Vruchtgebruik

melissa
Topic Starter
Berichten: 6

Vruchtgebruik

#1 , 15 sep 2011 16:03

Ik woon samen met mijn vriend die een dochter van 9 jaar heeft. Samen met zijn ex-vrouw heeft hij co-ouderschap. Wij zijn niet wettelijk samenwonend. Mijn vriend is volledige eigenaar van zijn woning. Mijn vriend wil in een testament laten neerschrijven dat wanneer hij overlijdt ik vruchtgebuik zal hebben gedurende 20 jaar. Maar wat als wij ook nog samen een kind zouden krijgen? Hoe zit dat dan met het vruchtgebruik van mijn kind?
Wat als hij dit zo laat beschrijven in een testament en wij later zouden trouwen vervalt dit testament dan en heb ik dan recht op levenslang vruchtgebruik?
De inboedel van het huis is grotendeels van mij wat als hij geen testament laat opmaken en hij overlijdt? Zijn aankoopbewijsjes op mijn naam genoeg om mijn inboedel bij mij te kunnen houden?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 15 sep 2011 16:39

Gehuwden en wettelijk samenwonenden hebben automatisch het levenslange vruchtgebruik van de gezinswoning. Als getrouwde zelfs van heel de nalatenschap. Indien jullie feitelijk blijven samenwonen , moet hij dat in een testament zetten, dat hij steeds kan wijzigen. Indien er kinderen zijn , heeft dat geen invloed op het vruchtgebruik. Al zijn kinderen verdelen slechts de blote eigendom van dat huis.
Zolang jullie niet getrouwd zouden zijn , is er een systeem van scheiding van goederen. Niets is dan van 'ons'. Indien jij aankoopbewijzen kan voorleggen , zal die indoedel van u blijven.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

melissa
Topic Starter
Berichten: 6

#3 , 23 sep 2011 09:21

Wat als wij niet getrouwd zijn, enkel feitelijk samenwonen, geen testament hebben en samen een kind hebben en mijn partner komt te overlijden. Kan de moeder van zijn eerste kind dan voorbeeld eisen om het deel van zijn eerste dochter uit te betalen? Wat zijn de mogelijkheden dan?

Reclame

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 23 sep 2011 10:39

Jawel , want jij erft niets in dat huis. Jij hebt dan geen enkel recht. Juridisch ben jij een vreemde voor hem. Het huis wordt in volle eigendom verdeeld tussen zijn twee kinderen. Indien gevraagd wordt om het huis te verkopen , denk ik niet dat jij dat kan tegenhouden. Dus het minste dat dient te gebeuren is dat uw vriend in een testament u het vruchtgebruik geeft.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

melissa
Topic Starter
Berichten: 6

#5 , 23 sep 2011 11:27

Dus ook als mijn kind nog minderjarig is kan ik niet tegenhouden om het te verkopen tot hij of zij 18 jaar is?

melissa
Topic Starter
Berichten: 6

#6 , 03 okt 2011 10:35

En wat met de goederen die wij samen hebben aangekocht en de goederen waarvan ik geen aankoopbewijs meer heb. Hoe zou ik dit kunnen oplossen?

jojan
Berichten: 739

#7 , 03 okt 2011 12:33

Goederen die u samen aankoopt, bezit u in onverdeeldheid (elk de helft) ook voor goederen waarvan er geen duidelijke eigenaar is, wordt er van uitgegaan dat elk de helft eigenaar is.

melissa
Topic Starter
Berichten: 6

#8 , 06 okt 2011 15:18

Hoe kan ik dat dan regelen dat de goederen die ikzelf heb aangekocht ook van mij blijven na overliijden?

jojan
Berichten: 739

#9 , 06 okt 2011 15:31

Als u geen aankoop+betalingsbewijzen hebt kan u dat niet regelen.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”