portretrecht fotoreportage trouw

Jennifer_1974
Topic Starter
Berichten: 20

portretrecht fotoreportage trouw

#1 , 11 mei 2012 14:16

Beste,

Eerst het goede nieuws, we zijn 3 weken geleden getrouwd en het was een fantastische dag :mrgreen:

Het slechte nieuws is dat onze fotograaf moeilijk doet over het doorsturen van de originele van de fotoreportage. Hij heeft voor ons 3 grote foto's mogen afdrukken en een volledige trouwalbum, + we hebben hem apart betaald voor de dag zelf, voor het maken van de foto's.

Nu wensen wij de foto's in perfecte digitale versie te ontvangen om op facebook te zetten, door te sturen naar collega's etc.

Hij wil dit niet doen omdat hij niet wil dat wij onze foto's zelf in 'het kruidvat' afdrukken.

Mijn vriendin is het al 2x gaan vragen, nu het moeilijk wordt is het bij mij gekomen :evil: (ik ben de 'man' van jennifer)

Volgens mij zijn er verscheidene redenen waarom ik recht heb op de digitale originelen:
- Portretrecht: hij werkte in opdracht en werd duidelijk betaald voor het nemen van de foto's. => wij hebben recht op die foto's
- Evolutie fotografie: in dit digitaal tijdperk is het digitale formaat veel belangrijker dan het afgedrukte. wij hebben hem fincneieel voldoende vergoed om foto's te nemen dus hebben ook het recht om hiervan te genieten, op digitale wijze, zoals het in deze tijd de gewoonte is.
=> 'gewoonterecht' binnen particuliere fotografie?

Het plan is om een aangetekende zending te sturen met vermelding van bovenstaande. 1 week antwoordtijd en 2e aangetekend schrijven met ingebrekestelling (op grond van...?)

laatste stap vrederechter?



Hoeveel heb ik om op te staan?
Klopt mijn interpretatie van het portretrecht?
Welke procedure moet ik volgen mbt aangetekende schrijvens, direct een aanmaning na mondeling en telefonisch contact of voorstelling minnelijke schikking? Zoja, wat is die schikking?
Als ik hiermee naar het vredegerecht gaat, wat kost mij dit en zal de uitspraak zeker in mijn voordeel zijn?

voor mij is er maar één mogelijke schikking en dat is dat hij die foto's in perfecte kwaliteit aflevert.

alvast bedankt, ik zou het appreciëren mochten jullie kunnen helpen de foto's van mijn mooiste dag te kunnen bekomen! Heb zelf geen juridische achtergrond dus hoop dat jullie mij hierin verder kunnen helpen :idea:

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
bartvdv
Berichten: 1911

#2 , 11 mei 2012 14:28

De fotograaf is nog altijd eigenaar van al het (tussen-)materiaal dat hij heeft gebruikt. WIl je naast afdrukken op papier ook digitaal materiaal, dan moet je daar extra voor betalen. Je schrijft het zelf ook al: je hebt de man betaald voor het maken van de foto's. Mocht je de lijn doortrekken, dan zou je ook het toestel van de man waarmee de foto's zijn gemaakt, opeisen.

Portretrecht betekent dat jij bepaalt of iemand van jou foto's mag maken, afdrukken, gebruiken, ... of niet.

Jennifer_1974
Topic Starter
Berichten: 20

#3 , 11 mei 2012 15:57

Ik lees dit in de omschrijving van portretrecht:

"Wie als fotograaf of filmer een opdracht aanneemt om iemands portret te maken, heeft geen zeggenschap meer over het vermenigvuldigen of publiceren van het portret. "

ik mag dus toch vermenigvuldigen en publiceren, ik heb de volledige rechten?

Verder vind ik het in dit digitaal tijdperk maar logisch dat je foto's ook digitaal meekrijgt, analoge afdrukken zijn echt wel 20ste eeuws...

Reclame

Franciscus
Berichten: 39692
Juridisch actief: Nee

#4 , 11 mei 2012 17:20

Misschien nog niet opgevallen maar onder elke foto in de krant die niet van hen is staat de naam van de fotograaf.
Om niet te diep in te gaan op de zaak volgende opmerkingen
Er is een contract met die fotograaf.
Wat staat er in dit contract?
De personen die gefotografeerd zijn hebben zo wie zo portretrecht.
Diegene die de foto genomen heeft heeft het auteursrecht (nl deze persoon heeft het werk gedaan)
De fotograaf kan AL zijn rechten (vb ook de exploitatierechten) aan u overdragen maar daar zal dan een prijskaartje aanhangen.
Het publiek reproduceren is weer iets anders.
De fotograaf kan ook eisen dat zijn naam op elke foto vermeld wordt.....
En neen bij huwelijksfoto's hebt u recht op datgene wat u gekregen hebt als het zo in het contract staat of evenzo mondeling overeengekomen is.

eylis
Berichten: 8985

#5 , 11 mei 2012 18:04

en de fotograaf heeft het auteursrecht van de foto. Dat betekent dat hij als "kunstenaar "of "amabachtsman" een toegevoegde waarde heeft gegeven aan de foto met zijn vakmanschap. Een kwaliteitsvolle, artistieke fotoreportage. Daar heeft de kerel voor gestudeerd en in geinvesteerd (materiaal) Bijgevolg is hij eigenaar van de auteursrechten. Die moeten geklaard worden telkens er een "druk" of publicatie volgt.
Dat bepaalt hij dus: Hij vraagt een prijs voor een aantal afdrukken of een meerprijs als het digitaal beschikbaar moet gesteld worden.
Best had je het contract eens goed gelezen: daar stond normaal gezien in wat je voor die prijs zou krijgen.

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”