Hallo mensen,
Mijn vriend en ik hebben onlangs compromis getekend voor een huis. Momenteel zijn wij feitelijk samenwonend met huurcontract, geen kinderen. We hebben - naast elk onze eigen spaarrekening - niet veel bijzonder dure spullen of zo. Ik werk, mijn vriend heeft werkloosheidsuitkering. Op het moment betaal ik dus grootste deel vd kosten (huur, facturen enz). Daar tegenover staat dat mijn moeder (weduwe) geen geld heeft, en de ouders van mijn vriend wel aanzienlijk veel. Zij financieren dan ook het grootste deel (ongeveer 70 %) van het huis waarvoor we getekend hebben. Voor de rest (30%) ben ik een hypothecair krediet aangegaan (100.000). Mijn vriend heeft hier voor meegetekend, omdat dit fiscaal voordeliger zou zijn. Ik ga de aflossingen echter voor mijn rekening nemen. Overigens wordt een deel van het huis waar we gaan wonen, verhuurd. Er gaan dus ook huurinkomsten zijn.
Nu willen de ouders van mijn vriend uiteraard graag op papier - duidelijk en ondubbelzinnig - dat zij 70 % vh huis betalen en ik 30 %.
Mocht het dan ooit tot ruzie komen, dan kan daar geen discussie over ontstaan.
Aan de andere kant willen wij dat bij overlijden van één van ons, de ander zonder problemen in het huis kan blijven wonen, zonder dat hij/zij opnieuw registratierechten moet betalen.
Feitelijk blijven samenwonen is geen optie, wegens te weinig bescherming. Mijn vriend en ik hebben besloten om te trouwen, omdat we dit liever doen dan wettelijk samenwonen .
Nu zouden we liefst nog snel trouwen voordat de akte verleden wordt. Normaalgezien moet dit nog lukken.
De vraag is alleen: hoe kunnen we een en ander best laten vastleggen? Zou scheiding van goederen het beste stelsel voor ons zijn, of toch eerder het wettelijk stelsel?
De ene notaris stelde voor om onder wettelijk stelsel te trouwen en de ongelijke kapitaalinbreng mbt huis te laten vastleggen in huwelijkscontract.
De andere notaris zei dan weer dat dit niet mogelijk is en stelde voor om in scheiding van goederen te trouwen en verhouding kapitaalinbreng alsnog in definitieve verkoopakte te laten opnemen. Maar is dit dan nog wel fiscaal voordelig voor mij?
Belangrijkste is voor ons dat:
-verhouding kapitaalinbreng woning ondubbelzinnig wordt vastgelegd
- de langstlevende zonder problemen in woning kan blijven wonen
- het fiscaal nog wat interessant blijft
Alle hulp wordt ten zeerste gewaardeerd!!