ex-huurbaas doet moeilijk + huurwaarborg.

xa4syl
Topic Starter
Berichten: 11

ex-huurbaas doet moeilijk + huurwaarborg.

#1 , 16 okt 2010 19:11

25 september zijn wij verhuisd van een app. naar een huis.
De verhuurder van het app. heeft ons een opzeg gegeven zonder rede en wij zijn dus enkele maanden nadien verhuisd.
Op 1 oktober was het app verhuurd en hebben wij dus de sleutels aan hem overhandigd.
We hebben dus ook het app. gekuisd voor we er vertrokken zijn.

Nu vandaag, 16 dagen later, hebben we telefoon gehad dat we er opnieuw zouden moeten gaan kuisen omdat het niet volgens zijn normen gedaan is!!
Kan dit zomaar?

Aangezien het ondertussen al opnieuw verhuurd is en ze dus ook al een maand huur van deze nieuwe huurders hebben ontvangen vinden we dit raar.
Volgens de eigenaar wonen deze mensen er niet in, maar wij hebben er toch al beweging gezien.
Hij zegt dat hij de waarborg niet gaat (kan) vrijgeven als wij dat niet willen doen.
Maar aangezien het al sinds 1 oktober verhuurd is vind ik het raar. Hij heeft ook al een borg en een maand huur gehad van de nieuwe huurders. Daar heeft hij blijkbaar ook problemen mee want die willen het app blijkbaar niet meer huren om de een of andere reden.

Er is nooit een staat opgemaakt vh appartement toen wij er in gingen wonen!

Het app staat trouwens al terug te huur!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22869
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 16 okt 2010 19:42

indien er geen ingaande PB is opgemaakt heeft hij geen been om op te staan, en door het aannemen van de sleutels zonder voorbehoud was hij blijkbaar ook akkoord met de staat van teruggave. Hij heeft dus niets meer te eisen en moet de HWB integraal terugbetalen.

Vandebos
Berichten: 16087

#3 , 17 okt 2010 00:09

Zoals reeds eerder aangegeven: middels een aangetekend schrijven en een gewone brief de verhuurder in gebreke stellen aangezien hij weigert de waarborg vrij te geven. De vehruurder vriendelijk op de artikels bw gemeen huurrecht wijzen en eisen dat de huurwaarborg alsnog binnen de tien dagen na kennisname wordt vrijgegeven aangezien u anders verplicht zal zijn middels een geding op zijn kosten bij het lokale vredegerecht de vrijgave per vonnis te bekomen.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 18 okt 2010 12:19

“Art.3...§ 4. Bij het verstrijken van de eerste en de tweede driejarige periode kan de verhuurder de huurovereenkomst beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden, zonder motivering, maar met betaling van een vergoeding. Deze vergoeding is gelijk aan negen dan wel zes maanden huur naargelang de overeenkomst een einde neemt bij het verstrijken van de eerste of de tweede driejarige periode...”(Woninghuurwet 20 februari 1991).

‘hebben wij dus de sleutels aan hem overhandigd.’ houdt in dat de verhuurder de teruggave van het pand aanvaardde.

“Art.10...§ 3. Er mag niet beschikt worden over de bankrekening, noch in hoofdsom, noch in rente...dan ten voordele van een van beide partijen, mits voorleggen van ofwel een schriftelijk akkoord, dat ten vroegste opgesteld wordt bij het beëindigen van de huurovereenkomst, ofwel van een kopie van een rechterlijke beslissing...”(Woninghuurwet 20 februari 1991).

‘Hij zegt dat hij de waarborg niet gaat (kan) vrijgeven als wij dat niet willen doen.’

Vermits u dat niet moet doen en ook niet doet maakt u toepassing van :
“Art.1344bis.Onder voorbehoud van...kan elke vordering inzake de huur van goederen worden ingeleid bij verzoekschrift, neergelegd ter griffie van het vredegerecht. Het verzoekschrift vermeld, op straffe van nietigheid :...”(Ger.W.=Gerechtelijk Wetboek).

Ga naar de griffie van het Vredegerecht en vraag daartoe een papieren formulier. Desnoods kopieert u de tekst van art.1344bis Ger.W. en gebruikt u deze als invulformulier mits omzetting in briefvorm. U kan dit verzoekschrift in principe indienen zonder advocaat.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Huren”