Rookbommetje in de bus

Bundy38
Topic Starter
Berichten: 3

Rookbommetje in de bus

#1 , 26 sep 2012 18:29

Hallo laatst hebben een 'grap' die uit de hand gelopen was in de bus.
Ik had dus een rookbom gemaakt van pingpong balletje
Toen het huistijd was pakten we de bus, en ik haalde deze bommetje uit
En vriend heeft deze afgelaten in de bus, de chauffeur heeft iedereen zijn naam genomen die bij ons zat .
Een dag erna kwam onze directeur ons vragen wie het was en ik had dan ook de waarheid gezegt
Toen zei de directeur dat ik schorsing voor een dag kreeg en dat ze het gingen regelen met De lijn dat het dan opgelost was
Maar nu wordt ik gebelt door de politie om zaterdag verklaring te gaan afleggen.
Wat kan ik eigenlijk verwachten ?? En de school moeit zich er niet meer mee
Alvast bedankt

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
freelance
Berichten: 2615

#2 , 26 sep 2012 18:41

De Lijn zal klacht ingediend hebben bij politie .
Politie nodigt u alleen maar uit voor een verhoor en een verklaring omtrent de feiten .
Als u minderjarig bent , laat u best bijstaan door uw ouder(s) . Op zeker ogenblik komen ze het toch te weten via politie .
Na een klacht is politie verplicht dit te doen . Kan allemaal meevallen voor u .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Bundy38
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 26 sep 2012 18:45

Het slechte is ik ben meerjarig , pas 18 maar wat kan de straf zijn?
En zal dat opgelost zijn na de verklaring of zou ik nog is moeten gaan ?
&bedankt voor je snelle reactie

Reclame

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#4 , 26 sep 2012 18:47

Om te beginnen de verloren tijd van de bus en indien de andere passagiers zich burgerlijke partij stellen ook deze hun kosten.
U hebt ongelofelijk veel geluk gehad dat de bestuurder de politie niet ter plaatse heeft laten komen. Dan was het heterdaad ...
Het ontsteken van rookbom (gevuld met brandbare en ontplofbare stoffen)...
In bende op een plaats waar mensen zijn en in een voertuig.
mogelijk opzettelijke slagen en verwondingen
brandstichting
vernieling/beschadiging van voertuigen

Ben ik aan het overdrijven ??? Wel een tijd geleden hadden drie minderjarigen ook zoiets in een brievenbus van een huis gegooid.
Twee van de drie daders waarvan de jongste 9 jaar was, alle drie lagere school werden nog diezelfde avond door politie opgepakt.
De derde werd 's morgens op school opgehaald.
Wat bleek de 9-jarige was die avond terug met ouders naar huis mogen gaan.
De 12 jarige werd onmiddellijk ter beschikking gesteld en diende de nacht door te brengen in de jeugdkamer.
De derde werd onmiddellijk overgebracht naar jeugdparket. Zijn ouders werden eveneens verwittigd door politie met dringend 'verzoek (bevel) zich om 9 uur samen met de andere ouders aan te bieden bij jeugdparket/jeugdrechter.
De winkeluitbater waar zij het vuurwerk hadden gekocht werd door politie eveneens bezocht en de eigenaar werd eveneens ter beschikking gesteld.
Ik weet dat de vervolging werd omschreven als daders/mededaders van een brandstichting bij nacht in bende met levensbedreigende gevolgen
(Hartaanval van een van de bewoners ten gevolge van).

En u bent meerderjarig.
Ik weet natuurlijk niet wat de strafbare feiten zijn die (kunnen) worden weerhouden.
Maar als u een uitnodiging krijgt van de politie waarin gelet op de Salduz wetgeving u de raad wordt gegeven een advocaat te raadplegen ... kan u dat maar best doen. Zeker als de weerhouden strafbare feiten in de richting gaan die ik hier bovenstaand heb aangehaald.

