Wettelijk samenwonend, dreiging ontvoering kind

Yvan01
Topic Starter
Berichten: 26

Wettelijk samenwonend, dreiging ontvoering kind

#1 , 09 jul 2012 14:14

Beste

Situatie:

Een koppel is wettelijk samenwonend. De man is van Noord-Afrikaanse origine en dreigt de vrouw om de baby van bijna 1 jaar mee te nemen naar zijn thuisland (Marokko). Hij heeft harde taal gebruikt en heeft al enkele keren in 'den bak' gezeten voor gewapende overval en andere misdaden.

De man heeft vervolgens zijn koffers gepakt en is naar zijn zus vertrokken (enkele straten verder waar het koppel woont) om daar te logeren.

Wat kan de vrouw doen?
Welke stappen moet ze ondernemen om niet meer wettelijk samen te wonen.
Kan de vrouw al naar de politie stappen om eventueel mee te delen dat de man van plan kan zijn om de baby mee te nemen?
Wat als de man de baby meeneemt naar Marokko?
Waar moet ze naartoe om een regeling te treffen voor de opvoeding van de baby?


Alvast bedankt voor de antwoorden. Daarmee kan ik de (helaas) bestaande situatie beter opvolgen en ook de vrouw zoveel mogelijk helpen.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
duma
Berichten: 2871

#2 , 09 jul 2012 15:04

Niet meer wettelijk samenwonen kan enkel door beiden bij de gemeente te gaan ondertekenen dat het wettelijk samenwonen is beëindigd. Indien dit niet samen kan, mmag er in sommigede gemeenten ook apart getekend worden. Indien hij dit niet wil, kan dit enkel via een deurwaarder. Dat is vrij kostelijk. Het is dus beter om dit samen te ondertekenen.

Ze kan hem wél ambtelijk laten schrappen als hij er effectief niet meer woont. Dit moet gebeuren door vaststelling van de wijkagent. Die komt dan een kijkje nemen en vaststellen dat die persoon daar effectief niet meer woont. Als je zijn nieuw adres kent, is dat natuurlijk altijd mooi meegenomen, dan kunnen ze hem daar ineens inschrijven. Let wel: Als al zijn spullen nog bij jou staan e.d. kan het zijn dat de agent vaststelt dat die persoon er nog altijd woont. Zolang hij er gedomicilieerd heeft, mag de dame hem ook de toegang tot de woning niet ontzeggen.

Indien ze er samen echt niet uitkomen - wat nog altijd wel de voorkeur heeft !!- ==> jeugdrechtbank + kortgeding. Dat eerste om een deftige regeling op papier te zetten, eventueel met behulp van een bemiddelaar. Dat tweede om er nu onmiddellijk voor te zorgen dat er een vonnis bestaat waarin staat dat de ouders hun kind niet meer naar het buitenland mogen nemen + eventuele voorlopige maatregelingen. Ze kan hiervoor best een advocaat raadplegen.

workingmum
Berichten: 106

#3 , 09 jul 2012 16:25

Een wettelijke samenwoning kan ten alle tijden door één van beiden opgezegd worden en dit zonder akkoord van de tegenpartij.
Dit verandert dan niets aan het feit dat zijn domicilie nog op het adres staat en hem de toegang tot de woning niet ontzegt kan worden.
Een ambtelijke schrapping zorgt er in ieder geval voor de hij niet meer binnen mag zonder toestemming.

Reclame

duma
Berichten: 2871

#4 , 09 jul 2012 16:40

Workingmum, het kan inderdaad door één persoon opgezegd worden zonder akkoord van tegenpartij, MAAR dan zal dat via een gerechtsdeurwaarder moeten betekend worden, wat dus een serieuze kostprijs met zich meebrengt. Zoals ik hierboven dus al zei. Eenzijdig, zonder gerechtsdeurwaarder, kan niét. Daarom: Altijd beter samen, dat is goedkoper en zorgt voor minder spanning.

De rest wat je zegt klopt, maar belangrijke kanttekening is dat de wijkagent hem niet zomaar ambtelijk zal schrappen. De wijkagent zal sowieso proberen contact op te nemen met de ex en als deze verklaart daar nog wel te wonen en zijn gezinswoning te hebben, maar hij gewoon enkele dagen elders logeerde, zal hij niet ambtelijk geschrapt worden. Anders zou je eender wie kunnen laten schrappen die weekendje weg is, of voor zijn werk een paar dagen naar het buitenland is.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#5 , 09 jul 2012 18:35

Wijkinspecteur zal die vaststelling dan over een periode doen .... dus op datum X -Y - Z enz
Als de vader kind erkend heeft is hij de wettelijke ouder en heeft dezelfde rechten als de andere ouder.
Zolang geen vonnis kan politie het mee naar buitenland nemen van het kind niet beletten.
Als het kind ergens BINNEN is kan het niet door de andere ouder daar worden buiten gehaald dan mits gerechtelijk bevelschrift ( vonnis).
BUITEN op straat als het in bijzijn van 3den is dan wel mogelijk.

workingmum
Berichten: 106

#6 , 10 jul 2012 08:23

Duma,

verbeter me als ik me vergis, maar een verklaring van wettelijke samenwoonst kan normaal altijd eenzijdig opgezegd worden door een verklaring gaan af te leggen bij de gemeente en daar heb je geen deurwaarder voor nodig. Wat niet zomaar opgezegd kan worden is een samenlevingscontract wat vaak afgesloten wordt bij wettelijk samenwonen. Soms wordt een deurwaarder ingeschakeld om de tegenpartij van de situatie op de hoogte te brengen, maar dit hang van situatie tot situatie af....

duma
Berichten: 2871

#7 , 10 jul 2012 13:20

Je kan eenzijdig die verklaring gaan afleggen, MAAR de gemeente zal dan mbhv een deurwaarder die beëindiging moeten betekenen aan de andere persoon, wat gebeurt met een deurwaarder en dus voor extra kosten zorgt. Of er een samenlevingscontract is of niet, maakt geen verschil.

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”