Moratoriumintrest bij terugvordering personenbelasting

Jef Dakgoot
Topic Starter
Berichten: 4

Moratoriumintrest bij terugvordering personenbelasting

#1 , 14 jul 2011 12:00

er gaat een verhaal de ronde dat de terugvordering van personenbelasting uitgevoerd moet zijn voor het einde van de maand juni (of juli) van het jaar volgend op het aanslagjaar. zoniet kan de rechthebbende een verzoek tot moratoriumintresten indienen.
wat is hier van aan? broodje aap?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
jojan
Berichten: 739

#2 , 14 jul 2011 14:16

De kohieren moesten uitvoerbaar verklaard zijn voor 30 juni 2011. Let wel het gaat over correct ingediende aangiften - indien de aangifte niet of niet goed te laat, etc werd ingevuld telt deze termijn niet. Ook aangiftes die om een wettige reden laattijdig werden ingediend vallen niet onder deze datum (de belastingsdienst heeft altijd 6 maanden tijd na het ontvangen van een aangifte om een aanslagbiljet op te maken).

De (terug)betalingstermijn is 2 maanden. (dit is zo voor elke belasting). De aanslagbiljetten moet "onverwijld" na het uitvoerbaar verklaren verstuurd worden. M.a.w. ten laatste in begin juli 2011 zou iedereen zijn aanslagbiljet hebben moeten ontvangen - ten laatste zou iedereen moeten terugbetaald worden eind augustus.

Let ook op niet iedereen krijgt een aanslagbiljet (als u niets hoeft te betalen/terug te krijgen - als de som kleiner dan 2,5 euro is).

Een verzoek tot moratoriumintresten indienen hiervoor is onzin. Moratoriumintresten moeten betaald worden indien de betaling van de belastingen te laat zou gebeuren. Dit gaat in vanaf de 1ste van de maand volgend op de vervaldatum (dus 3 augustus vervaldatum of 30 augustus vervaldatum geeft hetzelfde resultaat -> moratoriumintrest vanaf 1 september) De maand waarin de betaling gebeurt telt voor een volledige maand. De moratoriumintrest is niet verschuld wanneer deze minder dan 5 euro bedraagd (dus de hoofdsom moet meer dan een 860 euro zijn. De moratoriumintrest bedraagt 7% per jaar (0,5833% per maand). De hoofdsom wordt afgerond op het lager veelvoud van 10 (2349 euro wordt 2340) euro.

Wat u wel kan doen als u geen aanslagbiljet ontvangt is dat u de bedrijfsvoorheffing kan terugeisen via de rechtbank 1ste aanleg. U moet dan wel zeker zijn dat u tijdig en correct uw aangifte heeft ingediend. Er mogen geen vergissingen in uw aangifte staan. In dat geval wint u de jackpot. Deze zaken gebeuren (maar worden nogal stil gehouden). Op de terugbetalen voorheffing kunnen mogelijks ook moratoriumintresten te betalen zijn. (en reken er ook maar op dat u er beroep zal aangetekend worden of u zelf beroep zal moeten aantekenen, en dat u dus wel een paar jaartjes zoet zal zijn).

Een arrest over zulk een zaak (zodat u zeker weet dat het geen broodje aap is): http://ccff02.minfin.fgov.be/KMWeb/docu ... ighlighted" onclick="window.open(this.href);return false;

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#3 , 14 jul 2011 16:33

Wat u wel kan doen als u geen aanslagbiljet ontvangt is dat u de bedrijfsvoorheffing kan terugeisen via de rechtbank 1ste aanleg.
Een familielid is daar enkele jaren in geslaagd. Volledig jaar zonder belastingen!!!!!
Toen we de belastingsadministratie wezen op hun fout wegens niet tijdig versturen aanslagbiljet kwamen ze eerst nog met een verkeerd argument om de terugstorting af te wijzen. Zijn dus via rechtbank moeten gaan maar daar is het probleemloos in orde gekomen (voor mijn familielid, niet voor de B. Staat)......
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 15 jul 2011 10:59

“Art.418.Bij terugbetaling van belastingen, voorheffingen, voorafbetalingen, nalatigheidsinterest, belastingverhogingen of administratieve boeten, wordt moratoriuminterest toegekend tegen de wettelijke rentevoet, berekend per kalenderjaar. Die interest wordt per kalendermaand berekend op het bedrag van elke betaling, afgerond op het lagere veelvoud van 10 EUR; de maand waarin de betaling is geschied wordt niet medegerekend, doch de maand waarin aan de belastingschuldige het bericht wordt gestuurd dat de terug te betalen som te zijner beschikking stelt, wordt voor een gehele maand geteld.Art.419.Geen moratoriuminterest wordt toegekend: 1° wanneer hij geen 5 EUR per maand bedraagt; 2° wanneer de terugbetaling voortvloeit uit de kwijtschelding of de vermindering van een boete of een belastingverhoging toegekend als genademaatregel; 3° in geval van terugbetaling van het overschot van bedrijfsvoorheffing, roerende voorheffing of voorafbetalingen aan de verkrijger van de inkomsten, uiterlijk op het einde van de tweede maand die volgt op de maand waarin de aanslagtermijn vermeld in artikel 359 of in artikel 353 is verstreken; 4° in geval van terugbetaling van als roerende voorheffing of als bedrijfsvoorheffing gestorte bedragen aan de in de artikelen 261 en 270 bedoelde schuldenaars ervan; 5° in geval van terugbetaling van voorafbetalingen, met toepassing van artikel 376, § 4. Wanneer de terugbetaling plaatsheeft na het verstrijken van de in het eerste lid, 3°, vastgestelde termijn, is de moratoriuminterest verschuldigd vanaf de dag volgend op die termijn.”(10 april 1992 Wetboek Inkomstenbelastingen).

Hierin is er dus geen sprake van ‘einde van de maand juni (of juli) van het jaar volgend op het aanslagjaar’.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

jojan
Berichten: 739

#5 , 15 jul 2011 11:24

Artikel 353 WIB

De tekst van art. 353, 1e lid, is van toepassing vanaf 06.04.1999. (Art. 18, W 15.03.1999)

De belasting met betrekking tot de inkomsten en de andere gegevens vermeld in de daartoe bestemde rubrieken van een aangifteformulier dat voldoet aan de vorm- en termijnvereisten van de artikelen 307 tot 311, wordt gevestigd binnen de in artikel 359 gestelde termijn, die evenwel niet korter mag zijn dan zes maanden vanaf de datum waarop de aangifte bij de bevoegde aanslagdienst is toegekomen.
In afwijking van het eerste lid mag de in artikel 359 gestelde termijn evenwel niet korter zijn dan zes maanden te rekenen vanaf de datum waarop het in artikel 306 bedoelde voorstel van aanslag aan de belastingplichtige is toegestuurd.

Artikel 359 WIB

De tekst van art. 359 is van toepassing met ingang van het aanslagjaar 1992. (Art. 264, WIB Art. 1, KB 10.04.1992)

Het aanslagjaar begint op 1 januari en eindigt op de daaropvolgende 31ste december.
Evenwel kan de voor een aanslagjaar verschuldigde belasting op geldige wijze gevestigd worden tot 30 juni van het jaar dat volgt op dat waarnaar het aanslagjaar wordt genoemd.

Hierin is duidelijk sprake van 30 juni van het jaar volgend op het aanslagjaar.

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”