Wie erft hier van wie.. etcetera ?!

Vaoke
Topic Starter
Berichten: 400

Wie erft hier van wie.. etcetera ?!

#1 , 24 mei 2008 22:57

Einde de 20 ste. eeuw; op verzoek van de beide ouders (bij leven) wordt met een procedure via de Rechtbank van Eerste Aanleg.. de ouderlijke macht (gezag) vervangen door de voogdij.. de aangestelden aanvaarden en op dat moment bestaat alsnog de familieraad.

In het verlengde van de nieuwe Wet op de voogdij (°29.04.2001) bevestigt en reorganiseert de Vrederechter (medio 2002) de bestaande voogdij overeenkomstig deze nieuwe Wet van "openbare orde"; dat wordt vertaald in een beschikking die langs alle kanten rammelt.
De voogdij heeft betrekking op meerdere verlengd minderjarigen met het statuut van een min. <15 jarige.

Eén jaar later overlijdt de vader; de nalatenschap wordt aanvaard onder het voorrecht van boedelbeschrijving.. zij het bijna 5 jaar na de datum van het overlijden; intussen blijft men defacto in "onverdeeldheid" alhoewel men die "machtiging" nooit heeft gevraagd en bijgevolg ook nooit heeft verkregen.. inmiddels is die 5 jaar gepasseerd en is er nog altijd een discussie (met de Vrederechter) omtrent een aantal jaarrekeningen, etcetera..!

Voor alle duidelijkheid.. de ouders (wiens ouderlijk gezag op eigen verzoek en bij leven werd vervangen door de voogdij) hebben bij leven geen testament en / of onderlinge schenking met last (terugkeer) opgemaakt.

Intussen overlijd één van de erfgenamen.. zijnde één van de verlengd minderjarigen.

Is er hier een enige erfgenaam.. moeder alleen?
Of zijn er hier meerdere erfgenamen.. wie dan wel; moeder plus broers en zussen.. of alleen de broers en de zussen?
Moet er, naar aanleiding van dit overlijden en ingevolge de aanwezigheid van nog andere verlengde minderjarigen, opnieuw worden overgegaan tot het aanvaarden van een nieuwe nalatenschap onder het voorrecht van de boedelbeschrijving?
Wat moet er, in voorkomend geval, worden opgenomen in deze nieuwe boedelbeschrijving.. nauwelijks 6 maanden na de vorige ?!
Is daar gebeurlijk een gedeelte van af te splitsen en hoe ?

Hiermee wordt ook aangegeven in welke poespas annex extra kosten je terecht kan komen wanneer bepaalde advokaten de op til zijnde wijzigingen in de wetgeving niet opvolgen, hun kliënten (de beide ouders bij leven) volkomen foutief adviseren.. hautain en zonder complexen bijstaan bij de Rechtbank van Eerste Aanleg.. en vervolgens doodnormaal een honorarium opstrijken.. want in die context ware een testamentaire voogdij veel beter geweest!!!

Ben zeer benieuwd omtrent de info die men mij zal verstrekken?!
Met een vriendelijke groet en alvast zeer bedankt.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 26 mei 2008 09:56

“Art.389.De voogdij over minderjarigen ontstaat indien beide ouders...in de voortdurende onmogelijkheid zijn om het ouderlijk gezag uit te oefenen.Tenzij de voogdij voortvloeit uit...een verlengde minderjarigheid...wordt deze onmogelijkheid vastgesteld door de rechtbank van eerste aanleg...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek)

‘...De voogdij heeft betrekking op meerdere verlengd minderjarigen...’

“Art.410.§ 1. De vrederechter moet de voogd bijzondere machtiging verlenen om :...5° een nalatenschap...te verwerpen of te aanvaarden, wat slechts onder voorrecht van boedelbeschrijving kan geschieden...”(B.W.).

