weigering belastingsaftrek voor aanleg zonnepanelen

JFL
Topic Starter
Berichten: 1

weigering belastingsaftrek voor aanleg zonnepanelen

#1 , 25 sep 2012 15:22

In 2009 legde wij , zoon + vriendin, samenwonende, zonnepanelen op ons huis dat wij huren van mijn vader.
Aangezien mijn vader op zijn aanpalend huis tegelijk ook zonnepanelen legde heeft hij de rekeningen betaald via zijn rekening .
Wij hebben op dat moment een lening voor ons gedeelte bij mijn vader onderschreven en betalen sedert de aanvang dit bedrag via de bank iedere maand terug.
Dit alles kan met bankafschriften en huurcontrakt bewezen worden.
Nu wordt na controle van de fiscus ons deel geweigerd , omdat het niet via onze rekening zou betaald zijn. Als staving wordt er een copie van een parlementaire vraag bij gedaan waaruit dit moet blijken.
Nergens op de website van de FOD financieen vind ik een duidelijk omschrijving van wat er wordt verondersteld met de omchrijving
" de bewijskracht voor ieders zijn uitgaven"
Nochthans hebben wij alle bewijzen van officiele bankafschriften en dergelijke bij de hand.
Dit gaat voor ons als gezin met twee jonge kinderen wel best om heel wat geld.
We hebben op de lokale aanslag al een bezwaarschrift ingediend wat is geweigerd.
Nu hebben we de verbeterde (en verhoogde ) aanslag gekregen en zitten met de handen in het haar.....
Kan ons iemand wat info hoe het nu verder moet , of is er iemand met eenzelfde ervaring ????

Met dank

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
dako
Berichten: 354

#2 , 26 sep 2012 11:00

"De belastingvermindering wordt bijgevolg verleend voor de uitgaven
die effectief door de belastingplichtige zijn betaald tijdens het
belastbaar tijdperk, en dat onafhankelijk van het ogenblik van
uitvoering van de werken..."

U moet kunnen aantonen dat U de uitgaven effectief gedaan heeft in het belastbaar tijdperk.

Zoals de fiscus aangeeft kan je
1: niet aantonen dat JIJ de uitgifte gedaan hebt (je vader heeft deze betaald)(de lening met je vader kan net zo goed gaan over de aankoop van een wagen,...)
2: Mochten ze al aanvaarden dat betaling via je vader liep, dan heb JIJ de uitgaven al niet betaald in het belastbaar tijdperk, maar betaald deze over verschillende belastbare tijdperken(terug aan je vader)...

Zijn nu eenmaal de "regels" die zowel jij als fiscus moet respecteren om belastingvermindering te genieten. Correct was geweest, je vader schreef het bedrag over op jou+vriendin of gezamelijke rekening, en jij betaalde hiervan je factuur.

Dit probleem is "gekend", komt vb ook vaak voor dat bij ongehuwden alles is betaald van de rekening van 1 partner, maar huis 50-50. De "niet-betalende" partner heeft geen recht op belastingvermindering (geen betaling in zijn naam), de "betalende-partner" heeft maar 50%(eigendomsaandeel) aftrek.

Wat je altijd nog kan proberen is een afspraak te maken met je controledienst en alles is bespreken...

three14s
Berichten: 5

#3 , 26 sep 2012 21:01

Ik lees op http://www.energiesparen.be" onclick="window.open(this.href);return false;:
"Om de continuïteit van de fiscale voordelen te behouden, werd beslist dat de energiebesparende investeringen die in 2011 van toepassing waren en waarvan de overeenkomst werd ondertekend uiterlijk op 27/11/2011 met betaling in 2012, nog volledig kunnen genieten van de fiscale voordelen zoals die in 2011 van toepassing waren (40 % fiscaal voordeel voor alle maatregelen, maximum bedrag, belastingkrediet voor een aantal maatregelen en overdraagbaarheid voor woningen die al minstens 5 jaar in gebruik zijn, blijven behouden)".

Zou volgende handeling mogelijk zijn?
- de factuurvoorwaarden zijn in orde (factuur op datum uiterlijk 27/11/2011 en op naam van eigenaar huis),
- de eigenaar van het huis betaalt alsnog de factuur in 2012 (factuur wordt dus een 2e keer betaald)
- de installateur van de zonnepanelen betaalt dan de 1e betaling gewoon terug, aan de (verkeerde) persoon die de eerste betaling heeft gedaan
- daarna vraag je een fiscale belastingsaftrek aan in het inkomstenjaar 2012, aanslagjaar 2013

Reclame

gebruiker
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#4 , 26 sep 2012 21:50

Ik lees op http://www.energiesparen.be" onclick="window.open(this.href);return false;:
"Om de continuïteit van de fiscale voordelen te behouden, werd beslist dat de energiebesparende investeringen die in 2011 van toepassing waren en waarvan de overeenkomst werd ondertekend uiterlijk op 27/11/2011 met betaling in 2012, nog volledig kunnen genieten van de fiscale voordelen zoals die in 2011 van toepassing waren (40 % fiscaal voordeel voor alle maatregelen, maximum bedrag, belastingkrediet voor een aantal maatregelen en overdraagbaarheid voor woningen die al minstens 5 jaar in gebruik zijn, blijven behouden)".
Wat staat hier letterlijk? De niet-betaalde investering (op welke naam de factuur staat is nog enkel belangrijk) in 2011 die is aftrekbaar.

