Om mekaar te beschermen en ook zijn ouders te onterven to. uzelf , raad ik U aan u als 'wettelijk samenwonend' te laten registreren. Hiervoor ondertekent U beiden een simpele verklaring op uw gemeentehuis.
Wettelijk samenwonenden erven , sinds vorig jaar , automatisch het vruchtgebruik op de gezinswoning. Via testament kan dat uitgebreid worden. Bovendien kan dan ook het reservatair gedeelte - di. wat iemand MOET erven- van de ouders ontnomen worden.
Misschien is een gesprek met een notaris aan te bevelen.
Pas wel op: igv problemen tussen de wettelijk samenwonenden kan de wettelijke samenwoning makkelijk (eenzijdig) beëindigd worden door uzelf alsook door uw partner. De wettelijke samenwoning is een lege doos.
Stel nu dat u het huis in onverdeeldheid brengt, dus dat uw partner mede-eigenaar wordt, en dat vlak voor zijn overlijden hij de wettelijke samenwoning beëindigt. In dat geval zult u niet beschermd zijn tegen de erfgenamen, en zult u geen vruchtgebruik hebben op de woning.
Een beding van aanwas (tontine is gelijkaardig, doch wordt niet vaak meer gebruikt) betekent dat u een goed in onverdeeldheid aankoopt en dat bij uw overlijden uw aandeel in het goed automatisch aanwast bij het deel van uw partner. Hij zal dus volledig eigenaar worden. U heeft een kind, dit valt dus ook niet aan te raden. Omgekeerd geldt ook: als uw partner overlijdt, zal zijn deel van rechtswege aangroeien bij uw aandeel.
Ik denk dat de beste mogelijkheid erin bestaat om een levenslange huurovereenkomst af te sluiten. Hierdoor zal elke partner igv vooroverlijden van de andere beschermd worden tegen de erfgenamen en van verdere bewoning kunnen genieten.