#3 , 23 sep 2011 11:00
In geval van bedongen scheiding van goederen geldt : “Art.1468.Het bewijs van de eigendom van een goed wordt tussen echtgenoten zowel als ten aanzien van derden geleverd naar de regels van artikel 1399, tweede en derde lid. Roerende goederen waarvan niet kan worden bewezen dat ze eigendom zijn van een der echtgenoten, worden beschouwd als onverdeeld tussen de echtgenoten.Art.1469.Onverminderd de toepassing van artikel 215, § 1, en onder voorbehoud van de bepalingen van artikel 815, tweede lid, kan elk der echtgenoten te allen tijde verdeling vorderen van al hun onverdeelde goederen of een deel ervan. De ene echtgenoot kan het aandeel van de andere in een of meer goederen slechts inkopen op een openbare verkoping of met machtiging van de rechter.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).
De bouwgrond hoort bij het huis tenzij dit anders beschreven is in de eigendomsakte. Onderzoek die akte.
Wat op de spaarrekening van de vrouw staat is haar eigen vermogen. Bij haar vooroverlijden erft haar echtgenoot minstens het vruchtgebruik doch diens kinderen erven niet de blote eigendom.
Wat op de gemeenschappelijke spaarrekening staat is een onverdeeldheid. Bij vooroverlijden van de man erft zijn echtgenote het vruchtgebruik en zijn kinderen de blote eigendom van zijn helft.
“Art.379...Iedere rechterlijke beslissing waarbij uitspraak wordt gedaan over geldsommen die toekomen aan een minderjarige, beveelt ambtshalve dat voornoemde geldsommen worden geplaatst op een rekening die op zijn naam is geopend. Behoudens het recht op wettelijk genot, is de rekening onbeschikbaar tot het tijdstip van de meerderjarigheid van de minderjarige...”(B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/