Inschrijven op ambassade => belastingsplichtig?

qwerty
Topic Starter
Berichten: 3

Inschrijven op ambassade => belastingsplichtig?

#1 , 12 jan 2013 19:02

Beste,

Is de inschrijving in de consulaire bevolkingsregisters op een Belgische ambassade in het buitenland, ook een inschrijving in het "Rijksregister van de natuurlijke personen"? Ik werk namelijk in het Midden-Oosten en wil zeker niet meer als rijksinwoner (= belastingsplichtige) geacht worden op basis van onderstaand artikel.

(art.2, § 1, 1°, WIB 92).
"De vestiging van de woonplaats of van de zetel van het fortuin in België wordt naar de omstandigheden beoordeeld. Evenwel worden, behoudens tegenbewijs, geacht hun woonplaats of de zetel van hun fortuin in België te hebben gevestigd de natuurlijke personen die in het Rijksregister van de natuurlijke personen zijn ingeschreven."

Bedankt!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
gebruiker
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#2 , 12 jan 2013 21:43

Je vraag dient duidelijk geplaatst te kunnen worden. Personen met de Belgische nationaliteit die effectief in het buitenland wonen en er ook ingeschreven zijn in het plaatselijk bevolkingsregister die krijgen desalnietemin een Belgische pas met e-ID van hun lokale ambassade (de e-ID is niet uitleesbaar maar dat kan een toeval zijn voor een in Nederland wonende Belg die hier mee geconfronteerd wordt). Die hebben zelfs (dan ook) een belgisch nationaal nummer.

Ik zat eveneens met een vraag welke gevolgen dit had.
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

Kingfisher
Berichten: 483

#3 , 23 jan 2013 16:37

Hangt er van af. Je bent vrijgesteld van Belgische belastingen, op het deel dat je in het buitenland (buiten de EU) hebt verdiend, als:
1. Je meer dan 186 kalenderdagen per jaar buiten België bent geweest (stempels in paspoort goed bijhouden, alsook vliegtickets. Zelfs restaurantbonnetjes tellen)
2. Er is een dubbelbelastingsverdrag tussen België en het land waar uw werkt
3. U betaalt belastingen in het land waar u werkt.
Als aan al deze eisen vervuld is, betaalt u geen Belgische belastingen.

Reclame

gebruiker
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#4 , 23 jan 2013 18:14

Hangt er van af. Je bent vrijgesteld van Belgische belastingen, op het deel dat je in het buitenland (buiten de EU) hebt verdiend, als:
1. Je meer dan 186 kalenderdagen per jaar buiten België bent geweest (stempels in paspoort goed bijhouden, alsook vliegtickets. Zelfs restaurantbonnetjes tellen)
2. Er is een dubbelbelastingsverdrag tussen België en het land waar uw werkt
3. U betaalt belastingen in het land waar u werkt.
Als aan al deze eisen vervuld is, betaalt u geen Belgische belastingen.
Ok, in Nederland kan je dit bondig terugvinden.
Belastingverdragen en 183-dagenregeling
Lees voor

In de meeste belastingverdragen is bepaald dat het werkland van de werknemer het recht heeft belasting te heffen over het loon dat de werknemer daar verdient. Hierop is 1 uitzondering: het woonland van de werknemer heeft het recht om belasting te heffen als aan de volgende 3 voorwaarden wordt voldaan:
De werknemer verblijft binnen een bepaalde periode niet langer dan 183 dagen in het werkland. Binnen welke periode de 183 dagen moeten vallen, verschilt per verdragsland. Zie hiervoor de Tabel 183-dagenregeling. Voor het tellen van de dagen voor de 183-dagenregeling gaat u uit van de verblijfsdagen: alle dagen waarop de werknemer in de werkstaat was. Ook dagen waarop de werknemer niet werkte, bijvoorbeeld weekenden of vakantiedagen, telt u dus mee. Een dagdeel telt als een volledige dag.
De werkgever die het loon betaalt, is niet gevestigd in het werkland en het loon wordt ook niet betaald door of namens een werkgever in het werkland, de zogenoemde materiële werkgever (lees meer hierover bij Personeel uitlenen, uitzenden of detacheren).
Het loon komt niet ten laste van de winst van een vaste inrichting van de werkgever in het werkland, bijvoorbeeld een filiaal, of van een vast middelpunt van de werkgever in het werkland, bijvoorbeeld een verkooppunt van een fabrikant.

Deze 3 voorwaarden staan samen bekend als de 183-dagenregeling. Degene die deze regeling wil gebruiken – dit kan de werkgever, de werknemer of de Belastingdienst zijn – moet bewijzen dat er aan alle 3 de voorwaarden is voldaan. Wordt aan 1 van de voorwaarden niet voldaan, dan heeft het werkland het recht belasting te heffen.
Wanneer geldt de 183-dagenregeling niet?

De 183-dagenregeling geldt meestal niet voor bestuurders en commissarissen van vennootschappen, beroepssporters, artiesten, hoogleraren, docenten en ambtenaren (lees meer hierover bij Bijzondere situaties).
Het is wel enigszins anders dan wat je hier vermeldt omdat er in België een 'progressievoorbehoud' geldt (in de situatie van een belgisch rijksinwoner die buiten België werkt).

http://ccff02.minfin.fgov.be/KMWeb/docu ... a1f6baf85b" onclick="window.open(this.href);return false;

Een belg die in Nederland over een woning beschikt doch in België werkt die gaat in België over dat inkomen belasting moeten betalen.

Die belg heeft echter een Belgische eID gekregen mét Belgisch nationaal nummer (NN).

Die heeft Nederland als woonstland (heeft geen enkel adres in België).

De vraag is dan ook welke gevolgen het bezitten van deze Belgische identiteitskaart + belgisch nationaal nummer dan wel kan hebben.

Een identiteitskaart is toch in principe voor rijksinwoners?

http://ccff02.minfin.fgov.be/KMWeb/docu ... ighlighted" onclick="window.open(this.href);return false;
1° Rijksinwoners

Onder rijksinwoners worden verstaan:
(...)
De vestiging van de woonplaats of van de zetel van het fortuin in België wordt naar de omstandigheden beoordeeld. Evenwel worden, behoudens tegenbewijs, geacht hun woonplaats of de zetel van hun fortuin in België te hebben gevestigd de natuurlijke personen die in het Rijksregister van de natuurlijke personen zijn ingeschreven.
Een belgische eID met belgisch rijksregisternummer + NN betekenen toch een dergelijke inschrijving?

En dan worden ALLE inkomsten ineens in België belastbaar! Rente op spaarrekeningen uit Nederland voor een Nederlands inwoner in deze situatie betekent een belasting van 15% (25% vanaf dit jaar allicht).

Er zijn een serie ongeweten gevolgen door deze afgeleverde eID waar een massa mensen geen weet van hebben en die riskeren allen voor de voorbij jaren een belastingcontrole te krijgen die voor een serie bijkomende te betalen Belgische belastingen zou zorgen, louter en alleen omdat ze een eID+NN hebben. Ook de inkomsten die ze in hun woonstland genoten hebben (bijvoorbeeld Nederland) gaan hier mee opgenomen worden (progressievoorbehoud) en de taxatie op de effectieve belgische inkomsten wordt een pak hoger. Hun woning in hun woonsland (=Nederland en andere) wordt hier belast op het huurinkomen. De afrekening riskeert enorm te worden.

Het te bekrompen omschrijven van dit begrip rijksinwoner lijkt mij te zorgen voor deze problemen:
10. Bij de beoordeling van de hoedanigheid van de belanghebbenden (rijksinwoners of niet-rijksinwoners) moet worden gesteund :

in de eerste plaats op hun eventuele inschrijving in het Rijksregister van de natuurlijke personen (art. 2, § 1, 1°, tweede lid);
en, indien zij niet (meer) in het Rijksregister ingeschreven zijn, op de algemene beginselen inzake de vaststelling van de hoedanigheid van rijksinwoner of niet-rijksinwoner (gebaseerd op de plaats waar zij hun belastingwoonplaats of de zetel van hun fortuin gevestigd hebben).
Riskeren dergelijke personen met deze Belgische eID + NN dan wel degelijk niet behandeld te worden (ook fiscaal) zoals alle rijksinwoners die op hun wereldinkomen belast worden? Het is immers pas op het ogenblik dat ze geen belgisch NN (=inschrijving in het rijksregister?) meer hebben dat er gekeken wordt naar hun effectieve woonplaats!

Daarnaast hebben we sinds een paar jaar gewijzigde regels inzake sociale zekerheid en daar stel ik mij de vraag of die in dit geval niet voor problemen kunnen zorgen?

In principe geldt:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=nl&catId=851" onclick="window.open(this.href);return false;
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

gebruiker
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#5 , 24 jan 2013 15:50

Ik heb mijn gegeven elementen gekoppeld aan de originele vraagsteller omdat dit mij lijkt over hetzelfde te gaan.

In Nederland wonende belgen (die in België werken) krijgen alle briefwisseling van de ambassade daar over het komen afhalen van hun IK net zoals dat hier in gemeentebesturen gebeurt. Die ambassade gedraagt zich zoals een belgisch gemeentebestuur wat het afhalen van de ID aangaat (een gewone belgische eID mét nationaal nummer. Het probleem is dat deze eID niet uitleesbaar is zodat er niet kan gezien worden wat er juist opstaat van elementen (een adres staat er zowiezo niet meer op).

Het is juist met het vermelde "de inschrijving in de consulaire bevolkingsregisters op een Belgische ambassade in het buitenland" van de vraagsteller die vragen oproept aangaande de gevolgen ervan. Deze nederbelgen krijgen wel (nog?) een fiscale aangifte niet-inwoner, maar zekerheid is nodig.

Iemand die de materie van bevolkingsregister in dit verband voldoende diep beheerst?
Het Rijksregisternummer is een uniek identificatienummer toegekend aan natuurlijke personen ingeschreven in België.
alsmede
Het rijksregisternummer wordt officieel het identificatienummer bij het Rijksregister van de natuurlijke personen genoemd, of ook nog: het nationaal nummer.
lijkt mij geen ander antwoord te geven dan wat ik vrees?
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

Kingfisher
Berichten: 483

#6 , 29 jan 2013 09:35

Let op: er is een groot verschil tussen buiten de EU verblijven en binnen de EU!

gebruiker
Berichten: 713
Locatie: Aalst

#7 , 29 jan 2013 11:44

Let op: er is een groot verschil tussen buiten de EU verblijven en binnen de EU!
Op welk vlak dan? Gelet ze in beide gevallen 'ingeschreven' worden op een plaatselijke ambassade?
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”