Regelgeving :
Opzettelijke slagen en verwondingen:
Art. 398
Hij die opzettelijk verwondingen of slagen toebrengt, wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met geldboete van zesentwintig [euro] tot honderd [euro] of met een van die straffen alleen.
Ingeval de schuldige heeft gehandeld met voorbedachten rade, wordt hij veroordeeld tot gevangenisstraf van een maand tot een jaar en tot geldboete van vijftig [euro] tot tweehonderd [euro].
Art. 399
Indien de slagen of verwondingen een ziekte of ongeschiktheid tot het verrichten van persoonlijke arbeid ten gevolge hebben, wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van twee maanden tot twee jaar en met geldboete van vijftig [euro] tot tweehonderd [euro].
De schuldige wordt gestraft met gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en met geldboete van honderd [euro] tot vijfhonderd [euro], indien hij met voorbedachten rade heeft gehandeld.
Rechtspraak: Cass. 19 april 2006, NJW 169, 747 De verzwarende omstandigheidbestaande uit een blijvende arbeidsongeschiktheid wordt niet in concreto beoordeeld in functie van de professionele of sociale status van het slachtoffer. De verzwarende omstandigheid wordt in abstracto beoordeeld waardoor dus ook de "arbeidsongeschiktheid", dat evenwel in concreto geen arbeid verricht en bezwarende omstandigheid kan uitmaken, zelfs indien dit kind geen winstgevende activiteit uitoefent. De verzwarende omstandigheid houdt enkel rekening met de zwaarwichtigheid van de verwondingen.
Art. 400
De straf is gevangenisstraf van twee jaar tot vijf jaar en geldboete van tweehonderd [euro] tot vijfhonderd [euro], indien de slagen of verwondingen, hetzij een ongeneeslijk lijkende ziekte, hetzij een blijvende ongeschiktheid tot het verrichten van persoonlijke arbeid, hetzij het volledig verlies van het gebruik van een orgaan, hetzij een zware verminking ten gevolg hebben.
De straf is [opsluiting van vijf jaar tot tien jaar], ingeval de schuldige heeft gehandeld met voorbedachten rade.
Art. 401
[Wanneer de slagen of verwondingen opzettelijk worden toegebracht, maar zonder het oogmerk om te doden, en toch de dood veroorzaken, wordt de schuldige gestraft met opsluiting van vijf jaar tot tien jaar.
Hij wordt gestraft met opsluiting van tien jaar tot vijftien jaar indien hij die gewelddaden met voorbedachten rade pleegt.]
Art. 401bis
opgeheven bij art. 52 W. 28 november 2000 (B.S., 17 maart 2001 (tweede uitg.
Art. 402
Met gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar en met geldboete van vijftig [euro] tot vijfhonderd [euro] wordt gestraft hij die bij een ander een ziekte of ongeschiktheid tot het verrichten van persoonlijke arbeid veroorzaakt door hem, opzettelijk maar zonder het oogmerk om te doden, stoffen toe te dienen die de dood kunnen teweegbrengen, of stoffen die, al zijn zij niet van die aard dat zij de dood teweegbrengen, toch de gezondheid zwaar kunnen schaden.
Art. 403
De straf is [opsluiting van vijf jaar tot tien jaar], wanneer die stoffen hetzij een ongeneeslijk lijkende ziekte, hetzij een blijvende ongeschiktheid tot het verrichten van persoonlijke arbeid, hetzij het volledig verlies van het gebruik van een orgaan ten gevolge hebben.
Art. 404
Indien de stoffen opzettelijk worden toegediend, maar zonder het oogmerk om te doden, en toch de dood veroorzaken, wordt de schuldige gestraft met [opsluiting] van vijftien jaar tot twintig jaar.

ook
HOOFDSTUK III. - VERNIELING, BESCHADIGING, AANRICHTING VAN SCHADE.
AFDELING I. - BRANDSTICHTING.

