moedersdeel

joke1
Topic Starter
Berichten: 9

moedersdeel

#1 , 08 jul 2007 20:59

Kan ik na het overlijden van mijn moeder haar erfdeel opeisen en welke stappen moet ik hiervoor ondernemen?
Mijn vader gaat samen wonen in zijn eigen huis, heeft deze dame indien mijn vader voor haar te komt overlijden recht om in dit huis te blijven wonen, en heeft ze ook recht nalatenschap van mijn vader.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 10 jul 2007 09:21

Ik ga ervan uit dat uw ouders trouwden onder het wettelijk stelsel en dat de hele nalatenschap van uw moeder behoorde tot het gemeenschappelijk huwelijksvermogen.

?Art.745?Zij(=de kinderen) erven voor gelijke delen en bij hoofden?Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap??(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Bij moeders sterven blijft vader volle eigenaar van de helft van het gemeenschappelijk huwelijksvermogen en erft het vruchtgebruik op moeders helft , waarvan elk van de kinderen 1/n in blote eigendom erft.

Indien die ?dame? niet trouwt of wettelijk samenwoont met uw vader heeft zij bij diens vooroverlijden geen enkel recht op diens nalatenschap,behoudens eventueel testament.Indien zij wel trouwt of wettelijk samenwoont erft ze minstens het vruchtgebruik op de gemeenschappelijke verblijfplaats met huisraad.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN en naar 28 MAART 2007. - Wet tot wijziging, wat de regeling van het erfrecht van de langstlevende wettelijk samenwonende betreft

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”