Rusthuis en onroerend goed...

egmont
Topic Starter
Berichten: 1

Rusthuis en onroerend goed...

#1 , 19 feb 2007 01:08

ff situatieschets : moeder wordt deze week opgenomen in RVT - 8 kinderen waarvan 7 nog in leven - 2 kinderen van overleden broer. Wij voorzien dat onroerend goed zal moeten verkocht worden om financieel plaatje rond te krijgen. Er is een borg hoofdelijk en ondeelbaar afgeleverd aan RVT met afstand van voorrecht van schuldsplitsing. Geen tussenkomst van OCMW. Wat is (zijn) de gangbare verdeelsleutel(s) der erfdelen? Er is een onderlinge schriftelijke familie-overeenkomst waarin akkoord tot kindsdeel onderhoudsplicht, aanstelling 2 volmachtsdragers financi?le rekeningen, opbrengst onroerend goed dient primair tot het levensonderhoud van moeder. Advies en uitleg wordt in dank aanvaard.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 19 feb 2007 17:28

Normaal heeft moeder de helft van de woning in volle eigendom en het vruchtgebruik op de andere helft , waarop de erfgenamen in onverdeeldheid de blote eigendom hebben. Bij verkoop blijft deze verhouding van kracht op het geld. Daarom de helft op naam van moeder zetten ; de andere helft op naam van 'Kinderen XXXX' met uitkering van intresten aan moeder. De kosten van het rusthuis worden primair betaald van de rekening en de gelden van moeder. Facturen van het rusthuis en andere kosten goed bewaren. Immers , de opbrengst van een verkoop minder dan drie jaar voor het overlijden wordt verondersteld aanwezig te zijn in de nalatenschap , tenzij bewezen kan worden wat er mee gedaan is. De gelden op rekening 'Kinderen' komen bij overlijden van moeder in volle eigendom aan de kinderen , ieder voor een gelijk deel. De twee kinderen van de vooroverleden broer hebben samen ??n deel. Hierop moeten dan geen successierechten betaald worden.
Zolang de kosten van het rusthuis kunnen betaald worden , met het pensioen , via moeders deel is de onderhoudsplicht niet van kracht. Eventueel komen eerst de gelden van de rekening 'Kinderen ' blote eigendom nog in aanmerking.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 20 feb 2007 10:24

?Art.205.De kinderen zijn levensonderhoud verschuldigd aan hun ouders en hun andere bloedverwanten in de opgaande lijn die BEHOEFTIG zijn.?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

INDIEN u met ?verdeelsleutel(s) der erfdelen? de verdeelsleutel van deze bijdrageplicht bedoelt dan is deze proportioneel aan de MIDDELEN van elke bijdrageplichtige,naar analogie met art.203 B.W..

INDIEN alle bijdrageplichtigen meerderjarig zijn dan kunnen zij hierover VRIJ een overeenkomst sluiten.Een verdeling in verhouding tot het erfdeel zou dan elk 1/8 zijn en het 1/8 van de vooroverleden broer x 1/2 of 1/16 voor elk van zijn twee kinderen.Erfdelen kan men echter slechts bepalen bij overlijden van de erflater.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

sniper
Berichten: 780
Locatie: meetkerke

#4 , 20 feb 2007 10:43

?Art.205.De kinderen zijn levensonderhoud verschuldigd aan hun ouders en hun andere bloedverwanten in de opgaande lijn die BEHOEFTIG zijn.?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
ging dit niet veranderen

ik heb nl reeds jaren (+-15 jr) geen contakt meer met mijn ouders wegens ernstige ruzie (over geld)
kan men dan bij mij komen aankloppen voor hun onderhoud?
wat als ik naar het buitenland verhuis (gebeurt in de nabije toekomst)
beter een slechte dag op zee,
dan een goede dag op het werk

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#5 , 21 feb 2007 19:14

Neen , wettelijk gaat dit niet veranderen. Wat reeds bestaat is het volgende : het OCMW dat (??n van ) uw ouders ten laste krijgt voor verblijf in een rusthuis , kan bij U aankloppen voor de onderhoudsplicht zodat U een deel hiervan zou moeten terugbetalen. Indien de relatie met de ouders danig verstoord is gedurende meerdere jaren en er geen contact meer is ( en U heeft nooit een schenking ontvangen van hen) , KAN het betrokken OCMW u vrijstelling van onderhoudsplicht toestaan wegens 'billijkheidsredenen'. Maar die beslissing is individueel te nemen per onderhoudsplichtige.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”