Art. 510. (Zie NOTA 1 onder TITEL) <W 07-06-1963, art. 3> Met (opsluiting) van vijftien jaar tot twintig jaar worden gestraft zij die in brand steken : gebouwen, bruggen, dijken, straatwegen, spoorwegen, sluizen, magazijnen, werkplaatsen, loodsen, schepen, vaartuigen, rijtuigen, wagons, vliegtuigen of andere kunstwerken, bouwwerken of motorvoertuigen, indien de dader moest vermoeden dat zich aldaar op het ogenblik van de brand een of meer personen bevonden. <W 2003-01-23/42, art. 82, 041; Inwerkingtreding : 13-03-2003>
Art. 511. <W 07-06-1963, art. 4> Met (opsluiting) van tien jaar tot vijftien jaar worden gestraft zij die in brand steken, hetzij de onroerende eigendommen in artikel 510 vermeld, hetzij schepen, vaartuigen en vliegtuigen, maar buiten de gevallen in dat artikel omschreven, hetzij wouden, bossen, schaarhout of vruchten te velde. <W 2003-01-23/42, art. 82, 041; Inwerkingtreding : 13-03-2003>
Indien de eigendommen echter uitsluitend toebehoren aan hen die ze hebben in brand gestoken, en de brand met kwaad of bedrieglijk opzet is gesticht, worden de schuldigen gestraft met gevangenisstraf van een jaar tot vijf jaar en met geldboete van tweehonderd [euro] tot duizend [euro]. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
Art. 512. <W 07-06-1963, art. 5> Met gevangenisstraf van een jaar tot vijf jaar en met geldboete van honderd [euro] tot duizend [euro] worden gestraft zij die opzettelijk de roerende goederen die aan een ander toebehoren in brand steken, met uitzondering van schepen, vaartuigen en vliegtuigen, en op voorwaarde dat de daad aan anderen ernstig nadeel kan berokkenen. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
Indien de roerende goederen uitsluitend toebehoren aan hen die ze hebben in brand gestoken en de brand met kwaad of bedrieglijk opzet is gesticht, zijn de straffen zes maanden tot drie jaar gevangenisstraf en geldboete van zesentwintig [euro] tot tweehonderd [euro]. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
Art. 513. (Zie NOTA 1 onder TITEL) <W 2003-01-23/42, art. 83, 041; Inwerkingtreding : 13-03-2003> Wordt de brand bij nacht gesticht dan worden de bij de artikelen 510 tot 512 bepaalde straffen vervangen als volgt :
opsluiting van vijftien jaar tot twintig jaar, door opsluiting van twintig jaar tot dertig jaar;
opsluiting van tien jaar tot vijftien jaar, door opsluiting van vijftien jaar tot twintig jaar;
de gevangenisstraf en de geldboete, bij artikel 511, tweede lid, en artikel 512, eerst lid, bepaald, door opsluiting van vijf jaar tot tien jaar;
de gevangenisstraf en de geldboete, bij artikel 512, tweede lid, bepaald, door gevangenisstraf van een jaar tot vier jaar en geldboete van vijftig [euro] tot vijfhonderd [euro]. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
Art. 514. Wanneer op brandstichting gevangenisstraf gesteld is, wordt de poging tot brandstichting gestraft met gevangenisstraf van twee maanden tot twee jaar en met geldboete van zesentwintig [euro] tot tweehonderd [euro]. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
Art. 514bis.<W 2007-05-10/35, art. 39, 064; Inwerkingtreding : 09-06-2007> In de gevallen bepaald in de artikelen 510 tot 514 kan het minimum van de bij die artikelen bepaalde straffen worden verdubbeld in geval van correctionele straffen en met twee jaar verhoogd in geval van opsluiting, wanneer een van de drijfveren van de misdaad of het wanbedrijf bestaat in de haat tegen, het misprijzen van of de vijandigheid tegen een persoon wegens diens zogenaamd ras, zijn huidskleur, zijn afkomst, zijn nationale of etnische afstamming, zijn nationaliteit, zijn geslacht, zijn seksuele geaardheid, zijn burgerlijke staat, zijn geboorte, zijn leeftijd, zijn fortuin, zijn geloof of levensbeschouwing, zijn huidige of toekomstige gezondheidstoestand, een handicap, zijn taal, zijn politieke overtuiging, [1 zijn syndicale overtuiging,]1 een fysieke of genetische eigenschap of zijn sociale afkomst.
----------
(1)<W 2009-12-30/01, art. 115, 074; Inwerkingtreding : 31-12-2009>
Art. 515. In de gevallen in de vorige artikelen omschreven, kan de schuldige die tot gevangenisstraf veroordeeld wordt, bovendien worden veroordeeld tot ontzetting van rechten overeenkomstig artikel 33 (...). <W 09-04-1930, art. 32>
Art. 516. Hij die, met het oogmerk om een van de feiten te plegen, omschreven in de artikelen 510, 511 en 512, enige zaak in brand steekt, zodanig geplaatst dat de brand zal overslaan op de zaak die hij wil vernielen, wordt gestraft alsof hij rechtstreeks de laatstbedoelde zaak had in brand gestoken of gepoogd in brand te steken.
Art. 517. Wanneer de brand overslaat van de zaak die de schuldige wilde verbranden, op een andere zaak waarvan de vernieling strafbaar is met een zwaardere straf, wordt deze uitgesproken, indien de twee zaken zodanig geplaatst waren dat de brand noodzakelijk van de ene op de andere moest overslaan.
Art. 518. <W 07-06-1963, art. 7> Wanneer de brand verwondingen heeft veroorzaakt aan een of meer personen en de dader van het feit moest vermoeden dat zij zich in de in brand gestoken plaatsen bevonden op het ogenblik van de misdaad of van het wanbedrijf, wordt de schuldige veroordeeld alsof die verwondingen met voorbedachten rade waren toegebracht en wordt de door de wet hierop gestelde straf toegepast, indien deze zwaarder is dan de straf die wegens brandstichting op hem toepasselijk is.
In het tegenovergestelde geval wordt de laatstbedoelde straf tot twee jaar boven het maximum verhoogd, indien zij in opsluiting (van vijftien jaar tot twintig jaar of gedurende een kortere tijd) bestaat. <W 2003-01-23/42, art. 84, 041; Inwerkingtreding : 13-03-2003>
Indien het feit de dood ten gevolge heeft, wordt de (levenslange opsluiting) toegepast. <W 1996-07-10/42, art. 15, 018; Inwerkingtreding : 11-08-1996>
Art. 519. Met gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en met geldboete van zesentwintig [euro] tot vijfhonderd [euro] of met een van die straffen alleen wordt gestraft het veroorzaken van brand van andermans roerende of onroerende eigendommen, hetzij door ouderdom of gebrek aan herstelling of reiniging van nabijgelegen ovens, schoorstenen, smederijen, huizen of fabrieken, hetzij door het aansteken van vuren op het veld op minder dan honderd meter afstand van huizen, gebouwen, wouden, heiden, bossen, boomgaarden, beplantingen, hagen, mijten, tassen graan, stro, hooi, voeder of van enige andere stapel brandbare stoffen, hetzij door vuur of licht te dragen of te laten staan of vuurwerk aan- of af te steken zonder voldoende voorzorg. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
Art. 520. <W 07-06-1963, art. 8> Met de straffen bij de vorige artikelen bepaald, en naar de onderscheidingen aldaar gemaakt, worden gestraft zij die gebouwen, bruggen, dijken, straatwegen, spoorwegen, sluizen, magazijnen, werkplaatsen, loodsen, schepen, vaartuigen, rijtuigen, wagons, vliegtuigen of andere kunstwerken, bouwwerken of motorvoertuigen, door het veroorzaken van een ontploffing, vernielen of pogen te vernielen.
en ook
Wet betreffende ontplofbare en voor de deflagratie vatbare stoffen en mengsels en de daarmede geladen tuigen.