Het is evenwel niet wat op energiesparen.be staat wat wettelijk afdwingbaar is, doch enkel de wetgeving en evntuele te putten rechten uit administratieve circulaires en onderrichtingen. Kijk op dat energiesparen naar welke wettelijke basis zij verwijzen om die investeringen toch voor inkomsten 2011 aftrekbaar te maken niettegenstaande de effectieve betaling in 2012.
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

three14s
Berichten: 5

#5 , 26 sep 2012 22:40

Ok, betreffende inkomstenjaar 2012, aanslagjaar 2013 is het niet mogelijk. Verkeerd gelezen.

Maar: Ik lees
- op website 'http://www.minfin.fgov.be/portail2/nl/t ... penses.htm'
betreffende inkomstenjaar 2011, aanslagjaar 2012
De belastingvermindering wordt verleend voor de uitgaven (gefactureerde bedragen, btw inbegrepen) die effectief door de belastingplichtige zijn gedaan tijdens het belastbaar tijdperk en dat onafhankelijk van het ogenblik van de uitvoering van de werken.

en op website 'http://www.minfin.fgov.be/portail2/nl/c ... -23-01.htm'
Overgangsregeling: er is een overgangsmaatregel uitgewerkt voor zij die al aan het verbouwen waren of een contract hadden afgesloten vóór de maatregel is beslist. Voor de uitgaven die nog in 2011 zijn gedaan of die in 2012 worden gedaan voor werken die gebeuren in het kader van een overeenkomst die werd ondertekend vóór 28 november 2011, blijft de bestaande regeling van toepassing

Stel:
je hebt inkomstenjaar 2011, aanslagjaar 2012, een goede factuur (uiterste datum 27/11/2011) ingediend met als doel het verkrijgen van belastingsaftrek
je betaalt nu maar pas die factuur
dan heb je dus nog recht op die belastingsaftrek?

gebruiker
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#6 , 27 sep 2012 13:03

Ik stel mij de vraag of die verplichting van betaling door dezelfde persoon, op wiens naam de factuur staat, niet kan omzeild worden?

Wat als er een leningovereenkomst (die duidelijk omschrijft dat er een lening van X euro gegeven wordt met bestemming de aankoop en installatie van Y aantal zonnepanelen) op papier getekend wordt door beide partijen (de vader die uitleent en de leners) waarbij voorzien wordt dat de uitlener de betaling verricht van de (wel omschreven) aangekochte zonnepanelen?

Bestaat er geen mogelijkheid van indeplaatsstelling voor de uitlener die de betaling verricht, waarbij wettelijk aan de voorwaarden van de eigen betaling door de verkrijger voldaan wordt (eventueel mits een welbepaalde clausule in het leencontract)?
Art. 1251. Indeplaatsstelling geschiedt van rechtswege :
1° Ten voordele van hem die, zelf schuldeiser zijnde, een andere schuldeiser betaalt, die voorrang boven hem heeft uit hoofde van zijn voorrechten of hypotheken;
2° Ten voordele van de verkrijger van een onroerend goed, die de prijs van het verkregen goed besteedt tot betaling van de schuldeisers ten behoeve van wie dat goed met hypotheek was bezwaard;
Ten voordele van hem die, met andere of voor anderen tot betaling van een schuld gehouden zijnde, er belang bij had deze te voldoen; ...
Misschien zit deze mogelijkheid vervat in het burgerlijk wetboek zelf (met een beperking evenwel)?
Art. 1250. Indeplaatsstelling geschiedt bij overeenkomst :
1° Wanneer de schuldeiser, die betaling ontvangt van een derde persoon, hem doet treden in zijn rechten, rechtsvorderingen, voorrechten of hypotheken tegen de schuldenaar; deze indeplaatsstelling moet uitdrukkelijk en gelijktijdig met de betaling geschieden;
2° Wanneer de schuldenaar geld leent ten einde zijn schuld te betalen en de uitlener in de rechten van zijn schuldeiser te doen treden. Opdat deze indeplaatsstelling geldig zal zijn, moeten de akte van lening en de kwijting voor notaris verleden worden; moet in de akte van lening verklaard worden dat het geld geleend is om daarmee de betaling te doen, en moet in de kwijting verklaard worden dat de betaling gedaan is met de daartoe door de nieuwe schuldeiser verschafte penningen. Deze indeplaatsstelling komt tot stand zonder de medewerking van de schuldeiser.
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”