‘Vorige week is mijn vriendin...vertrokken naar familie‘ houdt niet in dat haar huur beëindigd is.
“Art.1200.Er bestaat hoofdelijkheid tussen schuldenaars, wanneer zij verplicht zijn tot een en dezelfde zaak, zodat ieder voor het geheel kan worden aangesproken, en de betaling door een van hen gedaan, de overige schuldenaars jegens de schuldeiser bevrijdt.Art.1202.Hoofdelijkheid wordt niet vermoed; zij moet uitdrukkelijk bedongen zijn...Art.1203. De schuldeiser van een hoofdelijke verbintenis kan van de schuldenaars degene aanspreken die hij verkiest, zonder dat deze het voorrecht van schuldsplitsing tegen hem kan inroepen.Art.1213.De verbintenis die hoofdelijk jegens de schuldeiser is aangegaan, is van rechtswege deelbaar tussen de schuldenaars, die onder elkaar slechts ieder voor zijn aandeel verbonden zijn.”(Burgerlijk Wetboek).
‘we waren niet gehuwd en ook niet geregistreerd’ houdt waarschijnlijk in dat u beiden HOOFDELIJK verbonden bent door de huurovereenkomst.Onderzoek daartoe zorgvuldig de tekst van uw overeenkomst.
Zij kan,ENKEL WAT HAAR BETREFT,de huurovereenkomst bij het verstrijken ervan opzeggen of te allen tijde de verbreking ervan vorderen.
‘We hebben beide de helft betaald van het huurwaarborg.’ houdt in dat zij eigenaar blijft van haar helft,ook al wordt u enig huurder.
“Art.10...Deze waarborg moet...en de verhuurder verkrijgt een voorrecht op het actief van de rekening voor ELKE schuldvordering voortvloeiend uit de gehele of gedeeltelijke niet-nakoming door de huurder van zijn verplichtingen...”(Woninghuurwet 20 februari 1991).
Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in
http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.