Bij vaders overlijden behoudt moeder haar helft van het gemeenschappelijk vermogen.Voor vaders helft geldt : “Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap…”(B.W).Vaders kinderen erven elk een gelijk deel van zijn nalatenschap in blote eigendom.

‘...Eén jaar later overlijdt de vader...‘.

Bij het overlijden van de verlengd minderjarige geldt:”Art.748.Wanneer de ouders van een persoon die zonder nakomelingschap gestorven is, hem hebben overleefd, wordt, indien hij broeders, zusters...achtergelaten heeft, de nalatenschap in twee helften verdeeld, waarvan slechts ene toekomt aan de ouders, die deze onder elkaar gelijkelijk verdelen.De andere helft behoort aan de broeders en zusters of aan hun afstammelingen...Art.749.Ingeval de persoon die zonder nakomelingschap gestorven is, broeders, zusters...achterlaat en de vader of de moeder vooroverleden is, wordt het gedeelte dat hem of haar, overeenkomstig het vorige artikel, zou zijn te beurt gevallen, gevoegd bij de helft die toekomt aan de broeders en zusters, of aan hen die hun plaats vervullen...”(B.W.).

‘Intussen overlijd één van de erfgenamen...zijnde één van de verlengd minderjarigen...’.Ik ga ervan uit dat hij geen kinderen nalaat.

Één vierde van zijn nalatenschap gaat naar moeder en de overige drie vierden worden gelijkelijk verdeeld over zijn broers en zussen.Voor de overlevende verlengd minderjarigen is opnieuw art.410 B.W. van toepassing.

“Art.815.Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden GEVORDERD...”(B.W.).

Bij ontbreken van minnelijke verdeling kan elke partij dus gerechtelijke verdeling vorderen van de goederen die zij in onverdeeldheid bezitten.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/.Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Vaoke
Topic Starter
Berichten: 400

#3 , 26 mei 2008 16:04

Mijnheer Demoor, alvast zeer bedankt.. mijn auto-didactische kennis reikt nu eenmaal niet ver genoeg.. vandaar ook de behoefte om dit soort zaken af te toetsen!

Als ik het goed begrijp.. dan komt in deze volgorde ongeveer hier op neer?!

1.- Machtiging vragen aan de bevoegde Vrederechter om "deze" (nieuwe) "nalatenschap" te aanvaarden onder het voorrecht van de boedelbeschrijving.

1 bis.- Is bij gelegenheid van die (nieuwe) boedelbeschrijving de huidige toestand van alle rekeningen (vooralsnog in onverdeeldheid op basis van de nalatenschap van vader) te vermelden met opgave van de momenteel bestaande nummers annex bedragen?

2.- De overlevende moeder erft de ene helft (waarin begrepen het gedeelte van het erfdeel van de eerder overleden vader) dat toekwam aan de verlengd minderjarige.

3.- De resterende helft komt toe aan de overige broers en zussen.. waarvan de voogden, de toeziende voogden en de andere verlengd minderjarigen deel van uit maken.

Maar nu zie ik (misschien ?) een probleem opduiken; men kan dus in onverdeeldheid blijven.. doch dat vereist al evenzo een bijzondere machtiging van de Vrederechter.

Komt dergelijke onverdeeldheid, in deze omstandigheid, dan niet defacto neer op een schenking (ofte vervreemding) richting de overlevende moeder?

Tenzij men aan de overlevende moeder desgevallend het (een) vruchtgebruik kan (mag) toevertrouwen op de kapitalen (in onverdeeldheid) van de overleden verlengd minderjarige?
Dient dat, in voorkomend geval, te geschieden met een (spaar)rekening waarop dit kapitaal (van de overleden verlengd minderjarige) wordt geblokkeerd.. en bijgevolg uitsluitend op naam staat van "alle" broers en zussen?

Ik heb daaromtrent zo mijn idee.. maar ik zie uw "toetsing" echt met belangstelling tegemoet; nogmaals zeer bedankt.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”