Een klein beetje objectiever oordelen en wat minder gal spuwen zou ook helpen...
in detail:
Art. 10. Waarborg. <W 2007-04-25/38, art. 103, 005; Inwerkingtreding : 18-05-2007>
§ 1. Indien, behoudens de zekerheden voorzien in artikel 1752 van het Burgerlijk Wetboek, de huurder om de naleving van zijn verplichtingen te waarborgen....
Betalen van huur is tevens een van de huurder zijn verplichtingen.
Art. 10. § 3. Er mag niet beschikt worden over de bankrekening, noch in hoofdsom, noch in rente, noch van de bankwaarborg, noch van de rekening waarop de waarborg opnieuw werd samengesteld, dan ten voordele van een van beide partijen, mits voorleggen van ofwel een schriftelijk akkoord, dat ten vroegste opgesteld wordt bij het beëindigen van de huurovereenkomst, ofwel van een kopie van een rechterlijke beslissing. Deze beslissing is uitvoerbaar bij voorraad, niettegenstaande verzet of voorziening en zonder borgstelling of kantonnement.
De rechter is bevoegd te bepalen waar de huurwaarborg voor mag gebruikt indien beide partijen niet tot overeenstemming komen.
Traditioneel is de gewoonte gegroeid dat men een huurwaarborg in onderlinge overeenstemming enkel gebruikt om waardederving te vergoeden.
Als men hoort dat de huurwaarborg niet mag gebruikt worden om huur te betalen heeft men het echter over het betalen van huur tijdens de looptijd van het contract, niet over openstaande bedragen na het, als dan niet via vonnis, beëindigen van het huurcontract.
Persoonlijk vind ik het goed dat men bij andere schulden dan waardederving bijna automatisch naar de vrederechter stapt, deze kan immers niet alleen de waarborg vrijgeven voor het totaal van de "schulden" doch kan, mits het verzocht wordt, de verhuurder tevens voorbehoud voor waardederving geven. dat wil zeggen dat indien de achterstallen en de waardederving samen de waarde van de waarborg overschrijden deze gerechtigd is het restant middels gerechtsdeurwaarder te vorderen.
Op het einde van de dag en het vonnis, maakt het als verhuurder geen fluit uit of je nu moet gaan vorderen voor huurachterstallen of waardederving, de procedure is identiek en de waarborg zal zich niet magisch gaan vergroten of het nu om het ene dan het andere handelt.