#5 , 17 okt 2012 08:19
“Art.682.§ 1. De eigenaar wiens erf ingesloten ligt omdat dit geen voldoende toegang heeft tot de openbare weg en deze toegang niet kan inrichten zonder overdreven onkosten of ongemakken, kan, voor het normale gebruik van zijn eigendom naar de bestemming ervan, een uitweg vorderen over de erven van zijn naburen, tegen betaling van een vergoeding in verhouding tot de schade die hij mocht veroorzaken...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).
‘is er ook een wegenis voorzien - erfdienstbaarheid opgenomen in de akte.’
Het opnemen in de koopakte van een recht van UITWEG sluit niet uit dat het hier om een WETTELIJKE erfdienstbaarheid gaat. Onderzoek dit zorgvuldig.
“Art.688...Niet voortdurende erfdienstbaarheden zijn die welke, om te worden uitgeoefend, telkens een daad van de mens vereisen : zodanige zijn het recht van overgang...”(B.W.).
Bij ontbreken van een recht van uitweg betreft het hier een recht van overgang dat alleen door een titel kan gevestigd worden.
“Art.710bis.Op verzoek van de eigenaar van het lijdend erf kan de rechter de afschaffing van een erfdienstbaarheid bevelen wanneer deze ieder nut voor het heersend erf heeft verloren.”(B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/