107 uur voor niets werken of terug betalen. Kan dit !?

Arash
Topic Starter
Berichten: 3

107 uur voor niets werken of terug betalen. Kan dit !?

#1 , 21 dec 2012 14:31

Hallo Allemaal,

Dit is de eerste keer dat ik op dit forum iets plaats dus ik hoop maar dat ik het goed doe.

Mijn zus werkt bijna twee jaar bij de Man At Work en heeft een 10 uur contract.
Een lange tijd heeft haar werk-gever haar minder laten werken dan 10 uur maar wel de uren uitbetaalt.
Dus eigenlijk heeft ze te veel gekregen.

Nu is het zo dat de werk-gever er nu mee komt dat ze 107 uur (!) moet werken zonder betaald te krijgen of deze uren terug te betalen Geen van beiden is mogelijk voor een studente.

Nu krijg ik zo hier en daar te horen dat de werk-gever geen recht heeft om deze uren van haar te eisen noch haar de uren te laten terug betalen.

Ik vroeg me af of er mensen zijn die op basis van artikelen dit weten te bevestigen zodat we dit kunnen tonen bij de werk-gever.

Ik hoop op een spoedig reactie.

Alvast bedankt !

Groeten,
Arash Azad

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Turaki
Berichten: 6870

#2 , 21 dec 2012 14:48

Werkgever is verantwoordelijk om werknemer te werk te stellen. Contractuele uren moeten betaald worden, niet gewerkte uren.

Trouwens, haar werkgever is interimkantoor, niet de firma waar ze werkt. Komt de vraag van het interimkantoor? Deze weten wel beter. Komt de vraag van de firma waar ze tewerkgesteld werd? Negeren, ze heeft hier geen enkele verbintenis mee.

Arash
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 21 dec 2012 17:16

Het komt van de baas van de plaatselijke winkel. Dus ik neem aan dat dit de interimkantoor is. Ik ging er inderdaad ook van uit dat dit de fout is van de baas zelf die haar niet de benodigde uren laat werken.

Is het handig om binnenkort samen met mijn zus naar de baas te gaan en dit te bespreken ? Ze is zelf namelijk een beetje naïef en zal niet zo snel voor zichzelf opkomen.

En wat raad u verder aan om tegen de baas te zeggen ? Natuurlijk zal het formeel blijven.

Reclame

Arash
Topic Starter
Berichten: 3

#4 , 21 dec 2012 17:19

Even als toevoeging:

Ze is van plan om ook maar meteen ontslag te nemen. De baas blijkt namelijk een "eikel" te zijn.

Heel erg bedankt voor je reactie .

Turaki
Berichten: 6870

#5 , 21 dec 2012 20:25

Ik vermoed dat uw zus werkt met weekcontracten? Dan moet ze geen ontslag geven, als zulks contract is afgelopen werkt ze niet meer voor hen (tenzij ze een nieuw contract tekent).
Ook zou ik geen contact meer opnemen met dit kantoor, maar hiermee naar de vakbond gaan (ook als student kan dit, is zelfs gratis dacht ik). Zelf in discussie gaan haalt niets uit, zeker als je niet al te mondig bent of niet goed alle regeltjes kent.

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 23 dec 2012 08:53

“Art.20.De werkgever is verplicht :1° de werknemer te DOEN arbeiden op de wijze, tijd en plaats zoals is overeengekomen, inzonderheid, zo de omstandigheden dit vereisen en behoudens strijdige bepaling, door de voor de uitvoering van het werk nodige hulp, hulpmiddelen en materialen ter beschikking te stellen...3° het loon te betalen op de wijze, tijd en plaats zoals is overeengekomen...”(3 JULI 1978. - Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten).

‘Peut constituer dans le chef de l‘employeur un faute contractuelle,distincte de celle résultant de l’inexécution de l’obligation qui lui incombe de payer à l’employé les appointements convenus,le fait de S’ABSTENIR de faire travailler ce dernier‘(Cass. 31 maart 1966,Pas. 1966,I,995).

‘Mijn zus werkt bijna twee jaar bij de Man At Work en heeft een 10 uur contract‘. Uit http://www.menatwork.be/" onclick="window.open(this.href);return false; dient afgeleid dat deze de werkgever is en niet een interimkantoor.

Uw zus minder dan 10 uur DOEN werken schendt voornoemd art.20,1° en ontheft de werkgever er niet van haar het overeengekomen loon te betalen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Europees / Internationaal recht”