VCRO = Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
huis van 1948. Deze was eerst een weekendhuis en is verbouwd naar een eengezinswoning in de jaren '70 (enkel de binnenkant).
VCRO - Art. 4.2.14. §1. Bestaande constructies waarvan door enig rechtens toegelaten bewijsmiddel wordt aangetoond dat ze gebouwd werden vóór 22 april 1962, worden voor de toepassing van deze codex te allen tijde geacht te zijn vergund.
§2. Bestaande constructies waarvan door enig rechtens toegelaten bewijsmiddel wordt aangetoond dat ze gebouwd werden in de periode vanaf 22 april 1962 tot de eerste inwerkingtreding van het gewestplan waarbinnen zij gelegen zijn, worden voor de toepassing van deze codex geacht te zijn vergund, tenzij het vergund karakter wordt tegengesproken middels een proces-verbaal of een niet anoniem bezwaarschrift, telkens opgesteld binnen een termijn van vijf jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie.
Het tegenbewijs, vermeld in het eerste lid, kan niet meer worden geleverd eens de constructie één jaar als vergund geacht opgenomen is in het vergunningenregister. 1 september 2009 geldt als eerste mogelijke startdatum voor deze termijn van één jaar. Deze regeling geldt niet indien de constructie gelegen is in een ruimtelijk kwetsbaar gebied.
§3. Indien met betrekking tot een vergund geachte constructie handelingen zijn verricht die niet aan de voorwaarden van §1 en §2, eerste lid, voldoen, worden deze handelingen niet door de vermoedens, vermeld in dit artikel, gedekt.
§4. Dit artikel heeft nimmer voor gevolg dat teruggekomen wordt op in kracht van gewijsde gegane rechterlijke beslissingen die het vergund karakter van een constructie tegenspreken.
De eerste gewestplannen werden opgesteld in de jaren '70. Het is dus mogelijk, maar niet zeker, dat de woning + binnenwerken als vergund kunnen worden beschouwd.
Stallen (50m2) en smidse bij gebouwd in 1980, veranda (25m2) half de jaren '90 en 2 kleine opslagruimtes (samen kleiner dan 20m2) in 2002-2003.
VCRO - Art. 4.2.24. §1. Een regularisatievergunning is een stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning die tijdens of ná het verrichten van vergunningsplichtige handelingen wordt afgeleverd.
Bij de beoordeling van het aangevraagde worden de actuele regelgeving, stedenbouwkundige
voorschriften en eventuele verkavelingsvoorschriften als uitgangspunt genomen.§2. Een aanvraag tot regularisatie bevat een afschrift van eventuele processen-verbaal,
administratieve beslissingen en rechterlijke beslissingen met betrekking tot de constructie, dewelke ter kennis van de aanvrager werden gebracht.
§3. Het niet vervolgen van een inbreuk door de overheid, wettigt op zich de regularisatie niet.
De sanctionering van een inbreuk sluit een regularisatie niet uit.
§4. De regularisatievergunning wordt afgeleverd met inachtneming van de gebruikelijke
beoordelingscriteria en conform de gebruikelijke vergunningsprocedure. Aan de vergunning kunnen de voorwaarden en lasten, vermeld in artikel 4.2.19 en 4.2.20, worden verbonden. Onverminderd de gebruikelijke verplichting en tot de organisatie van een openbaar onderzoek over een vergunningsaanvraag, geldt dat alleszins een openbaar onderzoek moet worden ingericht indien het voorwerp van de regularisatieaanvraag gelegen is in ruimtelijk kwetsbaar gebied.
Regularisatie is hier m.i. van toepassing en kan in principe wel haalbaar zijn met wat goodwill van het gemeentebestuur.
Als ik hiervoor vergunningen aanvraag, zou er dan een risico kunnen zijn dat ik deze moet afbreken? Nog een boete kan krijgen?
Het risico lijkt me nog groter als u dat niet doet
Nog een boete kan krijgen?
VCRO - Art. 6.1.1 De strafsanctie voor het instandhouden van inbreuken, vermeld in het eerste lid, 1°, 2°, 3°, 6° en 7°, geldt niet voorzover de handelingen, werken, wijzigingen of het strijdige gebruik niet gelegen zijn in de ruimtelijk kwetsbare gebieden. Voor de strafbare instandhouding is uitsluitend vereist dat de wederrechtelijke handelingen op het ogenblik van de instandhouding gelegen zijn in ruimtelijk kwetsbaar gebied.
Neen dus.
Moet er een architect aan te pas komen als ze vergund kunnen worden? Of zou dat niet nodig zijn? Zo ja, hoeveel kan het kostenplaatje dan worden?
Normaliter zal de regularisatie-aanvraag een aanvraag met 'eenvoudige dossiersamenstelling' zijn, wat de medewerking van een architect niet verplicht stelt.
Zo, hopelijk ben je hier al wat mee en kunnen mede-forumnaars dit bevestigen of ev. verbeteringen/aanvullingen op aanbrengen...
Bovenstaand bericht omvat enkel mijn persoonlijk visie en geen sluitend juridisch advies.
Raadpleeg ook steeds de bevoegde overheid.