en vermoedelijk ook nog een inbreuk op veldwetboek / gemeentelijk reglement

freelance
Berichten: 2615

#5 , 26 sep 2012 21:58

Ja Bundy , bovenstaande klinkt niet zo leuk .
Op de Lijn gebeurt tegenwoordig zoveel , dat ze daar niet meer mee kunnen lachen .
Aangezien al jullie namen genoteerd zijn , zal politie wellicht iedereen ondervragen , om te weten te komen wie het nu eigenlijk gedaan heeft .
Jij hebt het blijkbaar niet gedaan , maar bent wel medeplichtig , omdat je dat ding gemaakt hebt en in je bezit had .( wat zat er trouwens in ? ) .
Hierboven zie je wat de wet zegt over dat soort zaken , maar Franciscus is nogal van het strenge type hoor ....
Wat zou je zelf als uitleg geven aan de politie ?
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Bundy38
Topic Starter
Berichten: 3

#6 , 26 sep 2012 22:37

Ik ga gewoon zeggen dat ik dat bij had

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#7 , 26 sep 2012 22:48

En gemaakt.
Die vraag zal men ook stellen.
Volgende vraag.
Waar gemaakt en met welke middelen.
Volgende vraag
Waar komen die middelen vandaag.
enz enz

Kingfisher
Berichten: 483

#8 , 27 sep 2012 12:25

Het slechte is ik ben meerjarig , pas 18 maar wat kan de straf zijn?
En zal dat opgelost zijn na de verklaring of zou ik nog is moeten gaan ?
&bedankt voor je snelle reactie
Oopsie. Welkom in de wonderlijke wereld van de volwassenen, waar je zelf verantwoordelijk bent voor jouw daden, en niet jouw ouders.

Uw ouders mogen er niet bij zijn, een advokaat misschien wel, ik zou wel een advokaat bij de hand nemen.

En neen, het zal niet opgelost zijn bij de eerste verklaring: door de vele problemen bij de Lijn met dergelijk 'grapjes' ( het laten afgaan van een brandbare bom in een overvolle bus, zo grappig) is er momenteel een zero-tolerance vervolgingsbeleid, dus neen, dit gaat niet geseponeerd worden.

Op dit moment heb je geen vrienden meer: je kan er zeker van zijn dat die 'vriend' die de bom heeft aangestoken, alle schuld in jouw schoenen aan het schuiven is.

Terug naar “Misdrijven tegen personen of goederen”