#10 , 18 dec 2011 11:30
"Art.4.De woning moet vrij zijn van vochtinfiltratie door het dak, de dakgoten, de muren of het buitenschrijnwerk alsook van opstijgend vocht via de muren of vloeren die de gezondheid in het gedrang kunnen brengen."(8 JULI 1997. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden waaraan ten minste voldaan moet zijn wil een onroerend goed dat wordt verhuurd als hoofdverblijfplaats in overeenstemming zijn met de elementaire vereisten inzake veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid).
‘Als de verhuurder zijn onderhouds- en herstellingsverplichting in belangrijke mate veronachtzaamt en bijna negen maanden nadat diverse euvels hem ter kennis waren gebracht,verzuimt deze op afdoende wijze te verhelpen,rechtvaardigen de toegenomen ongemakken voor de huurders,namelijk vochtkringen,schimmels en een permanent ziltige atmosfeer die een bedreiging vormde voor de gezondheid,dat dezen uiteindelijk ZONDER OPZEGGING het gehuurde goed verlieten en dat de huurovereenkomst ten laste van de verhuurder wordt ontbonden‘(Vred.Deurne 16 december 1994,R.W. 1996-97,547).
Enkel in geval van HOOGDRINGENDHEID kan u zich hierop beroepen.
‘...De vereiste gezondheid houdt in dat de vochtigheidsgraad in de kamers redelijk is,dat de kelders net,niet overvol en droog zijn,terwijl de bewoonbaarheid slaat op elementaire voorwaarden zoals hygiëne,netheid van de plaatsen,afwezigheid van infiltratie,bruikbaarheid van de vensters,verluchting van de lokalen,voldoende aanwezigheid van tappunten voor drinkwater en het voorhanden zijn van energiebronnen met het nodige vermogen voor een elementair comfort.De eigenaar kan onder verbeurte van een DWANGSOM worden gedwongen tot uitvoering van de nodige werken opdat aan die vereisten zou zijn voldaan.De vrederechter kan bovendien de huurprijs bepalen in verhouding tot het genot van de huurder‘(Vred.Charleroi 13 januari 1994,J.L.M.B. 1995,630).
U kan aldus de verhuurder laten veroordelen tot betaling van een dwangsom.
‘De huurder kan de betaling van zijn huurgelden OPSCHORTEN,zolang de verhuurder zijn onderhoudsverplichtingen(art.1719,1720 B.W.) niet uitvoert. De toepassing van de exceptio non adimpleti contractus is gepast,omdat de huurovereenkomst een wederkerige overeenkomst is waarbij een partij geen rechten kan doen gelden zonder tot enige correlatieve verplichting te zijn gehouden‘(Rb.Kortrijk 9 oktober 1984,T.R.D.-dossier 1988-1,7,noot).
‘Opschorten’ houdt geen kwijtschelding in.
‘De schuldenaar van een verbintenis om iets te doen binnen de door de overeenkomst bepaalde termijn,kan slechts tot SCHADEVERGOEDING worden veroordeeld,wanneer hij door de schuldeiser in gebreke werd gesteld of indien de overeenkomst bedingt dat de schuldenaar in gebreke is door het eenvoudig verstrijken van de termijn...’(Cass. 20 december 1951,Pas.1952,I,207).
U kan aldus vergoeding vorderen voor de schade die u bewijst.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/