Diepte-interview

HOI
Topic Starter
Berichten: 3

Diepte-interview

#1 , 22 nov 2011 08:58

Beste,

Ik ben Masterstudent communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent.
In het kader van mijn masterproef zou ik een diepteinterview organiseren bij gerechtsjournalisten, advocaten mediarecht, medewerkers slachtofferhulp...
Mijn masterproef heeft betrekking op de representatie van jeugddelinquenten en minderjarige slachtoffers van delicten in de massamedia.
Het gaat hier voornamelijk over het spanningsveld tussen de vrijheid van meningsuitting en het recht op privacy van zowel de jeugddelinquenten als de slachtoffers.
Aangezien ik momenteel bezig ben met het opstellen van de vragen voor het diepte-interview. Vraag ik me af of er iemand geen vragen meer weet te formuleren omtrent dit onderzoekstopic. Wie weet denkt iemand anders nog aan andere vragen waar ik eventueel niet aan denk.
Ik waardeer uw feedback ten zeerste. Alvast van harte bedankt! Met vriendelijke groeten,

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
HOI
Topic Starter
Berichten: 3

#2 , 22 nov 2011 09:00

De centrale vraag die ik door middel van dit interview tracht te beantwoorden is: Met welke restricties moeten de massamedia rekening houden bij de berichtgeving en in welke mate worden ze door de pers gerespecteerd?

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#3 , 24 nov 2011 01:30

Er zijn wel regels: http://www.pers-gerecht.be/home.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Ze worden niet altijd gerespecteerd. persdrukmisdrijven (art. 150 Grondwet) komen voor assisen
Sinds het bestaan van deze wet (of Belgie) is er nog nooit een persdrukmisdrijf dat een assisenproces gehaald heeft.

Zelf betichte ik ooit openlijk een parketmagistraat van bederf van jeugd waarbij die magistraat mij voor de correctionele rechtbank dagvaarden wegens smaad.
De correctionele rechters wierpen ambtshalve op om standpunt in te nemen of het al dan niet mogelijk om een persdrukmisdrijf zou gaan.
Wij namen dezelfde standpunten in: de zaak zou al dan niet een persdrukmisdrijf zijn.

Een brief naar de procureur generaal om de zaak voor assisen te brengen werd niet beantwoord.

Ooit een gerechtsjournalist gesproken die zei dat hij niet welkom was bij de jeugdrechter. Zelf bij een zitting die ik volgde heeft de jeugdparketmagistraat bevolen om mijn stylo weg te steken. Die zitting had ik dat gedaan maar na wat opzoekwerk zat ik er volgende keer weer (met stylo en papier) ... werd gewoon uit de rechtszaal gezet of werd voordurend geconfronteerd met "zitting in raadkamer"

Kon mij niet van de indruk ontdoen dat er heel wat voormiddagen zowat alle zittingen openbaar waren behalve dan die zittingen vanaf ik daar arriveerde tot het moment dat ik daar het justitie paleis verliet.

Op zich best wel vervelend maar wat doe je eraan als burger?

Uiteindelijk liep ik (de enige die naar zittingen kwam luisteren) tegen een paleisverbod* aan omdat ik de jeugdrechter zou hebben gestoord
Dit paleisverbod was aanvankelijk een beschikking van de voorzitter. De beschikking was niet ondertekend door een griffier.
Weet ook niet of deze in openbare zitting is uitgesproken geweest maar weet wel dat de hoofdgriffier mij meedeelde dat ik daar geen beroep kon tegen aantekenen.

enfin een heel verhaal langs mijn kant, langs de andere kant zal dat allicht ook zo zijn.

Waar je m.i. dient rekening mee te houden is de "beinvloeding". Wie beinvloed wie, mie mag jouralist blijven bij het gerecht? etc etc
Er is dus wel degelijk een spanningsveld

RR

Reclame

HOI
Topic Starter
Berichten: 3

#4 , 26 nov 2011 10:01

Beste RR,

Van harte bedankt voor uw antwoord. Ik zal deze website zeker raadplegen!
Ik waardeer uw antwoord ten zeerste,
Mvg

Terug naar “Archief”