boekhouding btw plichtige vzw

Zavijah
Topic Starter
Berichten: 50
Locatie: Brussel

boekhouding btw plichtige vzw

#1 , 18 mar 2007 11:55

ik heb een btw plichtige vzw, en probeer boekhoudkundig zelf de eindjes aan elkaar te knopen. Nu, ik ben een leek, en kocht een boek met enkele voorbeeldsituaties.

enkele dingen die mij niet zo zeer duidelijk zijn:
- het vereenvoudigd boekhoudmodel voor kleine vzw's geldt enkel voor niet-btw-plichtige vzw's? klopt dit?
- wij moeten dus een factuurboek bijhouden in/out met details over de BTW bedragen. moeten hierin dan ook de aankopen staan waarvan we enkel over een kasticket beschikken? (en die zijn dan 100% niet aftrekbaar). Klopt dit?
- naast het factuurboek, moeten we ook nog de staat van ontvangsten (bijlage B) bijhouden, of een willekeurig financieel dagboek met de verrichtingen - zonder btw ?
- ivm de verkopen: zijn we verplicht altijd een factuur te maken voor gewone klanten, of volstaat een gewoon verkoopbewijs/ticket? geldt een factuur enkel als de klant ook over een btw nummer beschikt? indien de klant over geen btw nummer beschikt, moet die verrichting dan ook in ons factuurboek staan?

thx

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 20 mar 2007 12:40

?Art.4.? 1. BELASTINGPLICHTIGE is eenieder die in de uitoefening van een economische activiteit geregeld en zelfstandig, met of zonder winstoogmerk, hoofdzakelijk of aanvullend, leveringen van goederen of diensten verricht die in dit Wetboek zijn omschreven, ongeacht op welke plaats de economische activiteit wordt uitgeoefend...?(Wetboek BTW 3 juli 1969).

?Art.56.? 2. De KLEINE ONDERNEMINGEN waarvan de jaaromzet een door de Koning vast te stellen bedrag niet overschrijdt, genieten belastingvrijstelling voor de leveringen van goederen en diensten die ze verrichten...?(Wetboek BTW).

?Art.1.Als kleine ondernemingen voor de toepassing van artikel 56, ? 2, van het Wetboek worden aangemerkt de belastingplichtigen van wie de jaaromzet gerealiseerd tijdens het voorgaand kalenderjaar niet meer bedraagt dan 5.580 EUR ...?(K.B. nr.19 29 december 1992).

Ik ga ervan uit dat uw vzw een belastingplichtige kleine onderneming is.

?Art.14...? 2. De boekhouding van de belastingplichtigen...bevat inzonderheid de volgende boeken :1? een boek voor inkomende facturen waarin zij aangaande de volgende verrichtingen de facturen en de stukken inschrijven met betrekking tot hun economische activiteit...2? een boek voor uitgaande facturen waarin zij de facturen EN de stukken bedoeld in de artikelen 2, 3, 6 en 11 inschrijven, evenals de ermee verband houdende verbeterende stukken...? 4. De in artikel 56, ? 2, van het Wetboek bedoelde kleine ondernemingen zijn ervan ontheven de boeken bedoeld in ? 2, 1? en 2?, te houden, wanneer zij de facturen en de stukken of, in voorkomend geval, de dubbels van de door deze bepalingen beoogde facturen en stukken, bewaren volgens een ononderbroken reeks volgnummers welke zij eraan toekennen bij hun ontvangst, hun uitreiking of het opmaken ervan, en wanneer zij het boek houden dat bedoeld is in ? 5...?(K.B. nr.1 29 december 1992).

Zie ook Wet 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding van de ondernemingen.

Ga volledigheidshalve naar http://www.fisconet.fgov.be/

bosser
Berichten: 44
Locatie: Sint-Pieters-Leeuw

#3 , 22 mar 2007 12:51

Op onderstaande url van FOD Justitie vindt u eveneens wat uitleg (document in pdf-formaat) over de boekhouding van kleine vereniging :
http://www.just.fgov.be/img_justice/pub ... pdf/70.pdf

Op het vlak van BTW moet u de formaliteiten volgen zoals vereist in koninklijk besluit nr 1 W.BTW :
http://www.fisconet.fgov.be
--> zie Belasting over toegevoegde waarde --> wetgeving --> koninklijke besluiten -->koninklijke besluiten --> KB1 : regeling voor de voldoening van de BTW

Reclame

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”