hoe aan een scheiding beginnen

xena
Topic Starter

hoe aan een scheiding beginnen

#1 , 10 feb 2006 18:36

hallo iedereen
na een huwelijk van 16 jaar,heeft mijn man er een viertal maanden geleden een relatie op nagehouden met zijn collega,na veel geruzie wil hij zijn vriendinetje dus niet laten vallen en wil er zijn huwelijk voor opgeven,en ons huis wil hij verkopen en dan moet alles maar verdeeld worden , zijn vriendin woont alleen en hij gaat elk overandere dag bij haar savonds,en komt dan tegen een uur of 12 naar huis om bij mij te slapen,hij is zelfs al een tweetal keer bij haar blijven slapen maar hij komt steeds terug naar huis,hij wil de eerste stap niet zetten en zegt dat ik deze maar moet zetten als ik er niet meer tegen kan.
wel ik kan er niet meer tegen en wil de eerste stap zetten en de korte pijn dan maar want nu ga ik er telkens aan kapot als ik weet waar hij zit,ik ga dan naar haar appertement en zie dat hij er zit en dan word ik gek,ga der bellen enzo,ik heb mezelf niet in de hand op zon momenten.
wie kan mij een beetje de weg uitleggen welke ik doormoet of welke mogelijkheden ik heb
dank jullie bij voorbaat
xena

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
gescheiden vaders
Topic Starter

#2 , 11 feb 2006 00:18

xena, hebben jullie kinderen?

en zo ja, hoe oud zijn ze ?

xena
Topic Starter

#3 , 11 feb 2006 13:07

hallo ,
we hebben ??n dochter van 15 jaar

Reclame

xena
Topic Starter

#4 , 15 feb 2006 17:09

wil er mij hier nu niemand op weg helpen, moet ik bij de advokaat of bij de notaris , of naar de rechtbank,
hoe begin ik hieraan,heeft het nut zijn ontrouw te bewijzen of niet ?????
bedankt voor jullie reakties hoor

sperwer
Berichten: 1155

#5 , 15 feb 2006 22:51

het is zeker in jou voordeel zijn overspel te bewijzen. het is niet omdat het uit het strafwetboek is dat het niet meer bruikbaar is bij echtscheidingen.
de eerste stap die je nu echter moet zetten is hem door het gerecht toegang tot de woning laten verbieden. hier voor kan je gewoon zelf naar de balie van je gerechtsdistriekt gaan.
deze bewijzen van zijn overspel en wangedrag zijn zeer belangrijke dingen in jou echtscheiding en maken van hem een veel zwakkere tegenpartij. na zijn terechtwijzing kan je met hem gaan onderhandelen voor een scheiding met onderlinge overeenkomst. dreig daarbij gerust met overdreven eisen naar de rechter te stappen als hij niet wil onderhandelen over de echtscheiding.

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#6 , 16 feb 2006 09:21

Art.223. "Indien een der echtgenoten grovelijk zijn plicht verzuimt,beveelt de vrederechter,op verzoek van de andere echtgenoot,dringende voorlopige maatregelen betreffende de persoon en de goederen van de echtgenoten en de kinderen.
Hetzelfde geschiedt op verzoek van een der echtgenoten,indien de verstandhouding tussen hen ernstig verstoord is.
De vrederechter kan onder meer aan een der echtgenoten verbod opleggen om,voor de tijd die hij bepaalt,eigen of gemeenschappelijke roerende of onroerende goederen,zonder de instemming van de andere echtgenoot,te vervreemden,te hypothekeren of te verpanden;hij kan de verplaatsing van de meubelen verbieden of het persoonlijk gebruik ervan aan een van beide echtgenoten toewijzen...(Burgerlijk Wetboek)
Ook uitkering tot levensonderhoud,ontvangstmachtiging en uitzetting van de andere echtgenoot kan dus gevraagd worden.De vordering gebeurt bij verzoekschrift(art.1253ter-octies Gerechtelijk Wetb oek).

De meeste vredegerechtgriffies leveren de verzoeker daartoe een invulformulier.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#7 , 18 feb 2006 16:35

Bespreek de zaak eerst met je man. Kunnen jullie tot een akkoord komen?

Indien niet lijkt een procedure bij de vrederechter mij als eerste stap aangewezen. Verzoekschrift kan je zelf indienen, een advocaat heb je niet echt nodig. Justitiehuis kan ook helpen bij opstellen verzoekschrift.

Vrederechter zal zeggen wie in de echtelijke woning mag blijven wonen en wie moet verhuizen, wie onderhoudsgeld betaalt enz ...

Eenmaal dit allemaal geregeld is en je wat tot rust gekomen bent kun je nadenken over de echtscheiding. Als je met je man tot een akkoord kan komen is een echtscheiding bij onderlinge toestemming aangewezen. Zoniet laat je hem met zijn vriendin betrappen en vraag je echtscheiding op grond van feiten aan. Dan zal het wel aangewezen zijn een advocaat te nemen.

scorpioen

Fresh
Topic Starter

#8 , 19 feb 2006 15:06

Geachte,

Wat niet duidelijk is in de reacties die ik hier lees en wat uitermate belangrijk is voor Uw situatie, is dat er een zeer strikt onderscheid gemaakt moet worden tussen de procedure voor de Vrederechter en de procedure voor de Rechtbank van Eerste Aanleg:
1) Vrederechter: hier kan je voorlopige maatregelen vragen o.b.v. art. 223 BW Deze kunnen o.a. bestaan in het vorderen van een afzonderlijke woonst, regeling inzake ouderlijk gezag (het zgn. co-ouderschap), verblijfsregeling van het kind, alimentatieregeling,...
Deze procedure wordt ingeleid bij verzoekschrift en er moet verplicht een attest van woonst worden bijgevoegd dat niet ouder is dan 15d
2) Rechtbank van eerste aanleg: als men niet tot een onderling akkoord komt (EOT) dient men zich te wenden tot de rechtbank om de echtscheiding te laten uitspreken. Deze procedure wordt ingeleid bij dagvaarding.
Om U te begeleiden en te laten bijstaan bij de procedures dient U zich te wenden tot een advocaat gespecialiseerd in deze materie.

Terug naar “Echtscheiding”