#5 , 11 feb 2012 09:28
“Art.2. § 1. Het gehuurde goed moet beantwoorden aan de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid...§ 2. Met toepassing van de artikelen 1720, 1754 en 1755 van het Burgerlijk Wetboek(=B.W.) op de huurovereenkomsten geregeld door deze afdeling, is de verhuurder verplicht tot alle herstellingen, andere dan de huurherstellingen....”(20 februari 1991 Woninghuurwet).
‘Wij zitten reeds 3weken zonder warm water, en het is nog steeds niet hersteld. Wij hebben over een oppervlakte van 80%, ieder verblijf buiten de living, ook geen verwarming.’
Dit huis voldoet dus niet aan voornoemde elementaire vereisten en dit bij een t° < -10° celsius.
‘Bij ernstige tekortkoming van de schuldenaar en wanneer de omstandigheden een snelle oplossing vereisen en men de uitslag van een proces niet kan afwachten,mag de schuldeiser op eigen risico een derde aanspreken ter uitvoering van de overeenkomst,zonder zich voorafgaandelijk tot de rechter te moeten wenden. Zulke handeling veronderstelt nochtans dat al de nodige maatregelen getroffen worden om de rechten van de verdediging te vrijwaren en een doeltreffende gerechtelijke controle a posteriori mogelijk te maken:-1.de plaatsbeschrijving,het verlaten van de werf,de vorderingsstaat,de eventuele gebreken moeten opgenomen worden in een gerechtelijke of minstens tegensprekelijke vaststellingsakte;-2.de aannemer dient,zonder verwijl,in gebreke te worden gesteld om de aangeklaagde tekortkomingen ongedaan te maken;-3.hem moet een redelijke termijn worden verleend om zijn verplichtingen na te leven‘(Luik 1 oktober 1991,T.Aann.1993,302,noot FLAMME,P.)
Maan uw verhuurder een laatste maal aangetekend aan de gebreken binnen de 24 uur te herstellen. Vat daarin chronologisch de feiten samen die zich sedert het uitvallen van de verwarming voordeden. Deel hem daarin mee dat u daarna zelf de verwarming laat hertstellen en de factuur aftrekt van de komende huur.
Bij de vrederechter kan u eventueel daarna bijkomende schadevergoeding vorderen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/