Zelfdoding en verantwoordelijkheid

BigPretzel
Topic Starter
Berichten: 4

Zelfdoding en verantwoordelijkheid

#1 , 15 dec 2010 11:49

Hallo,

ik heb een vraag die me allang bezig houdt:

Stel dat persoon A borderlinegestoord is en al langer zwaar suicidaal. Ze is niet langer in staat om zelf hulp te zoeken of belangrijke beslissingen te nemen, is dus ook niet echt oordeelvatbaar meer.
Nu profiteren "vrienden" van A van deze toestand om haar door systematisch gepest, verraad en kwetsend gedrag kwijt te raken - de medikatie waarmee ze zichzelf wil doden, heeft ze al, enkel "de druppel" ontbreekt en haar "vrienden", die A blind vertrouwt, spannen tegen A samen om haar deze "druppel" te geven.
A pleegt zelfmoord, raakt in koma, 2 dagen later wordt ze gedurende 3 weken opgesloten in een psychiatrische instelling waar ze mishandeld wordt door een verpleegster en een miskraam heeft. Na haar ontslag moet ze haar honden laten inslapen omdat ze niet langer in staat is ervoor te zorgen.
Een van die "vrienden" bekent schriftelijk zijn schuld en bewuste medewerking hieraan.

Kan A enige schadevergoeding eisen gezien zij toen niet toerekeningsvatbaar was en mensen die dit wél waren van haar toestand misbruik maakten om van haar af te geraken, en gezien er schriftelijke schuldbekentenissen zijn?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
neogoa
Berichten: 130

#2 , 23 dec 2010 10:34

Ik veronderstel dat ze geen zelfmoord gepleegd heeft anders zal ze geen schadevergoeding kunnen eisen, daar overledenen geen vorderingen kunnen instellen, nabestaanden darentegen wel.

Je bedoelt dus waarschijnlijk poging to zelfmoord.

Zijn die mishandelingen vastgesteld door een arts of door een agent?

Wat bedoel je met de fasering "bekent schriftelijk zijn schuld en bewuste medewerking hieraan"? Bedoel je hiermee het pesten/poging tot zelfdoding/de mishandeling of nog iets anders of allemaal?

BigPretzel
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 23 dec 2010 23:25

Neen, die mishandeling werd niet vastgesteld omdat er geen getuigen waren en ook omdat de A niet serieus werd genomen toen ze een bezoek bij de dokter vroeg.

Met die fasering bedoel ik dat B een mail naar A gestuurd heeft waarin hij letterlijk zegt: "Door mij ben je X kwijt, IK heb u bijna veermoord, door MIJ zat je daar opgesloten, het is allemaal mijn schuld".

Het was idd een poging tot zelfmoord, met onder andere een miskraam als gevolg.

Reclame

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#4 , 24 dec 2010 10:12

Wie zegt dat ze mishandeld werd??

Wat ze het best kan doen is alles chronologisch op papier zetten en dan aangifte gaan doen bij de politie.
Tevens haar medisch dossier opvragen

Dit alles best met een vertrouwenspersoon.
Lijkt me aangewezen dat ze eerst eens met de dienst slachtofferzorg van de lokale politiezone gaat praten.
Deze gespecialiseerde mensen ( zijn geen politie) kunnen het verhaal mee structureren en gaan mee bij de aangifte ( als ze het vraagt)

BigPretzel
Topic Starter
Berichten: 4

#5 , 24 dec 2010 16:08

Het probleem is:
Ten eerste, haar aanvraag tot dossier inzage bij die psychiatrische instelling wordt al maanden geweigerd. Elk telefoontje bij de behandelende psychiater eindigt met: Ze zit in bespreking, ze belt wel terug (niet), gesprek "plots weg" en achteraf onbereikbaar enzovoort. Ten tweede, de politie neemt geen één keer gek verklaarde slachtoffers serieus. Bij de lokale politie waar ze toen het PV opmaakten, lachten ze met haar verhaal. "Ochère gij, serieus?"...

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#6 , 24 dec 2010 20:29

Ga dan naar een ander bureau of vraag een onderhoud met de de dienst intern toezicht.

BigPretzel
Topic Starter
Berichten: 4

#7 , 25 dec 2010 09:02

Het boeit feitelijk niet wie wie mishandeld heeft. De vraag was: Moet B opdraaien voor verlies en schade die naar eigen zeggen zijn schuld zijn?

eylis
Berichten: 8991

#8 , 25 dec 2010 13:09

mag ik in het algemeen een lans breken voor een correct termgebruik?
Om de zaken genuanceerd en neutraal voor te stellen, prefereert men tegenwoordig de term: "zelfdoding" in plaats van zelfmoord.
Men kan immers pas na een diepgaand onderzoek oordelen of het doding of moord was. Vaak komt men daar niet eens uit, vermits de persoon niet meer kan ondervragen....
Dus "zelfdoding" dat is neutraler.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#9 , 25 dec 2010 13:27

Opvragen medisch dossier .. ga naar uw ziekenfonds en vraag daar wat de juiste procedure is.
Doe een gedegen aangifte bij de politie chronologisch met verwijzing naar bijlagen.
Parket zal onderzoeksrechter vorderen die ook het medisch dossier met door een officier gerechtelijke politie zal laten in beslag nemen ( met bevelschrift). Dossier wordt door afgevaardigde orde bekeken en veiliggesteld. Beslagname volgt en OR zal deskundige aanstellen om dossier te bestuderen.
Aan de hand van de gegevens in dossier EN de gegevens van het ziekenhuis die ook met beslag (kunnen) zijn gelegd worden de betrokken personeelsleden gehoord door de politie over het verloop van de dagen en de activiteiten.
Let wel het plegen van strafbare feiten valt niet onder het beroepsgeheim.
Het is de vertegenwoordiger van de orde en de door de onderzoeksrechter aangestelde deskundige die de politie die elementen geven waar zij mee verder kunnen. De niet nuttige info vb over andere patienten in het dagverslag worden verwijderd voor het politieonderzoek.

Terug naar “Andere”