#5 , 25 okt 2012 00:06
Welke dienst van de gemeente is bij u langs geweest ? Het optrekken van een tuinhuis constructie valt onder Ruimtelijke Ordening ( Stedenbouw ) .
Het is maar de vraag of gemeente iets zal ondernemen alleen op basis van een foto , en niet door het opmeten van de volledige constructie ter plaatse ( waar toch wel afmetingen en oppervlaktes moeten gerespecteerd worden , alsook of er in dit perceel nog andere los staande constructies aanwezig zijn , om maar te zwijgen over gelegen in kwetsbaar gebied of vlakbij waterlopen ) .
Wat zegt de wetgeving hierover :
LOSSTAANDE Bijgebouwen in de tuin
Losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage komen in vele gevallen in aanmerking voor een vrijstelling van vergunning.
Vrijstelling*
Er geldt onder voorwaarden een vrijstelling van vergunning voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin. Het kan hier gaan over een tuinhuis, poolhouse, vrijstaande carport,vrijstaande garage, serre…
Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij gerekend.
De vrijstelling geldt enkel als de losstaande bijgebouwen
een hoogte van 3 meter niet overschrijden (dit is de totale hoogte, gemeten tot het hoogste punt van het bijgebouw),
maximaal 30 meter van de woning opgetrokken worden,
in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven,
in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen.
Dus : géén stedenbouwkundige aanvraag nodig INDIEN
1/ totale oppervlaktes van samengetelde constructies de 40 m2 NIET overschrijdt .
2/ maximum hoogte 3 m.
3/ maximaal 30 m. van de woning gelegen.
4/ Eén meter afstand tot de perceelgrens ( tenzij aangebouwd aan bestaande scheidingsmuur ) .
Indien minstens punt 4 van toepassing kunt u klacht indienen tegen buurman wegens niet reglementair gebouwd , of ZONDER bouwvergunning, en dienst Ruimtelijke Ordening daarvan op de hoogte stellen .
U kunt uw buur daarover best eerst aanspreken , en hem wijzen op de overtreding en de mogelijke gevolgen ( afbraak) ; zoniet aangetekend schrijven richten tot buurman , en copie dienst Ruimtelijke Ordening .
Van regularisatie kan hier geen enkel moment sprake zijn . En inderdaad mag buur verder werken zolang hij geen verbod heeft van gemeente . Aan u om dit af te dwingen .
U hoeft verder geen enkel nadeel ten uwentwege aan te geven . De wetgeving is duidelijk.
Of het u een burenruzie waard is , is een andere zaak en moet u zelf beoordelen.
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .