1 dag ziek, doktersbriefje voor 3 dagen, terug werken?

djorkaef
Topic Starter
Berichten: 138

1 dag ziek, doktersbriefje voor 3 dagen, terug werken?

#1 , 23 jan 2012 17:27

Goeiedag,

Misschien vinden sommigen dit nogal een belachelijke vraag maar ja,

Ik ben afgelopen weekend ziek geweest, vandaag voelde ik me wel goed maar had slecht geslapen enzovoort. Dus ik naar de dokter want dat is verplicht op mijn werk vanaf 1 dag. Nu heb ik vanavond net van de dokter een briefje gekregen voor 3 dagen. Ik had hem wel gezegd dat ik me prima voelde en morgen al kon gaan.

Nu ik zou graag toch morgen al terug gaan werken.

Is dat een probleem ben ik dan niet in orde? Ik dacht dat dit niets zou uitmaken maar anderen doen me twijfelen. Moet ik dan nu nog terug naar de dokter om te gaan zeggen dat ik morgen al wil gaan werken?

Ik vind hierover niets op internet.

Graag hulp?
Laatst gewijzigd door djorkaef op 23 jan 2012 17:31, 2 keer totaal gewijzigd.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 23 jan 2012 17:29

Bij ons mag je enkel vervroegd terug komen werken ALS de arts dat toestaat.

djorkaef
Topic Starter
Berichten: 138

#3 , 23 jan 2012 17:30

Bij ons mag je enkel vervroegd terug komen werken ALS de arts dat toestaat.
Waar zou ik dat kunnen terugvinden staat dat in het arbeidsreglement?

Het is een bediendebaan, zou dat verschil maken?

Reclame

Turaki
Berichten: 6870

#4 , 23 jan 2012 17:50

Ik dacht dat dit met de verzekering te maken had: als je, terwijl je volgens een arts arbeidsongeschikt bent, een arbeidsongeval hebt, kan het bedrijf hiervoor problemen krijgen (zieke werknemers vormen een groter risico).
Noch jij, noch je bedrijfsleiding kan een ziektebeeld correct inschatten, daarvoor zijn er artsen, en dienen zij ook die briefjes op te maken.

artemis
Berichten: 3309

#5 , 23 jan 2012 18:07

Bij ons mag je enkel vervroegd terug komen werken ALS de arts dat toestaat.
3 dagen voorschrijven wil nog niet zeggen dat een arts niet zou toestaan om vroeger terug te gaan werken.
Iedereen weet toch dat er een enorm verschil bestaat tussen voorschrijfgedrag wat dat betreft tussen verschillende artsen? En dat maandag de baaldag is?
Er zijn ook artsen die zeggen 'ik geef je x aantal dagen, 'mocht' je niet vroeger beter zijn'. Werkonbekwaamheid is voor een arts ook niet altijd voorspelbaar in tijd, dus voor vele aandoeningen slaat dat nergens op.

Djorkaef, ik heb er veel respect voor dat je zelf inziet dat je terug kan gaan werken en ik kan mij in mijn verleden zowel als werknemer dan als werkgever niet herinneren dat zoiets niet toegestaan zou zijn, tenzij wetgeving hieromtrent recent zou veranderd zijn.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#6 , 23 jan 2012 19:33

moreel heeft artemis gelijk, juridisch franciscus.

Het probleem stelt zich idd als iemand gaat werken terwijl hij officieel ziek verklaard is door de dokter. Als hij dan bvb gaat werken en op weg naar het werk een arbeidsongeval heeft, is er een probleem. Idem als hij niet kan bewijzen dat hij terug mocht werken voor zijn baas en een zwaar ongeval veroorzaakt op het werk.

Dus nooit gaan werken tenzij de werkgever het expliciet en vooraf toestaat. Dan ligt de verantwoordelijkheid bij hem, ook al kan hij eigenlijk niet oordelen of je genezen bent.

artemis
Berichten: 3309

#7 , 23 jan 2012 20:12

Maar JPV, wat dan met dokters die bv 5 dagen voorschrijven op maandag (een volledige werkweek) en er mondeling bij zeggen dat het een maximum is en dat ze best wel sneller terug kunnen gaan werken als ze zich goed genoeg voelen?

