#2 , 10 mar 2009 10:40
“Art.372.Een kind blijft onder het gezag van zijn ouders tot aan zijn meerderjarigheid of zijn ontvoogding.”(Burgerlijk Wetboek).
Een meerderjarig kind staat dus niet meer onder het gezag van zijn ouders,wat inhoudt dat het zelf zijn woonplaats kan kiezen.
“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind......”(Burgerlijk Wetboek).
Het niet meer samenwonen van het kind met zijn ouders ontheft die ouders niet van hun onderhoudsplicht. De ouders zijn evenwel niet aansprakelijk voor de schulden die hun meerderjarig kind maakt.
“Art.32.Rechthebbenden op de in titel III, hoofdstuk III van deze gecoördineerde wet omschreven geneeskundige verstrekkingen onder de voorwaarden die ze bepaalt, zijn :1° de werknemers die vallen onder de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging, krachtens de wet van 27 juni 1969...17° de personen ten laste van de onder 1°...bedoelde gerechtigden...”(14 JULI 1994. - Wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen)
“Art.121.§ 1. De gerechtigden omschreven in artikel 32, eerste lid,1°...hebben voor henzelf en voor de personen te hunnen laste recht op prestaties bedoeld in titel III(=geneeskundige verzorging).”(14 JULI 1994. - Wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen).
“Art.123.De hoedanigheid van persoon ten laste van een gerechtigde of van een werknemer als bedoeld in artikel 32 van de gecoördineerde wet, wordt toegewezen aan de personen en onder de *voorwaarden bepaald in dit artikel en in de artikelen 124, 125 en 127:...3.De hierna opgesomde kinderen jonger dan 25 jaar:...”(3 juli 1996. - Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994).
* “Art.124.§ 1. Als persoon ten laste kan evenwel niet worden beschouwd:...§ 2. De personen ten laste, in de zin van artikel 123, van een gerechtigde of van een werknemer, moeten deel uitmaken van zijn gezin...Op die regel wordt een uitzondering gemaakt voor de...kinderen die bij toepassing van artikel 123, 3, ten laste zijn van de gerechtigde of werknemer.”(3 juli 1996. - Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994.).
U blijft dus gerechtigde op geneeskundige verzorging voor uw niet meer samenwonende dochter ten uwen laste.
“Art.69...§ 2. De kinderbijslag wordt aan het rechtgevend kind zelf uitbetaald :..b) als het...de leeftijd van 16 jaar bereikt heeft en niet bij de in § 1 bedoelde persoon woont. Aan deze laatste voorwaarde is voldaan door afzonderlijke hoofdverblijfplaatsen als bedoeld in artikel 3, 1e lid, 5° van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen...”(19 DECEMBER 1939. _ Samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/