EOT - gezag van gewijsde... rebus sic stantibus?

guggenheimer
Topic Starter
Berichten: 50
Locatie: Gistel

EOT - gezag van gewijsde... rebus sic stantibus?

#1 , 12 feb 2007 15:29

echtscheiding op onderlinge toestemming

de overeenkomst wordt gesloten en daarin wordt - uiteraard - een bedrag afgesproken voor de alimentatie van de twee kinderen, die hoofdzakelijk bij de moeder verblijven.

het bedrag ligt vrij hoog, de vader is dan ook een zelfstandige die vrij goeie zaken doet.
de vraag van de moeder is de volgende: als die persoon op een bepaald moment stopt met zijn zaak, en dus zijn inkomen drastisch ziet dalen, is er dan een mogelijkheid dat hij het onderhoudsgeld eenzijdig kan aanpassen?
zijn er andere situaties denkbaar waarin hij eenzijdig zou kunnen eisen dat het onderhoudsgeld aangepast wordt?

is de indexatie van het onderhoudsgeld verplicht, of is dat ook aan de partijen om te beslissen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 14 feb 2007 15:17

?Art.203.? 1. De ouders dienen naar EVENREDIGHEID van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen.Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind......?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

?Art.1320.De vorderingen tot toekenning, verhoging, verlaging of afschaffing van de uitkering tot levensonderhoud kunnen worden ingesteld bij een verzoekschrift, dat de eiser persoonlijk of door zijn advocaat aan de rechter moet aanbieden.?(Ger.W.=Gerechtelijk Wetboek).

Zie ook 387bis B.W. ,art.1293 Ger.W. en JONCKERS,N.,De onwijzigbaarheid van de uitkering tussen echtgenoten na EOT:vaststaand feit of verleden tijd?,A.J.T. 2001-02,54-62,noot onder Vred.Gent(7) 4 december 2000.

Onder de voorwaarden bepaald in art.1293 Ger.W. wordt een wijziging van het overeengekomen onderhoudsgeld door de rechter toegestaan.

In een overeenkomst E.O.T. is indexatie van het onderhoudsgeld niet verplicht.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#3 , 15 feb 2007 09:01

Beste,

afgelopen maandag nog meegemaakt:

EOT (2 kinderen verblijfplaats bij moeder + wat de plaatselijke rechtbank "klassieke verblijfsregeling noemt"). Dit heeft een hele tijd goed verlopen waarbij 1 kind naar de vader verhuist in een bilocatieregeling. ouders komen onderling overeen tot.....

problemen inzake :
-toekenenen van kindergeld (- de 1/2 ervan werd in rekening gebracht om minder onderhoudsbijdrage te betalen concreet van 120 euro naar 60 euro. Er waren wat problemen met communicatie inzake de "uitzonderlijke kosten" wat in deze maar m.i. om een paar luttele euro's ging van wat volgens mij (en ook de rechter) erg betwisbare UITZONDERLIJKE kosten ging met resultaat dat een ouder naar een advocaat stapt hiervoor.............!!!!

HOU U VAST

De advocaat krijgt niet dadelijk wat hij meende te kunnen bekomen waarop een deurwaarder ingeschakend werd om de achterstellen (ten opzichte van de EOT gedurende zowat een jaar werden betekend) en voor de jeugdrechter gebracht. De andere partij stapt ook naar de advocaat en deze vorderd tergend en roekeloos geding, waarop de andere ook een uitbreiding van tergend en roekeloos vorderd ter zitting.

Het advies van het OM komt erop neer dat ondanks de ouders een mondeling overeenkomst heeft gesloten anders dan voorzien in EOT (maar niet laten bekrachtigen door de Jeugdrechter) het bedrag te laag vind en in haar afspraak wenst terug te komen inzake de onderhoudsbijdrage.

Nu kan je dit langs alle kanten bekijken...

- Het kind (een puber nota bene) doet gewoon zijn zin en juist omwille daarvan geeft het OM advies om eventueel rekening te houden met de wensen van het kind.

- Hier merk je dat men als rechtbank ook rekening tracht te houden met de situatie zoals ze geevalueerd is na de scheiding (stel +/- 1.5 jaar geleden) en dat die EOT ook niet zo absoluut is (de ene keer wel - de anedre keer niet - gewoon nat vingerwerk) Hoe meer je hier rekeing houd met het menselijke, hoe meer je jezelf (als rechtbank in problemen kan werken --> er is immers nog een betekende uitspraak van EOT die juridisch perfect waterdicht is en dus wat het financiele aspect betreft perfect afdwingbaar is)

RR

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”