#2 , 29 mei 2012 18:16
U misschien eens wenden tot het ocmw van St Niklaas ...vragen naar de sociale dienst, of naar de sociale dienst van uw ziekenfonds of de vakbond.
Laat de wet het toe om de inschrijving te weigeren van personen die weekend- en vakantieparken als hoofdverblijfplaats willen aangeven?
9.03.2010 14:57:36
Overeenkomstig artikel 1 van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten, moet elke persoon worden ingeschreven in de registers van de gemeente waar hij zijn hoofdverblijfplaats gevestigd heeft. De bepaling daarvan is gebaseerd op een feitelijke situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar.
Zo mag, krachtens artikel 16, § 2, van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister, geen enkele inschrijving als hoofdverblijfplaats geweigerd worden omwille van de veiligheid, de gezondheid, het urbanisme of de ruimtelijke ordening. De gemeente kan echter overgaan tot een voorlopige inschrijving voor een periode van maximum 3 jaar. Na die termijn wordt de inschrijving definitief, als geen enkele administratieve of gerechtelijke beslissing een einde heeft gemaakt aan de onregelmatige toestand.
Het is belangrijk eraan te herinneren dat de inschrijving in het bevolkingsregister een administratieve maatregel is die louter een feitelijke situatie vaststelt. Zij houdt dus in geen geval een machtiging in om op het geregistreerde adres permanent te verblijven en mag geen reden zijn om te ontsnappen aan eventuele inbreuken op andere wetgevingen, zoals die betreffende het urbanisme of de ruimtelijke ordening.
Als de gemeente de inschrijving weigert omdat de effectieve hoofdverblijfplaats gevestigd is in een caravan, een chalet of iets dergelijks, gelegen in een zone waarin het permanent verblijf niet toegelaten is overeenkomstig de regionale wetgeving betreffende het urbanisme en de ruimtelijke ordening en overeenkomstig de reglementering op de campings, is het altijd mogelijk, ingevolge artikel 8 van de bovengenoemde wet van 19 juli 1991, de betwisting voor te leggen aan de Minister van Binnenlandse Zaken.
en
Hoe de «illegale verblijfplaatsen» afschaffen van personen die zich laten inschrijven in de campings om een OCMW- of werkloosheidsuitkering te krijgen als gezinshoofden, maar die er in werkelijkheid niet verblijven?
29.03.2010 14:57:36
Artikel 16 van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister bevat zeer duidelijke criteria met het oog op de bepaling van de hoofdverblijfplaats. Zo volstaat het niet dat een persoon enkel de bedoeling uit om zijn hoofdverblijfplaats op een gegeven plaats te vestigen om voor het betrokken gemeentebestuur de inschrijving als hoofdverblijfplaats te rechtvaardigen.
Voor elke inschrijving moeten de lokale overheden de realiteit van de verblijfplaats nagaan door middel van een onderzoek waarvan de modaliteiten moeten worden vastgesteld door een gemeenteverordening. Aangezien de gemeenten bovendien verantwoordelijk zijn voor het houden van de registers, moeten zij voortdurend worden bijgehouden.
Als blijkt dat personen ingeschreven zijn op een gegeven adres, maar er in werkelijkheid niet verblijven, moet het gemeentebestuur bijgevolg de situatie regulariseren door de betrokkenen op hun effectief adres in te schrijven of hen af te voeren (artikel 8 van het bovengenoemde koninklijk besluit van 16 juli 1992).