Bij een betwisting kan de rechtbank een prejudiciële vraag stellen aan het Hof van Justitie of de regeling in strijd is met het Europees recht.
Afhankelijk van het antwoord van het Hof zal de rechter de voorwaarde dat het werk door een geregistreerd aannemer moet uitgevoerd zijn al dan niet toepassen.
De Europese commissie is geen rechter. Het gebeurt dat de Europese commissie door het Hof van Justitie in het ongelijk wordt gesteld. Zolang het Hof van Justitie zich uitspraak gedaan heeft is het dus onzeker of de door de Belgische wet gestelde voorwaarde al dan niet moet worden toegepast.
Tot de wet gewijzigd is, of het Hof van Justitie zich uitgesproken heeft, is de administratie verplicht de wet toe te passen.
Iemand die door deze beperking (verplichting van dergelijke werken te laten uitvoeren door een 'geregistreerde aannemer') benadeeld (lees: gediscrimineerd) wordt die kan toch deze materie voorleggen aan de fiscale bemiddelingsdienst én tegelijkertijd aan de federale ombudsman (die bevoegd is voor belastingmateries)?
Die fiscale bemiddelingsdienst die antwoordt STEEDS bevestigend wat het belang van financiën aangaat, hoe onwettelijk ook een toepassing is dan nog zal je een schriftelijk (!) antwoord krijgen dat je geen gelijk geeft.
Deze laatste denken nog in termen dat je toch moet naar een rechter stappen en daardoor een paar duizend euros aan een advocaat zou dienen uit te geven, hetgeen de meeste betwistingen dan ook stopt.
Na een antwoord verkregen te hebben van zowel deze wettelijk voorziene ambtshalve klachtafhandeling door deze bemiddelingsdienst én van de ombudsman kan je, ongeacht het antwoord van deze beiden, een schriftelijke klacht formuleren naar de Europese Commissie toe die aansluitend dan ook een advies vraagt aan het Europese Hof van Justitie. En dit alles kan gebeuren zonder enige kost voor de benadeelde belastingplichtige.
Denk je niet dat de Belgische Staat hier met vuur speelt als ze deze materie van geregistreerde aannemer op heden nog zou gebruiken in welke procedure ook?
Het Europese Hof van Justitie EN de Europese Commissie kan onafhankelijk van elkaar een dwangsom opleggen aan een betrokken lidstaat. Gelet België reeds officiëel in kennis gesteld werd dat deze verplichting een schending van het gemeenschapsrecht uitmaakt, kan er dan ook met 100% zekerheid gezegd wordt dat ze bij het binnenkrijgen van en dergelijke klacht dan ook een torenhoge dwangsom zullen opgelegd krijgen (gelet op de dan overduidelijke onwil om deze schending onmogelijk te maken).
Ten andere, lees het eerstkomend jaarverslag van deze fiscale bemiddelingsdienst er maar op na (nog niet opgemaakt of geplubliceerd). Zij weten reeds enige tijd dat dit zal gebeuren voor een paar van hun kluchtbeslissingen.
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)