stiefzoon die niet echt is

moria
Topic Starter
Berichten: 2

stiefzoon die niet echt is

#1 , 23 jan 2012 17:42

mijn vader (80jaar) woont samen, er is geen partnerschapregistratie, en hij is niet met haar getrouwd, nu is hij tijdelijk opgenomen in een zorgcentrum. Toen ik dit vernam belde ik op voor inlichtingen en toen kreeg ik te horen dat alles via de stiefzoon word geregeld en die is tevens contactpersoon. Maar de persoon die als stiefzoon betiteld word is helemaal geen stiefzoon, alleen de zoon van mn vaders vriendin. Het zorgcentrum geeft mij, de echte dochter, geen info over mijn vader zijn gezondheid. Mijn vader heeft een beginnende dementie en weet vaak niet meer van hoe of wat. mijn vraag is: mag de zoon van zn vriendin zich uitgeven bij een officiele instantie als stiefzoon en zodoende alles ken regelen?
groetjes moria

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#2 , 23 jan 2012 19:18

In principe niet.
Het kan zijn dat uw vader hem wel als contactpersoon heeft aangeduid.
Vraag aan de gemeente een uittreksel van uw verwantschap met alle kinderen op attest.
Wettelijk is het de familie die de info kan/moet krijgen.
3den zijn uitgesloten ....
Wijs hen daarop. Als er geen toestemming is mogen ze geen info geven.

moria
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 23 jan 2012 21:22

hartelijk bedankt voor je advies, zal het zeker gebruiken.
groetjes moria

Reclame

Creatief
Berichten: 2521

#4 , 25 jan 2012 14:11

Wie heeft volmacht over vaders rekeningen? Zijn vriendin? De zogezegde stiefzoon?
Indien één van bovenstaande figuranten de volmacht hebben, dan raad ik je ten stelligste aan om een voorlopig bewindvoerder te laten aanstellen door de vrederechter. Reden: om plunderen van vaders rekeningen te voorkomen.

Verzorgend personeel mag géén info versrekken over de gezondheid van vader.

Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#5 , 25 jan 2012 15:16

http://www.vlaamspatientenplatform.be/w ... ory/20/85/" onclick="window.open(this.href);return false;

Hoe uw rechten uitoefenen?

Als u meerderjarig bent, kunt u zelf voor uw rechten als patiënt opkomen. Indien u echter niet langer bekwaam bent om die rechten uit te oefenen, worden de rechten uitgeoefend door een persoon die door de patiënt (u) voorafgaandelijk is aangewezen om in zijn plaats op te treden. Dit zolang de patiënt (u) niet in staat is (bent) deze rechten zelf uit te oefenen.

Wat moet u doen?

Kies een vertrouwenspersoon
Stel een document op met daarin de naam van die vertrouwenspersoon en de datum. Vermeld wat u precies verwacht van uw vertegenwoordiger en eventuele specifieke eisen. Dit document moet door u en de vertegenwoordiger ondertekend worden.

Bij een patiënt die minderjarig is, worden de rechten zoals uitgeoefend door de ouders die het gezag over de minderjarige uitoefenen of door zijn voogd.
De patiënt wordt betrokken bij de uitoefening van zijn rechten rekening houdend met zijn leeftijd en maturiteit.

Wat indien u geen vertegenwoordiger hebt aangeduid?
In dat geval zal u vertegenwoordigd worden door de samenwonende echtgenoot, de wettelijk samenwonende partner of feitelijk samenwonende partner.
Indien deze persoon dat niet wenst te doen of ontbreekt, worden de rechten in dalende volgorde uitgeoefend door een meerderjarig kind, een ouder, een meerderjarige broer of zus.
Indien er geen vertegenwoordiger is of geen overeenstemming kan bereikt worden, dan beslist de zorgverstrekker in uw plaats. Hij moet in dat geval overleg plegen met collega's.

Terug naar “Andere”