“Art.126.§ 1. In geval van huwelijk of wettelijke samenwoning wordt een gemeenschappelijke aanslag op naam van de beide echtgenoten gevestigd. Deze gemeenschappelijke aanslag belet niet dat het belastbare inkomen van elke echtgenoot afzonderlijk wordt vastgesteld.§ 2. In de volgende gevallen is § 1 niet van toepassing:...2° vanaf het jaar na dat waarin de feitelijke scheiding heeft plaatsgevonden, voor zover die scheiding in het belastbare tijdperk niet ongedaan is gemaakt...”(10 april 1992 Wetboek Inkomstenbelastingen).
Commentaar op het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992(
http://www.fisconet.fgov.be/" onclick="window.open(this.href);return false; )
Nummer 128/16 ...Een tijdelijke verwijdering, zelfs indien zij lang duurt, is geen geval van feitelijke scheiding; aldus het afzonderlijk wonen uit noodwendigheid : leger, ziekte, plaatsing in een krankzinnigengesticht, verblijf in een gevangenis, verblijf in buitenland voor werkomstandigheden, enz., tenzij de andere echtgenoot de samenwoning niet meer wenst en alle banden verbreekt (C. De Busschere : De feitelijke scheiding van echtgenoten en het notariaat, Rechtskundig Weekblad, 1975-1976, blz. 2612).
Nummer 128/17 Een tijdelijke verwijdering van de gezinswoning, zelfs al is zij van langere duur, is dus geen feitelijke scheiding in de zin van art.126,§2,2° WIB 92.
Nummer 128/19 Een feitelijke scheiding is een toestand waarin de echtgenoot niet meer werkelijk en voortdurend hun verplichting tot samenwonen, bepaald in art. 213, BW, nakomen en aldus een verschillende woonplaats hebben. Van een feitelijk scheiding kan geen sprake zijn indien de belastingplichtige, hoewel ingeschreven in een andere gemeente, een permanente bijstand verleent in de thuisverzorging van zijn echtgenote (Antwerpen, 17.9.1996, M.H., Fiscale Jurisprudentie 96/199). Nummer 128/22 Het afzonderlijk wonen van de echtgenoten ingevolge het tijdelijke verblijf van één van hen in een ziekenhuis, een krankzinnigengesticht, een gevangenis, het leger, in het buitenland door werkomstandigheden enz. is derhalve geen toestand van feitelijke scheiding (zie evenwel 128/20), tenzij de andere echtgenoot de samenwoning niet meer wenst en alle banden verbreekt.
‘zullen ze elk apart een belastingsbrief ontvangen. Het voordeel van de huwelijkscoefficient zal m.i. wegvallen’
Tegen de aanslag zonder huwelijkscoëfficient kan kosteloos bezwaar ingediend worden op voornoemde gronden.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/