Ik heb 11 jaar voor een werkgever gewerkt die geen doktersbriefjes vroeg (middelgroot bedrijf maar wel kaderfunctie met bediendenstatuut). Als ik op die 11 jaar 5 volledige dagen afwezig wegens ziekte ben geweest is het veel. Natuurlijk ben ik al eens ziek of arbeidsonbekwaam geweest gedurende die tijd, en natuurlijk ben ik daarbij meerdere keren naar de huisarts geweest. Maar als die vroeg of ik 'een briefje voor het werk' nodig had en ik zei 'nee, want mijn baas vraagt dat niet' heeft er nooit/jamais/never een huisarts of specialist mij gewezen op enig risico bij het verder uitvoeren van mijn werk. Men vroeg dan ook telkens expliciet 'hebt u een briefje nodig voor uw werkgever?' en men zei mij nooit 'u zou eigenlijk x aantal dagen niet mogen gaan werken'. Blijkbaar heeft het geen belang hoeveel dagen je thuisblijft voor een bepaalde ziekte als je baas dat doktersbriefje niet vraagt. Het heeft mij ook meerdere keren verwonderd dat men mij een ziektebriefje aanbood voor een ingreep die in mijn ogen totaal niets met arbeidsongeschiktheid had te maken.

Het is ook algemeen geweten dat er in bepaalde sectoren veel meer ziekteverzuim is, en dat heeft niks te maken met het feit dat daar zich bepaalde ziektes meer zouden voordoen.
Tevens is het algemeen geweten dat bij mensen die part-time tot zelfs 4/5 werken, er algemeen veel minder ziekteverzuim voorkomt en voor de eenvoudige reden dat ze er minder behoefte toe hebben. Niet dat ze minder vaak ziek zijn, maar ze hebben simpelweg minder behoefte aan wat extra vrije tijd door middel van dat doktersbriefje.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#8 , 23 jan 2012 20:32

Maar JPV, wat dan met dokters die bv 5 dagen voorschrijven op maandag (een volledige werkweek) en er mondeling bij zeggen dat het een maximum is en dat ze best wel sneller terug kunnen gaan werken als ze zich goed genoeg voelen?
net zoals ik een bakker niet zal vertrouwen als die zegt dat ik een bepaalde ziekte heb, zal ik een dokter ook niet vertrouwen als die zegt dat zoiets juridisch geen probleem is ;).

Juridisch is het dus een MOGELIJKS probleem, natuurlijk zorgt het in 99% van de gevallen niet voor problemen..

eylis
Berichten: 8991

#9 , 24 jan 2012 11:58

in bedrijven waar er een bedrijfsarts is: moet je dan meestal passeren langs de bedrijfsarts die dan oordeelt geeft dat je toch vervroegd mag starten.
Ook in verband met besmettingsgevaar voor de collega's: wie een serieuze streptokokken-infectie loopt rond te sproeien, wordt best van de werkvloer gehouden...

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#10 , 25 jan 2012 08:50

Interessant topic (mijn eerste reactie was: waarom zou je nu in godsnaam niet vroeger terug aan de slag mogen?), maar ik had niet stilgestaan bij een mogelijk ongeval naar het werk tijdens je "ziekte". Mijn vorige huisarts schreef ook vrij lange periodes ziekteverlof uit, en in veel gevallen ging ik ook vroeger terug aan de slag (zonder de werkgever hiervan te verwittigen, maar meer in het genre van: "hallo, hier ben ik al terug!"). Maar inderdaad: stel dat ik een ongeval had op weg naar het werk, en de werkgever doet moeilijk en zegt dat ik helemaal niet op weg naar het werk was, want dat ik ziekteverlof had, zit je mooi in de problemen.

Afin, goed om dit te weten. Mijn huidige huisarts schrijft echter nooit te lang voor. In tegendeel, meestal ben je er wel weer "ongeveer" bovenop als je terug moet gaan werken, maar toch nog niet 100%. Maar kom, ik ben al blij dat ik werk heb, dus daar gaan we nu niet over zagen ;).
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Terug naar “Andere”