zit jij wel op het juiste forum met dergelijke uiteenzettingen??
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

gebruiker
Topic Starter
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#3 , 10 sep 2012 19:40

Ik gaf de feiten en stelde vragen.

Misschien was mijn vraagstelling niet zo duidelijk?

Het gaat hier over 'anticipatieve' heffingen, maw afhoudingen voorafgaand aan een feit waar een definitieve situatie bestaat.

Voor een belgisch inwoner is die eindsituatie gekend, in principe naast deze afhoudingen geen verdere taxatie, hetgeen toch reeds impliceert dat deze anticipatieve heffingen in de plaats komen van een eindtaxatie (maw een vervangende vorm van belastingen)?

Een niet belgisch inwoner die gaat in zijn woonststaat zowiezo belast worden op de opbrengsten uit deze levensverzekeringscontracten, wat samen met deze heffingen voor een effectieve dubbele belasting zorgt.

Europa staat voor een vrij verkeer van kapitalen, goederen en personen.

Terwijl de belgische staat alle overeenkomsten gaat controleren of deze geen louter fiscale (besparings-) redenen hebben, creëert diezelfde staat een op papier heffing in toepassing van bepalingen die geen inning van inkomstenbelastingen zouden zijn. En dit ondanks het feit dat deze anticipatieve heffingen een definitieve belasting uitmaken (volgens hun eigen verklaringen).

Is hier dan geen sprake van het verhullen van een belastingsvorm als iets anders? En dit naast het feit dat de vrije keuzemogelijkheid van iemand om zich in een andere lidstaat te gaan vestigen (en geen belgisch rijksinwoner meer zou zijn) hiermee een financiëel gevolg kent. Is dit geen beperking op die Europese vrijheid voor personen en kapitalen?
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

Reclame

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”