?Art.1388...De echtgenoten kunnen bij huwelijkscontract...wanneer op dat tijdstip een van hen ??n of meer afstammelingen heeft die voortkomen uit een andere relatie van voor hun huwelijk of...een regeling treffen over de rechten die de ene in de nalatenschap van de andere kan uitoefenen... Deze regeling...kan in geen geval aan de langstlevende het recht van vruchtgebruik ontnemen van het onroerend goed dat bij het openvallen van de nalatenschap van de eerststervende het gezin tot voornaamste woning diende en...<W 2003-04-22/46, art. 5, 013 ; Inwerkingtreding : 01-06-2003>.(B.W.=Burgerlijk Wetboek).(vermoedelijk = ?Wet-Valkeniers uit 2003?).
Door het huwelijkscontract met verblijvingsbeding werd vader volle eigenaar van moeders hele nalatenschap.
?Vader hertrouwde met...scheiding van goederen.? houdt in dat hij alleen tijdens dit huwelijk volle eigenaar blijft van het hele vroegere huwelijksvermogen.
?Maar - verzaking van erfrecht door de beide partijen...(met behoud wel van vruchtgebruik)? lijkt mij overbodig daar zulks de toepassing is van ?Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen...achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de GEHELE nalatenschap??(B.W.).
?- ?n vader bedong dat hij in geval van zijn overlijden 1/4 van de volle eigendom van de nalatenschap van alle roerende en onroerende goederen schenkt aan zijn echtgenote.? is slechts de toepassing van : ?Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts ??n kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat.?(B.W.).
?(ikzelf heb 2 broers)? houdt in dat u thans met drie kinderen bent,zodat vader over ??n vierde vrij kan beschikken,INDIEN u met drie kinderen(of plaatsvervullers) blijft tot vaders overlijden.
JURIDISCH lijkt hier dus geen probleem te zijn.
Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in
http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.