dochter verlaat ouderlijke woonst (nog 14 dagen en ze is 18)

snoopy26
Topic Starter
Berichten: 1

dochter verlaat ouderlijke woonst (nog 14 dagen en ze is 18)

#1 , 09 mar 2009 08:05

Gisterenavond (zondag 8 maart '09), kwam onze dochter thuis, na een weekend bij haar vriend te hebben gelogeerd.
We vonden het al verdacht, dat de vader van haar vriend er bij was.
Toen werd ons doodleuk medegedeeld dat ze met directe ingang daar gaat gaan wonen.
Gisteravond zijn ze (onze dochter, haar vriend en zijn vader) aangifte gaan doen bij de politie van de nieuwe situatie???
Blijkbaar kunnen we daar niets aan doen. (we konden wel nog 14 dagen dwars gelegen hebben, met alle gevolgen van dien).
Hoe moet dat nu verder? we weten ons geen raad en weten niet tot wie we ons kunnen richten met al onze vragen.
We weten wel, dat ze pas op 20 maart (haar 18de verjaardag) haar adres kan laten veranderen.
Hoe zit dat met de school?
Schoolkosten?
Met gezondheidszorg?
Hoe zit het met kosten die zij maakt, moeten wij dat betalen?
Kindergeld?
Onder welk statuut gaat zij vallen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 10 mar 2009 10:40

“Art.372.Een kind blijft onder het gezag van zijn ouders tot aan zijn meerderjarigheid of zijn ontvoogding.”(Burgerlijk Wetboek).

Een meerderjarig kind staat dus niet meer onder het gezag van zijn ouders,wat inhoudt dat het zelf zijn woonplaats kan kiezen.

“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind......”(Burgerlijk Wetboek).

Het niet meer samenwonen van het kind met zijn ouders ontheft die ouders niet van hun onderhoudsplicht. De ouders zijn evenwel niet aansprakelijk voor de schulden die hun meerderjarig kind maakt.

“Art.32.Rechthebbenden op de in titel III, hoofdstuk III van deze gecoördineerde wet omschreven geneeskundige verstrekkingen onder de voorwaarden die ze bepaalt, zijn :1° de werknemers die vallen onder de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging, krachtens de wet van 27 juni 1969...17° de personen ten laste van de onder 1°...bedoelde gerechtigden...”(14 JULI 1994. - Wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen)

“Art.121.§ 1. De gerechtigden omschreven in artikel 32, eerste lid,1°...hebben voor henzelf en voor de personen te hunnen laste recht op prestaties bedoeld in titel III(=geneeskundige verzorging).”(14 JULI 1994. - Wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen).

“Art.123.De hoedanigheid van persoon ten laste van een gerechtigde of van een werknemer als bedoeld in artikel 32 van de gecoördineerde wet, wordt toegewezen aan de personen en onder de *voorwaarden bepaald in dit artikel en in de artikelen 124, 125 en 127:...3.De hierna opgesomde kinderen jonger dan 25 jaar:...”(3 juli 1996. - Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994).

* “Art.124.§ 1. Als persoon ten laste kan evenwel niet worden beschouwd:...§ 2. De personen ten laste, in de zin van artikel 123, van een gerechtigde of van een werknemer, moeten deel uitmaken van zijn gezin...Op die regel wordt een uitzondering gemaakt voor de...kinderen die bij toepassing van artikel 123, 3, ten laste zijn van de gerechtigde of werknemer.”(3 juli 1996. - Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994.).

U blijft dus gerechtigde op geneeskundige verzorging voor uw niet meer samenwonende dochter ten uwen laste.

“Art.69...§ 2. De kinderbijslag wordt aan het rechtgevend kind zelf uitbetaald :..b) als het...de leeftijd van 16 jaar bereikt heeft en niet bij de in § 1 bedoelde persoon woont. Aan deze laatste voorwaarde is voldaan door afzonderlijke hoofdverblijfplaatsen als bedoeld in artikel 3, 1e lid, 5° van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen...”(19 DECEMBER 1939. _ Samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#3 , 10 mar 2009 10:54

Er zijn verschillende mogelijkheden

Ofwel zet je dadelijk de puntjes op de I

- verzoek de kwartierinspecteur vast te stellen dat de dochter niet meer bij jullie woont - geef het adres waar ze nu verblijft.
Normaal gezien gaat de aangifte van feit dat docher nu bij haar vriend verblijft niet direct gevolg hebben. Dat PV ( zie dat je het nr kent) wordt naar het jeugdparket gestuurd gezien uw dochter ( POS) en die vader en die vriend hier in principe een strafbaar feit plegen ( zou kunnen zijn ontvoering van vrouwelijke minderjarige - onderdak verschaffen aan...). Hangt van de voorgeschiedenis af.

- Als uw dochter op haar 18 adres niet wijzigd en ze maakt schulden dan staat de deurwaarder bij jullie.

Breng ook de sociale diensten op de hoogte gezien niet meer samenwonend en gang gaan. Ik denk niet dat haar nieuw adres als een 'kotadres' kan beschouwd worden.

Langs de andere kant kan je ook alles blauw blauw laten en haar het initiatief laten nemen. Hangt er allemaal van af hoe de relatie is.

Toen onze dochter 16-17 was ging ze het ook afstappen naar haar vriend.
Ondertussen zijn we jaren verder - dochter en vriend wonen nu bij ons in een afgescheiden gedeelte van ons pand ( appartement) en zijn volop aan het sparen voor een eigen woning.

Bezin er is een verschil tss juridisch en emotioneel

Reclame

Terug naar “Andere”