erfenis natuurlijk/biologisch kind

FLSTF
Topic Starter
Berichten: 3

erfenis natuurlijk/biologisch kind

#1 , 01 jun 2014 06:08

Case:
Vriend "X" leert meisje kennen terwijl ze een vaste vriend "Y" heeft.
Meisje wordt zwanger, ze weet niet van wie.
Meisje gaat trouwen met "Y" voor dat ze gaat bevallen.
"X" weet er van en doet niet moeilijk maar "Y" weet helemaal niets van die situatie.
Dus "Y" wordt juridische/wettelijke papa van het kind gezien hij dan getrouwd is met de mama (het meisje).

Meisje wilt toch een DNA test doen na de bevalling om te zien wie de papa is.
"X" wilt gerust meewerken, gezien "Y" van heel die situatie niet op de hoogte is.
Mocht het kind van "X" zijn, dan heeft die geen probleem dat het juridisch gezien van "Y" blijft.
Dit om het meisje niet moeilijk te maken bij haar (toekomstige) man, familie, vrienden en collega's.
Dus het wordt geen gerechtelijke DNA onderzoek.

Maar nu het volgende, "X" heeft een eigendom en geen erfgenamen enkel een zus, ouders en een neefje (zoontje van zijn zus).
Kan het kind via de notaris de volledige erfenis (die eigendom) krijgen? Uiteraard als uit het DNA onderzoek blijkt dat het kind van "X" is. Dus "X" wilt dat het kind alles erft als blijkt dat het zijn biologische afstamming is.

Kan men trouwens in dat geval over overspelige natuurlijke afstamming spreken terwijl het meisje tijdens de bevruchting en eerste halve periode van de zwangerschap niet getrouwd en niet officieel samenwonend was met "Y"?

Er is blijkbaar nog niet veel duidelijkheid rond juridische/wettelijke en biologische afstamming.
Door de wet van 31.3.1987 verdween het onderscheid tussen wettige en natuurlijke kinderen. De wet werd gepubliceerd in het Belgisch staatsblad van 23.5.1987, trad in werking op 6.6.1987 en werd opgenomen in artikel 312 e.v. van het burgerlijk wetboek. En de wet van 1.7.2006 stemde het afstammingsrecht verder af op de moderne maatschappelijke opvattingen. De wet werd gepubliceerd in het Belgisch staatsblad van 29.12.2006, trad in werking op 1.7.2007 en werd opgenomen in het burgerlijk wetboek (met o.a. een nieuw artikel 316bis)

Dan hebt u ook nog dit, wat ik interessant vond:
Het Grondwettelijk hof stelt dus, bij herhaling, dat aan de biologische vader niet in alle omstandigheden het recht mag worden ontzegd om het wettelijk vastgesteld vaderschap (van de vermoede vader of van de man die erkende, naargelang) te betwisten. Dit betekent niet dat in alle gevallen van betwist vaderschap de biologische vader zijn vaderschap zal mogen bewijzen, wel dat zijn verzoek om het te bewijzen moet onderzocht worden.
LINK

Ik snap dus niets van al die wetsartikelen. Kan men dit in gewone lekentaal uitleggen? Dank u.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
duma
Berichten: 2871

#2 , 02 jun 2014 11:23

Het kind kan maar één wettelijke vader hebben en dus maar van één vader reservataire erfgenaam zijn.
Als blijkt dat X de vader is, kan X een testament opmaken waarbij de helft van zijn vermogen naar het kind gaat. De ouders van X zullen namelijk zijn reservataire erfgenamen zijn en steeds recht hebben op de helft.

FLSTF
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 02 jun 2014 18:39

Dus met andere woorden als de ouders van "X" er niet meer zijn, dan krijgt het kind alles? Dus zuster en neefje krijgen geen aandeel als het zo staat in het testament? En wat met de successie rechten?


Sent from my iPad using Tapatalk

Reclame

duma
Berichten: 2871

#4 , 03 jun 2014 08:29

Als de ouders van X niet meer leven, kan X een testament opmaken en alles vrij verdelen. Als hij wenst kan alles naar het kind gaan, dus.

Het kind zal aanzien worden als een 'vreemde', aangezien X het niet erkend heeft en zal dan ook met zeer hoge successietarieven te maken krijgen.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”