huurwoning zonder apart huisnummer

exhuurder
Topic Starter
Berichten: 3

huurwoning zonder apart huisnummer

#1 , 26 okt 2011 19:20

Ik woon in een 2-woonst.
De eigenaars wonen op het gelijkvloers en ik op de eerste verdieping.
Ik heb geen aparte brievenbus, noch is er een apart huisnummer.
Bij inschrijving in de gemeente was er ook geen 2de huisnummer bekend. Dus maakte ze er maar 99/1 van.
Er is wel een aparte electriciteitsmeter en aparte factuur. Er is een aparte watermeter die is afgetakt van de meter van de eigenaar maar de afrekening gebeurt door een herberekening van de factuur van de eigenaars.
Het huurcontract is niet geregistreerd, er is geen EPC.
Is het wettelijk verplicht om bij elke woonst een apart nummer te hebben?
Wat ik me eigenlijk afvraag is of ze zo niet belastingen ontduiken omdat ze niet hebben aangegeven dat hun huis is opgedeeld en eigenlijk een 2de woonst hebben.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 26 okt 2011 19:23

Is het wettelijk verplicht om bij elke woonst een apart nummer te hebben?
Appartementsgebouwen hebben slechts één nummer. En elk appartement heeft een busnummer.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

exhuurder
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 26 okt 2011 19:40

Dus er moet wel een aparte bus met nr zijn?

Reclame

mava105
Berichten: 22869
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 26 okt 2011 19:59

Verhuurder moet wel een verandering van bestemming hebben aangegeven: van ééngezinswoning naar meergezinswoning.

Tope
Berichten: 919

#5 , 27 okt 2011 06:09

Voor het omvormen van een ééngezinswoning tot een meergezinswoning, heb je tegenwoordig altijd een stedenbouwkundige vergunning (vroeger bouwvergunning genoemd) nodig, behalve als om 'zorgwonen' gaat.
Ik ben verleden week naar Stadsontwikkeling geweest om een vergunning te bekomen om de duplex zolder af te splitsen van de rest van mijn ééngezinswoning.
Alle voorwaarden waren vervuld, behalve het feit dat mijn akte deze opsplitsing niet toelaat.
Ik ben dus van een kale reis thuisgekomen.
Als ik toch zou verhuren dan ben ik niet alleen illegaal bezig, maar loop ik ook het risico mee op te draaien voor de eventuele schulden van mijn huurder.

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 28 okt 2011 09:45

“Art.4.2.1. Niemand mag zonder voorafgaande stedenbouwkundige vergunning :...7°.een woning opsplitsen of in een gebouw het aantal woongelegenheden die hoofdzakelijk bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of een alleenstaande wijzigen...”(15 mei 2009 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening).

‘Ik woon in een 2-woonst. De eigenaars wonen op het gelijkvloers en ik op de eerste verdieping. Ik heb geen aparte brievenbus, noch is er een apart huisnummer‘.

Hieruit kan afgeleid worden dat er geen voorafgaande stedenbouwkundige vergunning werd verleend voor de opsplitsing of wijziging en dus ook geen apart huisnummer kan toegekend worden.

Inzake belastingen zie zelf art.7 Wetboek Inkomstenbelastingen in http://www.fisconet.fgov.be/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

eylis
Berichten: 8993

#7 , 28 okt 2011 10:37

Hang alvast eerst al zelf een aparte brievenbus met het huisnummer er op en sta er op dat je een aparte deurbel hebt met jullie naam er op.
Vermits je daar nu toch woont en je zaken een minimale bescherming te geven, zou ik aan de gemeente toch wel een attest van gezinssamenstelling én een bewijs van woonst vragen. Op deze bladen staat dan toch duidelijk dat je op nummer 99/1 of 99/2 woont. Vraag aan de andere bewoners dat je van hen ook een attest van gezinssamenstelling en een bewijs van woont, waar dan ook het àndere huisnummer op staat. Leg hen uit dat deze attesten de enige bewijzen zijn die in geval van belastingen of dreigende inbeslagnames kunnen beschermen om te bewijzen dat jullie twee verschillende gezinnen zijn.
De gemeente was er blijkbaar akkoord mee van 2 bishuisnummers toe te kennen, dat kan je dan gebruiken.

Terug naar “Huren”