Alsnog juridisch of via het tuchtrecht aan te vechten?

Vaoke
Topic Starter
Berichten: 400

Alsnog juridisch of via het tuchtrecht aan te vechten?

#1 , 06 okt 2007 22:31

Onderdeel van een "beschikking" van een, inmiddels gepensioneerd, vrederechter.. en ik citeer: Uit de opgemaakte voogdijrekening en zijn inlichtingen bij het verhoor verstrekt blijkt dat ..... het eigenlijke beheer nog steeds door de ouders gebeurt.
Regeling beheer:
Beslist: ..... en stellen vast dat dit nog door de ouders gebeurt.

Het gaat dus om een voogdij op vraag en bij leven van de beide ouders; nog geen jaar later is vader overleden.

De betwisting heeft betrekking op de geciteerde volzin en de omschrijving omtrent de regeling beheer.

De beschikkende mededeling steunt op een vraag (omtrent het blijvend beheer door de ouders) van één van de voogden (met mondelinge bevestiging ter zitting door de toenmalige vrederechter en z'n griffier).. waarbij de andere (toeziende) voogden niet anders dan "ja" konden knikken.. maar waarbij achteraf door één van de voogden moest vastgesteld worden dat de ouders "niets beheerden" doch wel "alles vermengden met het eigen vermogen".
Het dient gezegd dat bedoelde vrederechter dit nooit tegensprekelijk heeft gecontroleerd of laten controleren; gemakshalve ging hij dus in de fout.
Voor alle duidelijkheid, het een en ander dateert van na de "nieuwe" Wet op de voogdij van 29.04.2001.

Bijgevolg werden en worden "verlengd minderjarigen" in deze onvoldoende en doelgebonden beschermd; zeg maar financieel benadeeld.

Nu is de huidige vrederechter niet zinnens om dit mede te delen aan de Procureur des Konings.. want de zaak werd bijgestuurd.. maar de eerdere benadeling blijft bestaan; dat omdat de "klokkenluider" alsdan ook moet gedagvaard worden en dan kan je de finale uitkomst niet voorspellen?!

Maar bestaat er alsnog de mogelijkheid om de gepensioneerde vrederechter en z'n griffier juridisch of overeenkomstig het tuchtrecht aan te klagen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 07 okt 2007 00:17

IK berijp niet waarvoor u de vrederechter en zijn griffier (?) wil aanklagen.

Wat deden zij fout?

Heeft de vrederechter een zaak verkeerd beoordeeld? Dan kan je in beroep gaan (daar is het nu wel te laat voor) maar daar kan je hem toch niet tuchtrechtelijk voor laten vervolgen?

scorpioen

Vaoke
Topic Starter
Berichten: 400

#3 , 07 okt 2007 01:23

Eigenlijk is het heel simpel; ter zitting wekte.. zowel de toenmalige vrederechter als z'n (nog altijd functionerende) griffier.. de verwachting op dat de ouders dit konden blijven beheren; zij deden dat dus mondeling.

In de (ons) toegezonden "beschikking" legden zij het (voor recht) totaal anders uit.. (en ik verwijs hier naar de aanhef van het probleem) .. want wat mij het meeste stoort is de zinsnede NA "Regeling beheer: Beslist:" .. en stellen vast dat dit nog door de ouders gebeurt.

Welnu, zij hebben dat NOOIT materieel vastgesteld.. het antwoord van beide rechtsfunctionarissen werd destijds "ter zitting" uitgelokt door één van de voogden en aldus wekten zij bepaalde verwachtingen op.. die frontaal botsen met de bepalingen van de nieuwe Wet op de voogdij van 29.04.2001.
Het dient gezegd dat wij toen niet werden vergezeld van een advocaat.

Feit is dat de ouders de bedoelde gelden nooit afzonderlijk en op naam beheerden.. doch het een en ander vermengden met hun eigen vermogen.. of hoe men zich (via truuks) kan verrijken ten koste van de zwaksten onder ons en dat niet alleen als ouder.. maar uiteindelijk ook als (toeziende) voogd.

Vandaar ook de omschrijving "klokkenluider".. die daar niet mee kan/kon instemmen; en nu blijkt die ook al geen bescherming te genieten?!

Reclame

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#4 , 07 okt 2007 01:23

Klagen kan altijd. Een (gepensioneerde) magistraat voor de strafrechter krijgen met wat je hier aanhaalt zal niet eenvoudig zijn vrees ik

Je kan schrijven naar de HRJ, maar zie heel goed, dus neem daar uren de tijd voor, dat je de "zaak" niet behandeld, maar wat ze fout hebben gedaan (dus niet over de "foute beslissing" zelf)

RR

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 07 okt 2007 17:35

"Stelt vast" betekent niet dat de rechter dit ook zefl materieel moet hebben vastgesteld.

Het betekent hetzelfde als "komt tot het besluit dat" of "uit de stukken en de behandeling ter zitting blijkt dat".

Het is met andere woorden een oordeel van de rechter. Hiervoor kan hij niet vervolgd worden.

scorpioen

Terug naar “Andere”