Momenteel werk ik als zelfstandige in onderaanneming voor een grote IT firma.
Contractueel werd overeengekomen in het raamcontract, dat facturen op 30 dagen betaalbaar zijn. Als ik de wet goed begrijp, betekent de vervaldag, de laatste dag waarop zij de betaling via hun bank moeten uitvoeren. Zij hebben daar blijkbaar een heel andere visie op: ze betalen pas wanneer de factuur vervallen is, en enkel op 1 vaste dag in de week.
Een factuur aan deze firma gemaakt op 2 januari 2013 werd namelijk niet op de vervaldag betaald, en hiervoor werd deze uitleg gegeven:
"Aangezien uw factuur gedateerd stond op 2/1/2013 is u factuur inderdaad op 1/2/2013 vervallen. Ons systeem heeft uw factuur dan ook op 1/2/2013 in betaling gezet, rekening houdende met 30 kalenderdagen betalingstermijn. Deze betalingsrun zal echter pas op 7/2/2013 worden uitgevoerd, omdat FIRMA 1 keer per week betalingen uitvoert. Doordat uw factuur tussen 2 betalingsruns is vervallen, wordt deze automatisch meegenomen in de eerst volgende betalingsrun, in dit geval 7/2/2013. Doordat deze factuur reeds door ons systeem in betaling is gezet, kunnen wij deze niet meer vervroegd betalen.
Aangezien de betalingen voor 16 uur worden uitgevoerd, zou het geld reeds de volgende dag op uw rekening moeten staan."
Gezien ze slechts 1x per week betalingen doorgeven, zouden ze de donderdag net voor de vervaldag of op de vervaldag moeten betalen, maar door hun werkwijze betalen ze systematisch dus tot 6 dagen te laat.