gebroken neus geslagen

katjaken
Topic Starter
Berichten: 36

gebroken neus geslagen

#1 , 10 mar 2012 18:11

Gisteren is mijn dochter van 17 uitgegaan naar een jeugdhuis bij ons in de buurt. Zij kreeg daar een SMS van een meisje dat haar afgelopen week al enkele malen bedreigt heeft omwille van een liefdeshistorie met de vraag om eens naar buiten te komen om eens te praten. Mijn dochter ging buiten en vroeg haar wat ze te zeggen had waarop zij zonder reden een vuistslag gaf in het gezicht van mijn dochter. Het meisje ging lopen en mijn dochter werd door vrienden direct voor verzorging naar spoed gereden waar een gebroken neus is vastgesteld.
Ik ben dan in de nacht opgebeld en ben naar de kliniek gereden om mijn dochter bij te staan.
Wij zijn direct daarop klacht gaan indienen bij onze plaatselijke politie. Wij kennen de naam van het meisje, weten hoe ze eruit ziet maar kennen momenteel haar adres niet. De politie vertelde ons dat zij daarom enkel klacht tegen onbekenden kunnen vaststellen.
Wij hebben het medisch attest overhandigd aan de politie.
Waarschijnlijk moet mijn dochter geopereerd worden aan haar neus.
Nu vraag ik mij af wat wij kunnen ondernemen.
Er zijn verschillende getuigen, het personeel van het jeugdhuis wil getuigen.
Is het normaal dat er geen persoonlijke klacht kan ingediend worden als we het adres niet weten maar wel de naam van het meisje ?
vriendelijke groeten

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39718
Juridisch actief: Nee

#2 , 10 mar 2012 18:43

U hebt de naam toch genoemd? Deze staat toch in uw verklaring?
Is er een doktersattest afgegeven met de duur van werkonbekwaamheid?
Hebt u /uw dochter een attest van aangifte ontvangen.
Heeft men u de namen van getuigen gevraagd.
Gezien het wettelijk niet geweten is ( politie heeft het niet gezien) is de tegenpartij onbekend.
Kreeg sms dus is haar gsm-nummer gekend dit nr en de sms toch aan de politie doorgegeven.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 14 mar 2012 08:57

“Art.398.Hij die opzettelijk verwondingen of slagen toebrengt, wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met geldboete van zesentwintig euro tot honderd euro of met een van die straffen alleen.”(8 juni 1867 Strafwetboek).

‘Mijn dochter ging buiten en vroeg haar wat ze te zeggen had waarop zij zonder reden een vuistslag gaf in het gezicht van mijn dochter’

Uw dochter kan dus klacht neerleggen bij de politie,eventueel ten laste van onbekende.

”Art.28’5(vgl.art.57).§1.Behoudens de wettelijke uitzonderingen is het opsporingsonderzoek geheim...§2...delen de procureur des Konings en elke politiedienst die een persoon ondervragen,deze persoon mee dat hij kosteloos een kopie van het proces-verbaal van zijn verhoor kan krijgen(vraag dan zulke kopie met P.V.nummer)......Art.47’2...4.Aan het einde van zijn verhoor geeft men de ondervraagde persoon het proces-verbaal van zijn verhoor te lezen(lees dan zorgvuldig en doe zonodig verbeteren)...”(17 november 1808 Wetboek van Strafvordering=Sv.).

”Art.5bis.§1.De hoedanigheid van benadeelde persoon verkrijgt degene die verklaart schade te hebben geleden veroorzaakt door een misdrijf.§2.De verklaring wordt gedaan in persoon of door een advocaat...De verklaring,waarvan akte wordt opgesteld die bij het dossier wordt gevoegd,wordt afgelegd op het secretariaat van het openbaar ministerie.§3.De benadeelde persoon heeft het recht bijgestaan of vertegenwoordigd te worden door een advocaat.Hij mag ieder document dat hij nuttig acht doen toevoegen aan het dossier.Hij wordt op de hoogte gebracht van de seponering en de reden daarvan,het instellen van een gerechtelijk onderzoek en de bepaling van een rechtsdag voor het onderzoeks- en vonnisgerecht.”(17 april 1878 Voorafgaande Titel Wetboek Strafvordering=V.T.Sv.).)

INDIEN de procureur strafvordering instelt: ”Art.4.Onverminderd het recht om de zaak bij de burgerlijke rechter aanhangig te maken,kan eenieder die door het strafbaar feit schade heeft geleden,nadien door middel van een ter griffie ingediend verzoekschrift...kosteloos verkrijgen dat het in het vorig lid bedoelde strafgerecht uitspraak doet over de burgerlijke belangen...“(V.T.Sv.)

INDIEN de procureur geen strafvordering instelt : "Art.63.Hij die beweert door een...wanbedrijf te zijn benadeeld,kan daarover bij de bevoegde onderzoeksrechter klacht doen en zich burgerlijk partij stellen..."(Sv.).
‘De onderzoeksrechter bij wie een benadeelde zich aanmeldt kan de zaak zelf niet naast zich neerleggen of zonder gevolg klasseren,of zelf een beslissing nemen aangaande zijn onderzoeksverplichting‘(Cass. 20 maart 1882,Pas. 1883,I,28).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

katjaken
Topic Starter
Berichten: 36

#4 , 31 jul 2012 09:59

Enkele dagen geleden kreeg mijn ex (de papa van mijn dochter) een brief van de procureur des konings dat de zaak geseponeerd word omwille van onvoldoende bewijzen.
Mijn dochter heeft ondertussen twee operaties achter de rug aan haar neus en moet binnen een paar maanden nog eens geopereerd worden. De personen die deze slagen hebben toegebracht hebben bekend, de papieren van ziekenhuis zijn doorgegeven, wij hebben dezelfde nacht klacht ingediend... ik begrijp dus niet waarom zij nu afkomen met onvoldoende bewijzen ?
Kunnen wij tegen deze uitspraak nog iets doen ? Hoe zit het nu met de geleden schade (de kosten van operaties enzo) ?
Alvast bedankt voor reactie.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 31 jul 2012 14:45

U kan zelf een procedure beginnen tegen de vermeende daders. U hebt daarvoor zelfs de keuze. U kan rechtstreeks dagvaarden voor de correctionele rechtbank. Dan wordt het een strafzaak. U kan ook dagvaarden voor de burgerlijke rechtbank. Dat is dan een louter burgerlijke zaak. In de beide zaken kan u schadevergoeding vorderen.

Hebt u een familiale verzekering? Dan kan u op kosten van de verzekeringsmaatschappij beroep doen op een advocaat voor deze procedures.

mava105
Berichten: 22864
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#6 , 31 jul 2012 15:52

Daarvoor moet je dan wel de naam en adresgegevens hebben van de dader. :(

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#7 , 31 jul 2012 17:41

Daarvoor moet je dan wel de naam en adresgegevens hebben van de dader. :(
Dat kan geen probleem zijn. Het slachtoffer zal toestemming krijgen om kopie van het strafdossier te nemen.

Franciscus
Berichten: 39718
Juridisch actief: Nee

#8 , 31 jul 2012 19:16

Vraag is natuurlijk waarom parket seponeert.
U kan indien als slachtoffer geregistreerd deze vraag stellen en of om een onderhoud vragen bij het parket.
Waren er getuigen?
Mogelijk is er in het strafdossier wel een verklaring van tegenpartij en werpt die een totaal ander licht op het gebeuren.

Terug naar “Misdrijven tegen personen of goederen”